Vrijdag 21 september: Ringing The Bells Across Europe

Morgen vrijdag 21 september 2018 luiden om 18u de klokken over heel Europa. In het kader van ‘Ringing the bells across Europe for the International Day of Peace’ klinken ook in heel Vlaanderen de klokken, bellen, beiaarden en carillons.

Het evenement kadert in het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018, de Dag van de Vrede en de herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog. Het initiatief werd genomen door Duitsland en krijgt navolging in heel Europa. Ook Vlaanderen neemt dus deel en dat zal op 21 september massaal te horen zijn. Zowel de luidklokken in alle kerken van het land als verschillende beiaarden spelen een miniconcert voor de Vrede. Om 18u stipt starten ze met Beethovens Ode aan de vreugde, dé Europese Vredeshymne bij uitstek. De Vlaamse Beiaard Vereniging stelde hiervoor een aantal vredesliederen en andere aangepaste vredesmuziek ter beschikking. Het luiden van de klokken is symbolisch voor wat we met het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed willen doorgeven en onderstrepen: het belang van solidariteit en van ons rijke erfgoed in Europa.

Voor de Vlaamse overheid gaat het ook om waardevol immaterieel cultureel erfgoed. De rituele handelingen van het manueel klokkenluiden in Vlaanderen – enkel nog te horen in Roeselare, Hamme-Zogge en Leuven Keizersberg – en de Vlaamse beiaardcultuur staan beide op de ‘Inventaris Vlaanderen voor het Immaterieel Cultureel Erfgoed’.

Ook de klok van de Sint-Amanduskerk van Moortsele (Oosterzele) zal van zich laten horen! Nog nooit in de toren van de kerk geweest? Bekijk zeker het filmpje van het luiden op onze facebookpagina.