Het vliegveld van Gontrode

Home

De Eerste Wereldoorlog, tussen 1914 en 1918, wijzigde grondig de geschiedenis van ons land en van de hele wereld.

Meer dan welke moderne oorlog ook, leeft ’14-’18 in de herinnering voort als het ultieme voorbeeld van een onevenwicht tussen inzet en kosten. Het is de oorlog van de ‘opgeofferde generatie’, opgeofferd voor iets dat achteraf niet meer zo goed te achterhalen is” (Sophie De Schaepdrijver).

In Gontrode, Melle, speelde zich een belangrijk verhaal af.


Het vliegveld van Gontrode

In 1915 verrees in Gontrode een reusachtige luchtschipbasis, gebouwd door de Duitse bezetter. Van de basis stegen in 1915 zeppelins op, later Gotha IV-vliegtuigen. De zeppelins en de vliegtuigen vertrokken vanuit Gontrode om Londen te bombarderen.

De zeppelin LZ37 speelde een grote rol. In 1915 haalde piloot Warneford de zeppelin neer boven Sint-Amandsberg, Gent, waar hij ter pletter stortte.

Erfgoed Viersprong en de gemeente Melle maken de site van het voormalig vliegveld van Gontrode opnieuw toegankelijk. Een panoramatafel op een WO I-bunker vertelt het vergeten verhaal in woord en beeld. Via een fiets-en wandellus langs de belangrijkste points of intrest kom je alles te weten over het vliegveld van Gontrode tijdens WO I en het ontplofte luchtschip boven Gent. Op www.hetvliegveldvangontrode.be kan je je verdiepen in het uitgebreide verhaal.

Het voormalig vliegveld is omgebouwd tot een toeristische site in een mooi groen kader dat waardevol cultureel erfgoed terug op de kaart zet.


Dit project kwam tot stand met ELFPO-steun: Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.

2408_sm     2409_sm    2410_sm  Vlaanderen_verbeelding werkt