Lezing over de Popp kaart – ma 17/02/2020

Voor de meeste Vlaamse gemeenten zijn de negentiende-eeuwse Poppkaarten een unieke bron voor de lokale geschiedenis. Van 1842 tot aan zijn dood in 1879 publiceerde Philippe Christian Popp de kadasterkaarten van zo’n 1 800 Belgische gemeenten. In Vlaanderen is de publicatie voor zowat elke gemeente beschikbaar. Het detail van de kaarten (op perceelsniveau) en de bijkomende informatie in de leggers geven ons vandaag een beeld van hoe die gemeente er in het midden van de negentiende eeuw uitzag. Naast opzoekingen voor familiegeschiedenis kan de Poppkaart ook gebruikt worden voor bouwhistorisch en landschappelijk onderzoek.

Op deze vormingsavond wordt eerst de achtergrond van het kadaster en van de Poppkaarten geschetst, en worden de toepassingsmogelijkheden voor historisch onderzoek toegelicht. Daarna volgt een workshop waarop de aanwezigen zelf met de Poppkaarten en -leggers aan de slag kunnen.

 

Doelgroep

Dit is een lezing voor lokale erfgoedorganisaties, heem- en familiekundigen en geïnteresseerde burgers met een (onroerend) erfgoedhart die een basiskennis over de bronnen in kwestie wensen te verwerven.

 

Praktisch

De organisatie is in handen van de intergemeentelijke onroerend erfgoeddienst IOED Viersprong.

Deelname is gratis maar vooraf inschrijven is verplicht, zodat we voldoende cursussen kunnen voorzien.

Inschrijven kan door een mailtje te sturen naar info@4sprong.be of telefonisch via 09/362 87 19.

Voor meer informatie kan je terecht bij de intergemeentelijke onroerend erfgoeddienst IOED Viersprong,  via sofie.moeykens@4sprong.be of 09/362 87 19.

 

Datum en locatie

Maandag 17 februari 2020, 19u00 tot 21u30 | Dienstencentrum Heusden, Heusdendorp 2, 9070 Destelbergen (1ste verdieping via zij-ingang)