Bedankt om er bij te zijn!

Beste bezoeker,

Bedankt om er bij te zijn. Door gisteren talrijk aanwezig te zijn op de Open Monumentendag activiteiten in de Viersprong regio steekt u niet alleen de lokale organisatoren een hart onder de riem. Uw aandacht voor het onroerend erfgoed in de eigen streek sterkt ons, als erfgoed Viersprong, dat we blijvend moeten inzetten op het behoud en de ontsluiting van erfgoed.


Geniet na van een geslaagde dag met onze foto collage op onze facebookpagina.

Noteer alvast zondag 8 september 2019 in uw agenda voor de volgende OMD-afspraak.

Merelbeke

In de kerk van Munte stonden de reuzen paraat voor een warm welkom. Naast de tijdelijke tentoonstelling kon u ook genieten van de Munte taferelen. In Melsen kon de film met getuigenissen van Melsenaars over de feesten in het dorp op veel belangstelling rekenen. In het glazeniersatelier Mestdagh werd met engelengeduld gewerkt aan de restauratie van enkele oude glas-in-lood ramen. Bij Vinology klonken ze op een geslaagde herbestemming, waarbij architecten de oude bijgebouwen van het kasteel met respect wisten om te vormen tot een nieuwe hedendaagse invulling. Molenaars Paul en Lorenzo van de Schelderodemolen hadden hun handen vol met het kruien van de molen, omdat de wind een paar keer besloot om toch maar vanuit een andere hoek te komen aanwaaien.

Melle

De kinderzoektocht bracht je langs plekjes in Melle die belangrijk zijn geweest in het leven van Jules Vits. Ook enkele van zijn werken waren onderweg te bewonderen. Wie alle vragen wist te beantwoorden, kreeg in ruil voor het ingevulde boekje een potje boetseerklei om zo zelf een eigen kunstwerkje te kunnen maken.

Sint-Lievens-Houtem

Gids Geert vertelde ons meer over de schilderingen in de Sint-Michaëlkerk. Omdat het merendeel van de inwoners niet konden lezen of schrijven, waren de muurschilderingen van groot belang om de boodschap van de Bijbel te kunnen overbrengen. In de oude brouwerij van Zonnegem was het een gezellige drukte. Onder een stralende zon kon je op de charmante binnenkoer genieten van een lekkere maaltijd met als dessert een streepje muziek en rondleidingen.

Oosterzele

Zowel op de Lange Munte als aan de kerk van Moortsele kon je de wandelschoenen aanbinden voor een erfgoedwandeling. De prachtige vergezichten, de bunkers, de hoeves en het pelikaangraf maakten de wandeling zeker de moeite waard.
Vergezichten waren er ook te bewonderen vanop de Klepmolen en de Windekemolen. Het oude maar o zo belangrijke ambacht van molenaar kwam er weer tot leven.
In stokerij Van Damme was het puffen geblazen bij de oven, die warm werd gestookt om de unieke stoommachine aan te drijven! Dankzij het indrukkende overbrengingsmechanisme kunnen heel wat toestellen in werking gebracht worden om van graan uiteindelijk jenever te maken.

Destelbergen

Onder een stralende zon gingen de wandel- en fietstochten van start, om de kastelen van Destelbergen en Heusden te ontdekken, de ene al beter zichtbaar vanop de straat dan de andere. Langs onder meer de lommerrijke dreven tussen de kasteelparken kwamen de verhalen van de kastelen en hun bewoners tot leven.