De Groote Oorlog in mijn dorp, dagboek Rachel Van Gijsegem

Rachel Van Gijsegem was onderwijzeres in de gemeenteschool van Sint-Lievens-Houtem en hield gedurende de Eerste Wereldoorlog een oorlogsdagboek bij. Nu, honderd jaar later, wordt het boek opnieuw uitgegeven en tot leven gebracht in een theaterstuk.

Oorlogsdagboek

Op de algemene ledenvergadering in maart 2015 werd aangekondigd dat Heemkunde Houtem, in samenwerking met de gemeente Sint-Lievens-Houtem, het dagboek van Rachel Van Gijsegem zou uitbrengen.

 

Het dagboek is een uniek document voor Sint-Lievens-Houtem en geeft een mooie inkijk in de oorlogsgeschiedenis van de gemeente. Haar dagboekverhalen worden zo getrouw mogelijk overgenomen en historisch gekaderd in de lokale, nationale en internationale oorlogscontext. Hiervoor deden auteurs Patrick Goossens en Lieve Meiresonne gedurende een aantal maanden heel wat research in verschillende archieven.

 

Voorintekenen

Vanaf oktober 2015 bieden we de mogelijkheid om vooraf in te tekenen. De boekvoorstelling zal plaatsvinden op de algemene ledenvergadering medio februari 2016.

 

Hoe voorintekenen?

• Contante betaling:
– Na de toneelvoorstellingen van “Den grooten oorlog in Sint-Lievens-Houtem” in CC De Fabriek op 9, 10 en 11 oktober 2015 (zie hieronder).
– Bij Marie-Jeanne Pede, Meulestraat 17, 9520 Bavegem
– Bij Christiane De Landsheer, Molenkouter 112, 9520 Sint-Lievens-Houtem

• Overschrijving
– Op rekeningnummer BE94 00170685 2214 met vermelding van naam, adres en aantal exemplaren
– Na inschrijving op http://heemkundehoutem.wordpress.com zenden we een betaalopdracht

 

Prijs?

• Eén exemplaar aan 15 € voor leden van Heemkunde Houtem
• 20 € voor niet-leden

Als je vóór 15 december 2015 intekent, nemen we jouw naam op in het boek.

 

Eenmaal het boek verschenen is (medio februari 2016) kan je:

• Afhalen op de algemene ledenvergadering op 19 februari 2016 in CC De Fabriek

• Afhalen bij Marie-Jeanne Pede, Meulestraat 17 te Bavegem, 09/360.28.48

• Of verzenden we het via de post (+ 5 euro verzendkosten/boek)


Oorlogsdagboek Rachel Van Gijseghem komt opnieuw tot leven in theaterstuk

Vrijdag 9 en zaterdag 10 oktober om 20u | Zondag 11 oktober om 14u30

 

Rachel Van Gijseghem, in 1885 geboren in Letterhoutem, was decennialang onderwijzeres van de eerste graad in de toenmalige gemeenteschool op de Houtemse Paardenmarkt. Vanuit haar ouderlijk huis hield Rachel gedurende de vier oorlogsjaren een dagboek bij met haar ervaringen uit deze woelige periode.

 

Onder impuls van de cultuurraad, Heemkunde Houtem en het gemeentebestuur, werd het dagboek herwerkt tot een theaterstuk. Roland De Mesel herwerkte het dagboek tot een prachtige tekst voor theater en Filip Vandemeulebroecke nam de regie voor zijn rekening. Het stuk, dat het midden houdt tussen fictie en realiteit, schetst het dagdagelijks leven van een eenvoudige familie in Sint-Lievens-Houtem tegenover de achtergrond van de ‘Groote Oorlog’. Dit theaterstuk, gebracht door inwoners en verenigingen uit Sint-Lievens-Houtem, wordt een niet te missen uniek totaalspektakel dat weerklank krijgt tot ver buiten de gemeentegrenzen.

 

• Tickets kosten 8 euro en kan u bestellen via www.sint-lievens-houtem.be/webshop

• Info: cultuurdienst, tel. 053 60 72 35, ccdefabriek@sint-lievens-houtem.be