In memoriam: Patrick Williame

Patrick Williame, conservator van het gemeentelijk museum Destelbergen is onverwachts gestorven. Jarenlang was hij de drijvende kracht achter het museum van Destelbergen.


Heemkundige Louis Gevaert bracht in de kerk van O.-L.-Vr.-ter-Sneeuw een eerbetoon aan zijn betreurde collega en vriend. “De weg die Patrick heeft afgelegd was behoorlijk druk, de sporen die hij achterliet waren indrukwekkend.”

“Patrick was al lang gekend in heemkundige middens. Bijna 25 jaar terug was hij medestichter van het Digitaal Archief Melle en werkte hij er, als noeste wroeter, mee aan maar liefst 16 boeken, met onder meer de geboorte-, huwelijk- en begrafenisboeken van onze parochie O.-L.-Vr. Ter Sneeuw, Sint-Daniël te Beervelde en het Heilig-Kruis te Heusden. Boeken die iedere heemkundige en vele genealogen al meermaals in handen genomen hebben om een stamboom te vervolledigen.”

“In het museum te Destelbergen was hij ondertussen ook als vrijwilliger aan de slag, samen met Willy Van Damme, Luk Lekens, Chris De Permentier, Roger De Smul, Noël Van Langeraert en Romain Michaux. Pas na het verlies van zijn vriend Willy Van Damme eind 2006, het ontslag van voorzitter Luc Lekens wegens verhuizing naar Gent en het gezamenlijk vertrek van de oude vriendengroep Chris, Roger en Noël, kwam Patrick in 2007 noodgedwongen als voorzitter op de voorgrond voor het Gemeentelijk Museum van Destelbergen.”

“In zijn eigen stijl en met de medewerking die hij elk jaar opnieuw zocht én vond, slaagde hij erin om samen met kompaan Etienne Baert verder het museum open te houden en telkens met enkele extra medewerkers, zoals Liliane en zijn vrouw Christine de jaarlijkse tentoonstelling in ere te houden. Met enkele titels van die tentoonstellingen waar hij terecht fier op was, frissen we uw geheugen even op: “Heusden Koerse”, “Den Groote Tocht”, “Bloemisten in Destelbergen”, ‘”prokkels uit de geschiedenis van Destelbergen”, “Dirk Brossé”, “2000 jaar Eenbeekeinde”, “De Herbergen, vroeger en nu, in Destelbergen, Heusden en Beervelde”, “GeMuDes verenigt”, “Octave Landuyt”, “WO I, een chronologische terugblik met aandacht voor de Destelbergse, Heusdense en Beerveldse oorlogsslachtoffers” en vorig jaar nog “de ZAB-ers van Destelbergen- Heusden-Beervelde tijdens WO I”.

“Ondanks zijn gezondheidsproblemen bleef hij in “zijn” museum dagelijks verderwerken aan de toekomst van de in 2013 opgerichte vzw GeMuDes en het vorig jaar volledig vernieuwde museum. Hij maakte ook volop plannen voor de komende evenementen: Volgende maand reeds tijdens de Nationale Erfgoeddag een “Bergenkruis”-tentoonstelling en twee wandelingen met gids Raymond Van Doorsselaere. De jaarlijkse tentoonstelling tijdens de augustuskermis van Destelbergen-Dorp gaat dit keer rond “Het leven tijdens WO I” en tenslotte is er nog een heus vijfjarenplan om de aan het museum geschonken Reuzen van Destelbergen en van Heusden te herstellen en terug te laten deelnemen aan de feestelijkheden in onze gemeente. Onze groep ‘GeMuDes’ zal proberen dit en alle andere lopende zaken in jouw naam te verwezenlijken.

Bedankt Patrick, én beste echtgenote Christine, kinderen Timothy, Ruth, Hannes en Hedwige: weet dat iedere medewerker en de vele trouwe bezoekers aan het museum van Destelbergen nog lang aan Patrick zullen denken. Hij zit immers voor lang in ons hart.” (Tekst door Louis Gevaert).

De erfgoedcel wenst de familie van Patrick alle sterkte toe.