Meer dan erfgoed: lancering boek en vormingstraject

Op welke manier kunnen cultureel-erfgoedcollecties ingezet worden in de gezondheids- en welzijnssector? Bart De Nil en Ans Van de Cotte schreven met Meer dan erfgoed. Erfgoedcollecties, gezondheid en welzijn een boek om cultureel-erfgoedwerkers te inspireren en te overtuigen om bruggen te slaan tussen de cultureel-erfgoedsector en de zorgsector, en niet alleen in de zorg voor personen met dementie.

De auteurs hebben het onder meer over de therapeutische waarde van objecten. De tactiele kwaliteiten van objecten, met andere woorden het aanraken van objecten, het connecteren met andere mensen door middel van objecten of gewoon ‘het bezig zijn’ met objecten, leidt tot schitterende resultaten. Mensen gaan zich beter voelen, het stimuleert zintuigen en gevoelens én het zorgt ervoor dat geest en lichaam met elkaar in verbinding komen. Objecten kunnen een trigger zijn om op een andere manier te gaan denken en geven mensen zin om te blijven leren.

Tot slot worden ook de pilootprojecten in twee zorginstellingen voorgesteld waarbij het verbeteren van het welzijn van de patiënten het doel was. Het cultureel erfgoed werd ingezet als therapeutisch materiaal voor een reeks creatieve workshops waarbij de collecties van een aantal lokale musea de inspiratie en het uitgangspunt vormen voor eigen creaties van de patiënten.

Meer dan erfgoed is ook de titel van een FARO-vormingsreeks voor medewerkers van erfgoedorganisaties die een aanbod willen ontwikkelen a.h.v. de methodiek van object handling, met als focus gezondheid en welzijn. De publicatie dient als handleiding bij de vormingsreeks die op verschillende plaatsen in Vlaanderen wordt georganiseerd.

Deze publicatie wordt gelanceerd op maandag 6 februari in café G-huis in Melle, met enkele getuigenissen, mooie woorden en bruikbare inzichten. Samen met Erfgoedcel Viersprong stelde FARO een programma samen met onder meer Marie De Hert en Ellen Pollard over de boodschap achter hun documentaire ‘Ingewikkeld’, over sociale psychiatrie, een filmpje over kleine musea die samenwerken met de geestelijke gezondheidszorg, een duo-presentatie door de auteurs en een woordje van het beleid. Na afloop krijgt u een hapje en drankje.

Een buitengewone boekvoorstelling dus, en wat meer is: u krijgt een exemplaar van het boek mee, t.w.v. 29 euro. Schrijf snel in, het aantal plaatsen is beperkt.

 

meerdanerfgoed

Praktisch

Wanneer? maandag 6 februari 2017 vanaf 19.30 uur

Waar? G-huis, Merelbekestraat 99, 9090 Melle. Zo’n 6 minuten stappen vanaf het treinstation Merelbeke.

Organisatie: FARO, Erfgoedcel Viersprong

Prijs: 20 euro. Inschrijven kan online via de website van FARO.
Uiterste inschrijfdatum: 3 februari 2017