Indienronde 20 september 2016

100-jarige herdenking crash luitenant Reid

Gijzels Genootschap van de kerkuil

Tentoonstelling over vlucht en crash van Luitenant Reid, gevechtspiloot WO1, op 04/11/2018, dan honderd jaar geleden met aanvullend inzicht over de merkwaardige geschiedenis van de luchtgevechten tijdens WO1. Deel 2 betreft overzicht van Gijzenzeelse soldaten WO1 met verhalenlijn  tijdens deze oorlog.

Enerzijds geeft de tentoonstelling inzicht over het gebeuren over de luchtgevechten in onze streek op 04/11/1918 met de dodelijke crash van luitenant Reid vlak achter de kerk van Gijzenzele. Anderzijds worden zoveel mogelijk Gijzenzeelse soldaten opgespoord die tijdens WO 1 gevochten hebben. Een verhalenlijn verduidelijkt daarbij de omstandigheden waarin zij in 14 – 18 vertoefden.

Dit project is interessant omdat het begin van de luchtgevechten verduidelijkt tijdens WO1 en is om deze reden interessant voor een breder publiek.

Vooral de namaak van het gevechtsvliegtuig waarmede een piloot in Engelse opdracht, luitenant Reid, te Gijzenzele sneuvelde wordt een attractiepunt. Tevens de plaats van de tentoonstelling (Sint Bavokerk) en zijn begraafplaats direct bij de kerk zijn belangrijk.

Partners • Kerkbestuur Gijzenzele
• PTI Zottegem
• VZW Koninklijke Verbroedering 6de linie
• gemeente Oosterzele
Publieksmoment4 november 2018 – 11 november 2018
Ontvangen subsidie1500 euro

Overzichtstentoonstelling over Ludy Sels

Heemkundige vereniging De Gonde

Heemkundige vereniging De Gonde wil een overzichtstentoonstelling (begeleid met een brochure) organiseren over het leven en werk van de te Melle in 1941 geboren en sinds 1996 begraven kunstenaar Ludy Sels.

Met dit initiatief wordt meteen het volledige oeuvre van betreffende kunstenaar opgelijst en wordt een initiële biografie opgemaakt.

Ludy Sels bracht met veel van zijn werk erfgoed (o.a. het funerair alsmede het landschappelijke) van Melle en de ruime regio (Bottelare, Landskouter, Moortsele …) in de publieke belangstelling. Ook Griekse en Egyptisch werelderfgoed kwam wel meer dan eens aan bod.

Door zijn artistiek werk weer in de publieke belangstelling te brengen actualiseren we het erfgoed uit onze streek, tonen we ook aan dat kunst niet alleen deel uitmaakt van ons erfgoed maar ook ons erfgoed bij wijze van spreken vereeuwigt en er mee de ambassadeur van kan zijn.

Partners • Gemeentelijk museum, archief en documentatiecentrum Melle
Publieksmoment24 november 2016 tot 11 december 2016
Ontvangen subsidie500 euro