Het vliegveld van Gontrode

Toeristisch

Donkerbruin als de rechte koker van een rupslarve, met twee spitsstaande ooren, stak het scherp af op den wonderbaarlijken avondhemel (…). Al de buren stonden buiten, eenigen met opera-kijkers, luid pratend over het vreemd verschijnsel: ‘”Een zeppelin”’, melden heden de nieuwsbladen. – Uit Virginie Loveling, Oorlogsdagboek 1914-1918.

In 1915 verrees in Gontrode een reusachtige luchtschipbasis, gebouwd door de Duitse bezetter. Het ging om de bouw van een gigantische hal als schuilplaats voor zeppelins. De hal was zo groot dat ze vandaag het grootste gebouw van Oost-Vlaanderen zou zijn. Om de zeppelins naar buiten te trekken waren maar liefst een paar honderd man nodig. Zeppelins stegen op in Gontrode om Londen te bombarderen. Later stegen vanaf de basis ook Gotha IV-vliegtuigen op.

De gemeente Melle en erfgoed Viersprong brengen dit verhaal, een eeuw later, terug tot leven. Het voormalige vliegveld wordt omgebouwd tot een toeristische site in een groen kader dat waardevol cultureel erfgoed terug op de kaart zet.

 


Stille getuigen

2809_meOp het uitgestrekte terrein van de Lembergse kouter blijven vandaag slechts twee bunkers over. Ze zijn stille getuigen van de ooit imposante aanwezigheid van de Duitse bezetter. De site is vanaf juni 2015 toegankelijk voor het publiek. De WO I-bunker is gerestaureerd en op het dak van de bunker vertelt een panoramatafel het verhaal van het vliegveld. Tekst- en beeldmateriaal en een plattegrond tonen de omvang van de site. Via het scannen van een QR-code kan je je met je smartphone of tablet op www.hetvliegveldvangontrode.be verdiepen in het uitgebreidere verhaal.

De site staat garant voor een totaalbeleving: het groene landschap, de herwaardering van merkwaardig cultureel erfgoed en het vergeten verhaal van het vliegveld vloeien naadloos in elkaar over.


Te voet met de fiets of met de bus

2749_meHet vliegveld op eigen houtje bezoeken? De site fungeert als rustplaats op nieuw ontwikkelde fietslussen en een wandellus rond het vliegveld. De fietslus Sint-Amandsberg – Westerbegraafplaats – Sint-Amandsberg (16 km) voert je langs plaatsen waar de crash van de zeppelin LZ37 nog tastbaar aanwezig is. De fietslus Gontrode – Sint-Amandsberg – Gontrode (31 km) brengt het verhaal van het vliegveld en de zeppelins terug tot leven. Onderweg stop je bij markante plaatsen die een rol speelden tijdens de Groote Oorlog. De twee lussen kan je afzonderlijk of samen afleggen.

De wandelroute start aan het station van Gontrode en loopt rond het voormalige vliegveld. Zo krijg je vanuit elke hoek een spectaculair uitzicht over de bunkersite.

Je kan de kaarten downloaden op www.hetvliegveldvangontrode.be of gratis ophalen in de bibliotheek en het gemeentebestuur van Melle. De kaarten zijn ook te verkrijgen bij dienst Toerisme Wetteren, in de horecazaken van Melle of bij Erfgoed Viersprong.

Trek je er liever in groep op uit? De gemeente Wetteren nam de site op in een fiets- en busroute. De busroute gaat langs Melle, Sint-Amandsberg en Wetteren en stopt ook aan het vliegveld van Gontrode. De fietsroute is ongeveer 20km lang en gaat van Kwatrecht tot Melle. Alle info en het reservatieformulier vind je op de website van de gemeente Wetteren.