Het voormalig vliegveld van Gontrode ligt tussen de Scheldeweg en de Kapellendries. Twee bunkers uit de Groote Oorlog staan nog op de site. Vanaf juni 2015 kan je de site bezoeken en het vergeten verhaal van het vliegveld herbeleven.
Panoramatafel
Op de WO I-bunker vertelt een panoramatafel het verhaal van het vliegveld. Tekst- en beeldmateriaal en een plattegrond van het vliegveld tonen de omvang van de site. Via het scannen van een QR-code kan je je op www.hetvliegveldvangontrode.be verdiepen in het uitgebreide verhaal.
De Stoel der Erfgoed
Sinds november 2015 kan je op de site van het oude vliegveld van Gontrode de Stoel der Erfgoed bewonderen. Dit is het kunstwerk van Renato Nicolodi dat Melle in juni won met de wedstrijd Thuis voor een Beeld.
Renato Nicolodi liet zich voor dit kunstwerk inspireren door het oorlogsverleden van zijn familie. De Stoel der Erfgoed treedt, zowel door haar inhoudelijke betekenis als door de vorm, in dialoog met de omgeving. Als bezoeker kan je plaatsnemen op de stoel en genieten van het landschap.
Fiets- en wandellus
De site is een rustplaats op nieuw ontwikkelde fietslussen en een wandellus rond het vliegveld. De fietslus Sint-Amandsberg – Westerbegraafplaats – Sint-Amandsberg voert je langs plaatsen waar de crash van de zeppelin LZ37 nog tastbaar aanwezig is. De fietslus Gontrode – Sint-Amandsberg – Gontrode brengt het verhaal van het vliegveld terug tot leven. De twee lussen kan je afzonderlijk of samen afleggen.
De wandelroute start aan het station van Gontrode en loopt rond het voormalig vliegveld. Zo krijg je vanuit elke hoek een spectaculair uitzicht over de bunkersite.
Je kan de kaarten downloaden op www.hetvliegveldvangontrode.be of gratis ophalen in de bibliotheek en het gemeentebestuur van Melle of bij Erfgoed Viersprong.
www.hetvliegveldvangontrode.be
De nieuwe website www.hetvliegveldvangontrode.be vertelt via 35 beelden het uitgebreide verhaal van het vliegveld. De QR-codes op de panoramatafel en fiets- en wandelkaarten brengen je naar de website. Je leest er meer over de luchtvaartgeschiedenis, de inrichting van het vliegveld en de gigantische hal, de LZ37, piloot Warneford en andere gebeurtenissen en figuren die een belangrijke rol speelden.
Toeristisch arrangement
Je kan de site op eigen houtje of in groep bezoeken. De gemeente Wetteren ontwikkelde een bus- en fietsroute. De fietsroute van 20 km brengt je langs de bunkersite en markante plaatsen rond de Groote Oorlog van Melle en Kwatrecht. De busroute leidt je rond in Wetteren, Melle en Sint-Amandsberg en houdt halt aan de bunkersite. Alle info en het reservatieformulier vind je op de website van de gemeente!