Tracé Travak

In februari 2012 ging bij Erfgoedcel Viersprong het project Tracé Travak van start. Het project onderzoekt de geschiedenis van het woon-werkverkeer in de streek. Elke werkdag pendelen duizenden mensen met de auto, de fiets, de bus of de trein vanuit hun gemeente naar het werk. Maar is dat altijd zo geweest? In een eeuw tijd veranderde het dagelijks leven door de komst van trein, tram, fiets en auto. Het project onderzoekt welke invloed deze veranderingen hadden op het dagelijks leven vroeger en nu.

Tentoonstelling Tracé Travak

Tracé Travak is een interactieve tentoonstelling. Als bezoeker wordt je uitgedaagd door een quiz, kan je jouw mening geven en is er de mogelijkheid om je eigen verhaal toe te voegen aan de tentoonstelling. Naast een collectie fantastische foto’s, kan je er ook filmfragmenten uit de oude doos bekijken en luisteren naar de verhalen over hoe het vroeger was in Melle, Merelbeke, Oosterzele en Sint-Lievens-Houtem.

De tentoonstelling is nog te zien op volgende locaties:

• 26.08.2015 – 02.10.2015: Bibliotheek Lochristi
• 03.10.2015 – 23.11.2015: Centrum voor Streekgeschiedenis, Zottegem (Markt 1, Zottegem)
 24.11.2015 – 04.01.2016: Sportdienst, Munte

• 05.01.2016 – permanent: Pastorie, Melle

Een bezoek met je klas aan de tentoonstelling duurt zo’n 50 minuten.


Kinderen van 11 tot 14 jaar

Kinderen van 11 tot 14 jaar kunnen in de tentoonstelling op zoek gaan naar Brrroem het busje.  Brrroem duikt hier en daar op en geeft de kinderen telkens een opdracht. Samen met een werkkaart kunnen de kinderen aan de slag om op ontdekkingstocht te gaan in de tentoonstelling. Zo leren ze al spelend over de geschiedenis van de mobiliteit en het dagelijks leven in hun eigen gemeente.


Jongeren van 15 tot 18 jaar

Ook aan jongeren tussen 15 en 18 jaar is gedacht. De tentoonstelling past perfect binnen de lessen geschiedenis rond het dagelijks leven, de industriële revolutie, de sociale strijd, de Belgische naoorlogse geschiedenis en migratie. Tracé Travak maakt deze geschiedenis levend, aanschouwelijk en concreet aan de hand van foto’s, archiefstukken, film- en geluidsfragmenten over de mobiliteit en het dagelijks leven in de eigen streek (1850-2013).

Educatief pakket

Hier vind je het nodige educatieve lesmateriaal om een les te wijden aan het thema van mobiliteit en om met de klas de tentoonstelling te bezoeken:
 
• educatief pakket: bevat de eindtermen, een historiek, een opdrachtenkaart, de lesvoorbereiding en een leerlingenbundel
• leerlingenbundel gemeente Merelbeke
• leerlingenbundel gemeente Melle
• leerlingenbundel gemeente Oosterzele
• leerlingenbundel gemeente Sint-Lievens-Houtem
• opdrachtenkaart in hoge resolutie

opdrachtenkaart in lage resolutie

♦ De opdrachtenkaarten kan je ook bij de erfgoedcel aanvragen. Bestel ze tijdig!


 TIP!

♦ Tracé Travak heeft een eigen webstek! Op www.tracetravak.be vind je nog meer achtergrondinformatie, beeldmateriaal, interviews, artikels…