Kerkhofwandeling op 1 november op het kerkhof van Moortsele

Funerair erfgoed

Tijdens deze intieme wandeling op een sfeervol verlicht kerkhof leert u met andere ogen naar de oude graven kijken. Ontdek de vele afbeeldingen. Handen, harten, palmtakken, allen hebben ze een betekenis die vaak niet meer gekend is. Samen met gids Lucien De Smet zoeken we naar de symboliek achter de afbeeldingen. Want elk graf heeft wel een eigen verhaal te vertellen.

Deze activiteit kadert in het project ‘Reveil’. Op 1 november worden overal in Vlaanderen begraafplaatsen en kerkhoven ondergedompeld in een warme gloed van ingetogen muziek, poëzie en lokale levensverhalen. Zo is  een Reveil een eerbetoon aan de wortels van elke gemeente.

Stinkend rijk

In de kerk van Moortsele, onder het tapijt, liggen prachtige grafstenen bewaard. Het was een voorrecht van rijken en notabelen om in de kerk begraven te worden, zo dicht mogelijk bij God. Gewone stervelingen kregen een plaatsje buiten, in de hof van de kerk of kerkhof. Na verloop van tijd begonnen de dekstenen wat te verzakken en sloten ze niet meer mooi af, wat voor een stank zorgde in de kerk. En die stank was de schuld van de rijke stinkerds. Met het verbod op begraven in de kerk door het decreet van keizer Jozef II in 1784 werden ook de rijken op het kerkhof begraven. Maar dan nog zien we dat zij de ‘beste’ plaatsen innemen, zo dicht mogelijk bij het koor. Ook in Moortsele vinden we de burgemeester, koster en schoolmeester juist achter het koor.

 

Vrijwilligers gezocht!

IOED Viersprong heeft als opdracht te werken rond bouwkundig, archeologisch en landschappelijk erfgoed. Ook funerair erfgoed hoort daar bij. Het decreet van 2004 op de begraafplaatsen en lijkbezoring stipuleert dat elke gemeente voor elke begraafplaats en kerkhof op haar grondgebied een lijst van lokaal waardevolle graven moet hebben. Volgend jaar start de IOED met een traject om voor alle gemeenten de stand van zaken in kaart te brengen en waar nodig, de inventaris op te maken of verder aan te vullen.

Hiervoor zijn we op zoek naar vrijwilligers. Na de wandeling goesting gekregen om graven te inventariseren? Gemotiveerd om je verder te verdiepen in de iconografie op graven? Meld je aan en wij houden je op de hoogte als het traject in het voorjaar van 2019 van start gaat. Kan je niet aanwezig zijn op de wandeling maar heb je toch interesse? Laat ons iets weten op sofie.moeykens@4sprong.be of 0471/88 39 04