Wij van de Wijk zijn een reeks participatieve buurtprojecten van Erfgoed Viersprong, waarbinnen in verschillende wijken en dorpen gedoken wordt. Samen met de inwoners gaan we op zoek naar verborgen oude en nieuwe verhalen, gebeurtenissen, foto’s, verloren gegane en nieuwe tradities.
De wijk is immers een plek waar gewortelde en nieuwe inwoners samenkomen, elk met hun eigen erfgoed, samen het ‘wijkerfgoed’. Wij van de Wijk duikt in het verleden, met blik op de toekomst. Wat en wie maakt de wijk de wijk, vroeger en nu?
Elk traject bevat drie pijlers:
- Verzamelen: samen met de inwoners halen we via diverse acties het lokaal divers ‘wijkerfgoed’ naar boven (van de straat, de inwoner vroeger en nu)
- Dialoog: we gaan met de inwoners in gesprek over het verzameld erfgoed
- Co-creatie: samen werken we toe naar een product en/of publieke activiteiten, van en door de wijk
Onderliggende vraag bij dit project: kan je met een participatieve erfgoedwerking als hefboom bijdragen aan de sociale cohesie in wijken in een niet-stedelijke context? Wij van de Wijk gaat de uitdaging aan!
Elk wijktraject bevat dezelfde pijlers, maar de gehanteerde methodieken en cocreatieve publiek luik zullen verschillen o.b.v. context, opgespoord erfgoed en wijkdynamieken. De opgebouwde kennis zal een staalkaart aan handvaten bieden voor impactgedreven lokaal participatief werken vanuit contextgebonden noden.
Wij van de Wijk Meerstraat (2023 – 2024)
‘Wij van de Wijk Meerstraat’ is het eerste traject i.s.m. de gemeente Oosterzele (GC De Kluize). Voor dit eerste luik duiken we in de meest landelijke regio uit het werkingsgebied van Erfgoed Viersprong. Na het afwegen van het potentieel aanwezig erfgoed, de wijktypologie, demografie en sociaal weefsel van wijken in de gemeentes Oosterzele en Sint-Lievens-Houtem landden we in de Meerstraat.
Wij Zijn Zaffelare 2024 – 2026
“Wij Zijn Zaffelare” is het tweede traject i.s.m. Avansa Gent. We verkennen Zaffelare, een dorp in de noordoostelijke rand van Gent, waar uitdijende stad en platteland samenkomen. Zaffelare, een plattelandsdorp, kent hierdoor een transitie in versneld tempo, wat kansen en uitdagingen brengt. Ons project zoekt vanuit erfgoed naar antwoorden op deze uitdagingen.
Wat maakt Zaffelare vandaag de dag tot Zaffelare? Wie woonde er vroeger, wie woont er nu? Welke verborgen of minder bekende tradities, gewoonten en kennis kleuren het dorp? Doorheen open gesprekken
en warme ontmoetingen gaan we op zoek naar het dynamisch erfgoed dat Zaffelare typeert.
Interesse om mee te denken en samen te werken? We maken graag tijd voor een gesprek!
