Indienronde 1 mei 2013

‘De dorstigen laven’

De Muntenaar

De tentoonstelling Belgische ‘hemelse’ bieren geeft aan de hand van glazen, flesjes, emailborden, logo’s, tekeningen en fotomateriaal de historiek, betekenis en ontstaansgeschiedenis van bieren weer die met  hun naam verwijzen naar heiligen, het kloosterleven etc. evenals hun ‘helse’ tegenhangers. Er worden
een 300-tal biersoorten tentoongesteld. Het openingsmoment is voorzien op 15.09.09 tijdens Munte kermis waarbij een aantal bieren worden toegelicht. Voor de presentatie hiervan zou de Muntenaar beroep willen doen op Jean Blaute, bekend van het televisieprogramma Tournée Générale.

De bieren uit het Land Van Rode (Brouwerij Huyghe in Melle bijvoorbeeld brouwt niet alleen Delirium Tremens maar ook St. Idesbald, St. Michel, St. Donat …) worden extra in de kijker gezet. Na bezoek aan de tentoonstelling wordt de bezoekers telkens een bierdegustatie aangeboden.

Partners • Kenny De Graeve
• gepassioneerde verzamelaar van alles wat met bier te maken heeft (uit Melsen)
• Biermuseum ‘Ertvelde’
• Biermuseum Brussel
• diverse brouwerijen

Beeldhouwer Karel Van Poucke en zijn afstammelingen in Melsen

Huys De Cocker

Huys De Cocker wil een informatieve brochure over de beeldhouwer Karel Van Poucke en zijn afstammelingen in Melsen uitgeven. Zonder de familie van Poucke zou Melsen zich niet ontwikkeld hebben zoals het er de dag van vandaag uitziet. Dankzij de familie Van Poucke beschikt Melsen over een pastorij, een kerk, scholen, een kasteel …
Stamvader Karel Van Poucke werd in 1740 in Diksmuide geboren en overleed in Gent in 1809. Hij bezat een buitengoed in Melsen. Hij was tevens de beeldhouwer van een groot aantal beelden in de kerk van Melsen. Karel Van Poucke was een invloedrijk en belangrijk figuur. Zo treffen we niet alleen beelden van zijn hand aan in de Sint-Baafskathedraal en de Sint-Michielskerk in Gent maar ook in kerkgebouwen in Brugge en Ieper. Er is weinig informatie beschikbaar over hem en zijn afstammelingen. Door deze uitgave worden Karel Van Poucke en zijn afstammelingen kenbaar gemaakt bij het publiek. Op Open Monumentendag 2013 stelt Huys De Cocker ook een tentoonstelling open over Karel Van Poucke.

Witloof in Sint-Lievens-Houtem

Gezinsbond Vlierzele

Vlierzele is van oudsher bekend voor zijn witloof. Al van in het begin van vorige eeuw werd vooral in de wijk Morelgem “het witte goud” gekweekt. Het werd in die jaren door “Jantje witloof” geïntroduceerd en er zijn nog steeds tal van verschillende witloofkwekers actief in Vlierzele. De gezinsbond wil de witloofhistoriek, deel van het erfgoed van Vlierzele in de kijker te zetten via oude foto’s en materiaal van de witloofteelt. Bovendien krijgen bezoekers de kans een blik achter de schermen te werpen van een modern witloofbedrijf. Om dit initiatief voor een groter publiek in de kijker te zetten, wordt deze tentoonstelling gekoppeld aan een ‘witloofkistenrace’.

De erfgoedcel ondersteunt het project financieel voor het luik promotie en educatief materiaal.

Partners • gemeente Sint-Lievens-Houtem

Houtem Jaarmarkt in het Warandepark

Feestcomité Houtem Jaarmarkt

Al voor de derde keer op rij is Houtem Jaarmarkt te gast in het Warandepark in Brussel op de Nationale Feestdag van België. De stand van Houtem Jaarmarkt op 21 juli is een unieke kans voor de gemeente van Sint-Lievens-Houtem. Houtem Jaarmarkt wordt voorgesteld aan een divers publiek en krijgt hierdoor een brede uitstraling. Ondertussen komen vele Houtemnaren meegenieten van hun Houtem Jaarmarkt op verplaatsing. De dieren, streekproducten en randanimatie zijn alvast van de partij.

De erfgoedcel Viersprong Land van Rode ondersteunt financieel in de communicatie van het evenement.

Partners • SIBP (vereniging ter promotie van Brussel)
• Vzw Vlaams Haflingerstamboek
• CRV (organisatie ter promotie van veeteelt)
• Toerisme Vlaamse Ardennen
• Leader Vlaamse Ardennen