Ken je de Meerstraat in Oosterzele? Een ‘doorsteekstraat’ zoals we dat noemen, tussen twee grotere steenwegen.

De plek waar Windorock in de jaren ’90 haar eerste edities kende. Waar meerdere kapellen, huisstijlen en beroepen de straat karakter geven. Waar achtertuinen grenzen aan de bunkergordel. En waar decennialang een kermis de buren bijeenbracht en reuzen leefden.

Wat maakt de Meerstraat vandaag de dag de Meerstraat?! Wie woonde er vroeger, woont er nu?

Welke verborgen of minder verborgen gebeurtenissen, foto’s, gebouwen, tradities kleur(d)en de straat?

‘Wij van de Wijk’ zoekt het samen met de Meerstraters uit in een participatief buurtproject.

‘WIJ VAN DE WIJK MEERSTRAAT’

IN DE KIJKER

Nieuwjaarsdrink Meerstraat – zo 28 januari, 10u30-14u, café Sambar

Woon je in de Meerstraat? Straatcomité ‘Wij van de Meerstraat’ en Erfgoed Viersprong nodigen je van harte uit voor een feestelijke start van 2024 samen met buren en vrienden, én voor het slotmoment van het wijkproject ‘Wij van de Wijk – Meerstraat’.

Samen klinken op het nieuwe jaar? Benieuwd hoe de verzamelde informatie werd vereeuwigd? De toekomstplannen van het straatcomité ‘Wij van de Meerstraat’ ontdekken? Kom er gezellig bij en verneem het op zondag 28 januari vanaf 10u30 tijdens de Meerstraat Nieuwjaarsdrink in café Sambar (hoek Geraardsbergsesteenweg & Voordries).

Ben je er graag bij?

Om iedereen goed te kunnen ontvangen, weten we graag hoeveel buren we mogen verwelkomen. Mogen we daarom vragen om je komst te bevestigen voor 15 januari 2024? We kijken ernaar uit om samen met jou te klinken op 2024!

Hoe inschrijven?
Stuur een mailtje naar wijvandemeerstraat@gmail.com of vul het online formulier in.

Meerstraat Ontdekkingstoer – zaterdag 25 november (15u & 19u30)

Al enkele maanden lopen we rond in de Meerstraat. We kwamen op bezoek, dropten post in je brievenbus, organiseerden ontmoetingen … Maar welke informatie verzamelden we over de Meerstraat vroeger en nu? En wat zal hiermee gebeuren? Kom het te weten op de Meerstraat ontdekkingstoer!

De ontdekkingstoer is een wandeling doorheen je straat. Op verschillende stopplaatsen verneem je wat we sprokkelden over de straat: de historiek, interessante weetjes, grappige anekdotes … En je kiest mee welke verhalen vereeuwigd worden in een illustratieve kaart van de Meerstraat. Onderweg trakteren we je op enkele proevertjes en een drankje.

Je woont in de Meerstraat & bent benieuwd? Schrijf je dan snel in!

Post uit de Meerstraat

Beton, baksteen, smeedijzer, glas-in-lood, geglazuurde tegels … in de Meerstraat zie je heel wat bouwmaterialen. Op het eerste zicht misschien banaal, maar de kleuren, stijl, technieken en kennis om deze materialen te maken, bewerken en plaatsen, vertellen een verhaal over architectuur, vakmanschap en tradities.

De inwoners van de Meerstraat kregen onderstaande kaartjes persoonlijk in de bus. Waar werden deze foto’s genomen? En welke materialen staan er afgebeeld?

De Grote Meerstraatbingo

Wist je dat … het geen toeval is dat er ‘goed’ in het woordje ‘erfgoed’ zit. Erfgoed kan ook goed zijn voor een zomer vol plezier! We stellen aan je voor: de GROTE MEERSTRAATBINGO! Een zomer lang kon de Meerstraat zich uitleven met de Bingo-activiteiten. Vooral tijdens de zomerdrink waagden heel wat Meerstraters zich eraan. Uit deze reacties trok een onschuldige hand een winnaar … Marie!

Marie is 12 jaar en woont samen met haar mama, papa, zus en twee broers in de Meerstraat. Ze bezorgde ons haar stamboom en won zo een lekkere geschenkmand, geschonken door de dienst toerisme & bibliotheek Oosterzele. Samen met Lobke van GC De Kluize, die meewerkt aan dit project, gingen we bij haar langs.

De Meerstraatvaas

Een vaas en een mooi boeket bloemen. Meer is er soms niet nodig om het ijs te breken en een praatje te maken met een onbekende medebewoner van de straat. Die nieuwe buurman, die vriendelijke, maar onbekende jogger of juist die bewoner die sinds jaar en dag een Meerstrater is. Wat is hun verhaal?

Met een vaas, gemaakt met een passie voor het aloude keramiekambacht, en een bloemetje bellen we aan. Twee Meerstraters maken kennis, tien boeketten lang.