Erfgoed en zorg: faro-tijdschrift brengt inspiratie voor Erfgoeddag 2017

Erfgoeddag 2017 staat in het teken van zorg. Het faro tijdschrift van september 2016 bevat een focusdossier over erfgoed en zorg met een bijdrage van erfgoedcel Viersprong.

 

Met het thema Zorg wil de cultureel-erfgoedsector de hand reiken aan zorginstellingen en zorgverleners. Faro neemt in het tijdschrift een focusdossier op rond het thema ter inspiratie. Nieuwe maatschappelijke tendensen in de zorgsector hebben raakvlakken met de cultureel-erfgoedsector die samenwerkingen zoekt, ook buiten de culturele sector.

Faro en erfgoedcel Viersprong onderzochten de samenwerking tussen de erfgoedsector en de zorgsector in Engeland, waar de aandacht voor zorgeffecten via erfgoedwerking al langer bestaat. Ze bezochten een aantal inspirerende praktijkvoorbeelden tussen de twee sectoren in kader van het project ‘Uit goeie grond’ rond het tuinbouwverleden in Destelbergen, Lochristi, Melle, Merelbeke, Oosterzele en Sint-Lievens-Houtem. Erfgoedcel Viersprong werkt namelijk een aantal pilootprojecten uit met instellingen uit de geestelijke gezondheidszorg rond het thema van het tuinbouwverleden. Het cultureel erfgoed wordt hierbij ingezet als therapeutisch materiaal voor een reeks workshops in het najaar van 2016. De pilootprojecten vormen de basis voor een blijvend aanbod dat erfgoedcel Viersprong met erfgoedvrijwilligers verder uitrolt.

Het focusdossier kan je online lezen.