Erfgoed Viersprong laat beeldmateriaal duurzaam bewaren bij meemoo

Begin 2020 startte Erfgoed Viersprong een samenwerking op met meemoo voor het duurzaam bewaren van ons digitaal beeldmateriaal. Meemoo, het Vlaams Instituut voor het Archief, digitaliseert en archiveert Vlaams audiovisueel materiaal. Na heel wat voorbereidingswerk is het nu zo ver. Dit najaar starten we met de overdracht!

 

Erfgoedbank Land van Rode?

In regel beheert Erfgoed Viersprong geen eigen collectie, maar in het kader van onze projecten verzamelden we toch heel wat gedigitaliseerd materiaal. Denk hierbij aan oude foto’s, postkaarten, bidprentjes, affiches en archiefstukken. Sinds 2012 is een deel van deze collectie te zien op www.erfgoedbanklandvanrode.be. Nu krijgt de volledige collectie een tweede onderdak in het archief van meemoo, waar het op een duurzame manier veilig gesteld wordt voor de toekomst.

 

Een duurzame toekomst

Eerder dit jaar schoonden we ons beeldenarchief op en maakten een inventaris op. We maakten een selectie en verzamelden extra informatie over de beelden. De overdracht wordt opgestart eind september, waarbij de collectie in verschillende fasen wordt overgebracht. Tegen het einde van dit jaar wordt de overdracht afgerond.

 

Nieuwe collecties?

Maar daar blijft het niet bij. Aangezien onze collectie blijft aangroeien, zullen we ook in de toekomst op regelmatige basis collecties overdragen. Op deze manier wil Erfgoed Viersprong het beeldmateriaal dat aan ons wordt toevertrouwd veilig stellen voor de toekomst.

Wil je zelf ook aan de slag gaan met jouw beeldcollectie, maar weet je niet waar te beginnen? Steek dan zeker eens je licht op bij Erfgoed Viersprong. Meer informatie over de beeldbank vind je hier. Voor vragen en advies kan je terecht op info@4sprong.be of 09 362 87 19.