Dit was OMD 2020

Openmonumentendag 2020 wordt er eentje om nooit meer te vergeten! Het was dit jaar een alternatieve editie. Eentje met mondmaskers en digitale belevingen, met reservaties en in open lucht. We willen alle vrijwilligers en lokale organisatoren bedanken om mee hun schouders te zetten onder dit evenement. We beseffen dat het soms snel schakelen was. En ook bedankt aan alle bezoekers voor jullie belangstelling!

Merelbeke

Via de QR code doken we met een filmpje in het verleden van de proefhoeve in Bottelare. Hier was ooit een grootste vierkantshoeve. De dochters van de voormalige landbouwer halen herinneringen op aan hun jeugd. Ze hadden zowel varkens, koeien en paarden op de boerderij, en die hadden allemaal hun eigen plek. In het midden van het erf stond een grote notelaar, met eronder het hondenkot. De schuren en stallen waren zodanig in het vierkant ingericht, zodat elke hoek van de boerderij vlot bereikbaar was.

Oosterzele

Een stralende zon en een zuchtje wind, dat is alles wat een molenaarshart verlangt. Zowel de Klepmolen als de Windekemolen konden bezocht worden. Op de Windekemolen was er trouwens een primeur: na de grondige restauratie in 2018 kon je via een virtueel bezoek de molenstenen horen knarsen alsof je er naast stond.

We weten niet of er 900 jaar geleden al ijsjes waren in Balegem, maar wij gingen wel met een ijsje in de hand terug in de tijd met de wandeling ‘terug naar Baeleghem’. Aan de hand van oude postkaarten keken we vanop verschillende locaties terug in de tijd en zagen het straatbeeld veranderd is. De infopanelen kan je nog vinden tot eind september. Wie minder ver in de tijd terug wil, kon ook speuren naar de foto’s van de laureaten van de fotowedstrijd nav 900 jaar Balegem. Zo kon je het nuttige aan het aangename koppelen bij ijssalon Joosti.

Melle

Zo’n 250 wandelaars gingen in Gontrode op pad met de Erfgoedapp en de brochure, op zoek naar bunkers van de bunkerlinie Bruggenhoofd Gent. Vele bunkers waren goed verscholen: tegen de spoorwegbedding, onder struiken en bomen. Op de bunker in de Boswegel zagen we op de groen geschilderde ondergrond nog restanten van rode, groene en okerkleurige vlekken. De ruw gebochelde afwerking van de bunker wordt ook het type ‘Tyrolien Mamelonné’ genoemd.

Sint-Lievens-Houtem

Gidsen Geert en Dieter namen enthousiast de groep aanwezigen mee op sleeptouw doorheen de Sint-Onkomena kerk in Bavegem. In de kerk zijn er nauwelijks afbeeldingen van deze heilige terug te vinden, maar des te meer van de heilige Antonius. Naar verluidt zou dit komen omdat één van de vorige pastoors zich schaamde priester te zijn van een kerk waarvan de patroonheilige een vrouw met baard was!

Destelbergen

Aan de hand van een opdrachtenboekje verkenden kinderen het voormalige kasteel Van Acker, nu beter bekend als het gemeentehuis. Wist je dat in het park wel meer dan 500 bomen staan? Sommige van hen hebben ondertussen een grote erfgoedwaarde gekregen.