Houtem Jaarmarkt

Jaarlijks vindt op 11 en 12 november in Sint-Lievens-Houtem (Oost-Vlaanderen) een grote winterjaarmarkt plaats. Tienduizenden bezoekers zakken van ver buiten de provincie af om paarden en vee te keuren en te kopen, van de volkse kermissfeer te genieten, te eten en te drinken en zielsverwanten te ontmoeten. Nergens in Vlaanderen is de grootsheid van de jaarmarkt nog zo levendig en prominent aanwezig als in Sint-Lievens-Houtem.

In 2008 werd Houtem Jaarmarkt door de Vlaamse overheid erkend als een bijzonder stukje erfgoed. De jaarmarkt werd opgenomen op de Inventaris van Immaterieel Erfgoed. In november 2010 kreeg Houtem Jaarmarkt ook internationale erkenning door Unesco. Sindsdien staat de jaarmarkt op de Representatieve lijst van immaterieel erfgoed van de mensheid.

Meer informatie over Houtem Jaarmarkt vind je op www.houtemjaarmarkt.be of in het boek Sfeer! De winterjaarmarkt van Sint-Lievens-Houtem.

Sinds 2011 organiseert Erfgoed Viersprong, i.s.m. Heemkunde Houtem jaarlijks een actie rond Houtem Jaarmarkt. Speciale aandacht gaat hierbij naar het borgen van dit immaterieel cultureel erfgoed. Zorg dragen voor niet-tastbare zaken vraagt immers om een andere aanpak. Je kan het niet restaureren of bewaren in een archief. Het kan door acties te organiseren en door ervoor te zorgen dat het erfgoed wordt doorgegeven aan volgende generaties. Op www.immaterieelerfgoed.be vind je een overzicht van borgingsactie rond Houtem Jaarmarkt.


Ontdek de erfgoedzuil van Houtem Jaarmarkt!

Erfgoed Viersprong en Heemkunde Houtem proberen elk jaar om het erfgoedaspect van Houtem Jaarmarkt op een originele manier in de kijker te zetten. In 2017 pakken ze uit met een echte erfgoedzuil. Op elke zijde van de zuil kun je meer lezen over het ontstaan van de jaarmarkt, het unieke van de beestenmarkt, hoe plezier een plaats kreeg op de jaarmarkt en nog een hele hoop interessante weetjes.

De informatie is ook in een folder beschikbaar die je digitaal kan lezen.

 


Voorbije acties

UDW_winnaarBezoekers

Vereeuwig jouw komst naar Houtem Jaarmarkt! – 2016

Al vele decennia zakken veel mensen jaarlijks af naar Sint-Lievens-Houtem voor de befaamde Jaarmarkt. En ook vroeger vereeuwigden mensen deze uitstap. Heemkunde Houtem en erfgoedcel Viersprong toonden oude beelden van de jaarmarkt en van hun bezoekers tijdens een mini-expo.

Daarnaast kon je jouw komst naar Houtem Jaarmarkt vereeuwigen in een heuse Fotobox! Zo keerde je terug naar huis met een heel fijn souvenir.

 

Verstuur een originele postkaart -2015

Naar aanleiding van de tentoonstelling rond postkaarten door Heemkunde Houtem, ontwierp de erfgoedcel enkele postkaartjes die de geschiedenis, de sfeer en het erfgoed van de jaarmarkt op een unieke manier in de kijker zetten. De kaartjes bevatten beeldmateriaal over de jaarmarkt in de jaren ’30, de vele circussen, de bezoekers en typerende elementen zoals de paardenmarkt.

Tijdens Houtem Jaarmarkt 2015 kon je vrienden of familie verrassen met een originele postkaart met een leuke boodschap.

 

#houtemjaarmarkt -2014

De fotowedstrijd #houtemjaarmarkt daagde uit om Houtem Jaarmarkt op een verrassende manier in beeld te brengen. Ulrik De Wachter won de wedstrijd. Hij vatte immers alle componenten van Houtem Jaarmarkt: dieren, mensen en feest. Via deze link kan je alle ingezonden foto’s bekijken.

 

E-expo Houtem Jaarmarkt – 2013

In 2013 ging de erfgoedcel aan de slag om verhalen over en foto’s van de jaarmarkt te verzamelen. Er werd een scansessie georganiseerd waarbij beeldmateriaal over de jaarmarkt werd verzameld. Dit werd bijeengevoegd in een thematische e-expo rond Houtem Jaarmarkt op de Erfgoedbank. Dit beeldmateriaal werd aangevuld met verhalen over de jaarmarkt, verzameld tijdens de jaarmarkt in 2013. Deze werden ontsloten via de erfgoedbank en de blog van Houtem Jaarmarkt.

 

De Markt van Mij – 2012

In het schooljaar 2011-2012 werkten de leerlingen en leerkrachten van de basisscholen van Sint-Lievens-houtem rond het erfgoed van Houtem Jaarmarkt. Ze gingen niet alleen op zoek naar de geschiedenis van de markt, maar kwamen ook meer te weten over wat de markt vandaag de dag betekent voor de vele mensen die erbij betrokken zijn zoals de boeren, marktkramers, cafés, kopers, verkopers, inwoners, bezoekers,…