Lezing over de Popp kaart

Voor de meeste Vlaamse gemeenten zijn de 19de-eeuwse Poppkaarten een unieke bron voor de lokale geschiedenis. Op 17 februari organiseert IOED Viersprong een interactieve lezing over dit onderwerp.

Van 1842 tot aan zijn dood in 1879 publiceerde Philippe Christian Popp de kadasterkaarten van zo’n 1 800 Belgische gemeenten. In Vlaanderen is de publicatie voor zowat elke gemeente beschikbaar. Het detail van de kaarten (op perceelsniveau) en de bijkomende informatie in de leggers geven ons vandaag een beeld van hoe die gemeente er in het midden van de negentiende eeuw uitzag. Naast opzoekingen voor familiegeschiedenis kan de Poppkaart ook gebruikt worden voor bouwhistorisch en landschappelijk onderzoek.

De vormingsavond start met het schetsen van de achtergrond van het kadaster en de Poppkaarten, en de toelichting van toepassingsmogelijkheden voor historisch onderzoek. Nadien volgt een workshop waarop de deelnemers zelf met de Poppkaarten en -leggers aan de slag gaan.

Doelgroep

Dit is een lezing voor lokale erfgoedorganisaties, heem- en familiekundigen en geïnteresseerde burgers met een (onroerend) erfgoedhart die een basiskennis over de bronnen in kwestie wensen te verwerven.

Praktisch

  • Wanneer? Maandag 17 februari 2020, 19u00 tot 21u30
  • Waar? Dienstencentrum Heusden, Heusdendorp 2, 9070 Destelbergen (1ste verdieping via zij-ingang)
  • Deelname is gratis, maar vooraf inschrijven is verplicht, zodat we voldoende cursussen kunnen voorzien.
  • Inschrijven kan door een mailtje te sturen naar info@4sprong.be of telefonisch via 09/362 87 19.
  • Voor meer informatie kan je terecht bij de intergemeentelijke onroerend erfgoeddienst IOED Viersprong,  via sofie.moeykens@4sprong.be of 09/362 87 19.

De organisatie is in handen van de intergemeentelijke onroerend erfgoeddienst IOED Viersprong.