Dit was Open Monumentendag 2019!

Het is weer voorbij die mooie zomer. En ook Open Monumentendag 2019 zit er weer op. Onder een stralend zonnetje kon je in de Viersprong regio heel wat erfgoed opsnuiven. Een overzicht!

In Melle namen de bosgidsen je op sleeptouw doorheen het eeuwenoude Aelmoeseneiebos. Het Aelmoeseneiebos is een zogenaamd ‘oud bos’. Voor zover bekend is het altijd bos geweest. Het bos en de omliggende gronden waren eeuwenlang eigendom van de aalmoezenij van de Gentse Sint-Baafsabdij, vandaar ook de naam. Tijdens WO I rooiden Duitse soldaten het grootste deel van de bomen. Na de oorlog werd er heraangeplant maar tijdens WO II onderging het bos opnieuw een grote kap. Sinds 1968 is het bos eigendom van de staat en voert de universiteit Gent er wetenschappelijk onderzoek uit.

 

Ook in Sint-Lievens-Houtem kon je de wandelschoenen aantrekken. Het gaaf bewaarde erfgoedlandschap van de Smoorbeekvallei tussen Zonnegem en Vlierzele was velen onbekend maar nu niet langer onbemind. In de Sint-Fledericuskerk van Vlierzele stond Heemkunde Houtem paraat om je de geschiedenis van de kerk te laten ontdekken. We leerden niet enkel dat de gids grote fan is van Bach (wiens naam zelfs 2 letters gemeen heeft met ABBA) maar ook dat de preekstoel het pronkstuk van de kerk is. Gesculpteerd in 1790 door Van Buscum was het voor die tijd echt een ongezien pareltje! Op de binnenkoer van de oude brouwerij van Zonnegem was het zalig vertoeven. Naast een streepje muziek kon je ook de geschiedenis van de brouwerij en de familie Rubbens ontdekken.

In Oosterzele kon je stoom aflaten in stokerij Van Damme. Hun jenever wordt nog steeds volgens de ambachtelijke methode uit de 19de eeuw gestookt. HIervoor gebruiken ze de authentieke stoommachine van 1898. Wie na het het proeven van de jenevers van 31°, 41° of 51° nog kloek op de benen stond, kon zowel de Klepmolen als de Windekemolen beklimmen. De molenaars rolden de zeilen uit, hingen de feestvlaggen uit en zetten hun molens in de wind. De enthousiaste molenaars gaven met plezier een woordje uitleg. Voor de kinderen van het Anker was schoollopen naar het Dorp door weer en wind, in de winter langs besneeuwde en onverharde wegen, een grote opgave. Dit veranderde toen pastoor De Raedt in 1910 de Ankerschool liet bouwen. Heel wat bezoekers herkenden zichzelf op de unieke collectie van klas- en schoolfoto’s.

Dat kermissen tot de verbeelding spreken, weten ze in Merelbeke ook. In de voormalige pastorie van Munte werden de oude kermisaffiches van onder het stof gehaald. Marva en Will Tura zijn maar enkele van de grote namen die er optraden. In de kerk van Munte werd je behendigheid getest op de oude volksspelen. De Schelderomolen maalde dat het een lieve lust was. En de bloem kon je kopen om thuis zelf aan de slag te gaan. In de kerk van Melsen werd het 10 jarig bestaan van Werkgroep Erfgoed Melsen gevierd. Deze ondertussen gevestigde waarde in Melsen heeft een mooi parcours afgelegd waar ze terecht met trots mogen op terug kijken. Daarnaast werd er in Melsen met man en macht gezocht naar de onderaardse gang van het verdwenen kasteel van Melsen. De gang hebben we niet gevonden maar de archeoloog van dienst ontdekte dat het kasteel in oorsprong een motte was. In het spierballengerol tussen de graaf van Vlaanderen en de Duitse keizer in de 11e eeuw nam de motte van Melsen een belangrijke rol op zich. In Bottelare gaf organist Herman het beste van zichzelf op het orgel. Vanop het doksaal hadden we een mooi overzicht op de kerk en de giften geschonken door de markiezen van Rode. Ook een tweede adelijke familie – de Wavrin de Villers – koos Bottelare uit als tijdelijk verblijf. Wie goed had rondgekeken, kon de puzzel van de escaperoom kraken en ging naar huis met eeuwige roem.