Toeristisch

Tis zo een mooi beroep. Je werkt met de natuur, je leeft in spanning. Dat begint te groeien, je ziet dat ontwikkelen, je hoopt dat dat goed gaat zijn, dat dat allemaal schoon bloeit. En zo is er een jaar voorbij en word je oud. Je moet er wel iets voor opofferen. Met bloeiende planten kan je weinig plannen. Het is zoals met baby’s, je moet erbij zijn. Eentje heeft dorst, je geeft het wat water. Eentje heeft te warm, je zet de vensters van de serre wat open. Eentje krijgt koud, je doet de vensters weer toe. (Jacques Sonneville, bloemist, Destelbergen)


Laat het verleden spreken: 6 interactieve audiopunten

Het tuinbouwverleden van je gemeente herontdekken? Dat kan via zes interactieve audiopunten. In Destelbergen, Lochristi, Melle, Merelbeke, Oosterzele en Sint-Lievens-Houtem kan je het verleden laten spreken. Wek zelf de nodige energie op aan het audiopunt en luister naar getuigenissen van oud-tuinbouwers over de tijd van toen. De infopanelen op de audiopunten vertellen je bovendien in een notendop wat voor elke gemeente specifiek was.

 

Meer weten? Download de ErfgoedApp en ontdek meer historisch beeld- en videomateriaal op je smartphone of tablet. Je kan de ErfgoedApp gratis downloaden via Apple App Store of Google Play. Via een QR-code krijgt je snel de info op je toestel.

 

Bezoek de audiopunten in het Sierteeltmuseum van Lochristi, het Reinaertpark van Destelbergen, de samentuin van PC Caritas Melle, het Liedermeerspark van Merelbeke, de Kouterweg (fietspad) aan GC De Kluize of in Letterhoutemdorp, Sint-Lievens-Houtem.

Ontdek deze energieneutrale belevingselementen en beleef en beluister een boeiend stuk Oost-Vlaams erfgoed in een groen kader.


Fietsen en wandelen in de tuinbouwstreek

De audiopunten bezoeken? Met Toerisme Oost-Vlaanderen werden maar liefst 5 fietsroutes en 3 wandelroutes ontwikkeld in Oost-Vlaanderen. De kaart Bloeiend Oost-Vlaanderen gidst je doorheen de kleurrijke tuinbouwstreek.

Met de fiets ontdek je het tuinbouwverleden op de Azalearoute in Lochristi, de Bomenroute in Merelbeke, Melle en Oosterzele en op de aanlooproutes vanuit Gent in Destelbergen (Reinaertpark) en Merelbeke (Liedemeerspark).

De Azalearoute brengt je verder langs enkele markante kastelen van de bloemengemeente, hedendaagse kwekers en oude bloemistenvilla’s waar je nu terecht kan voor een drankje of hapje. De Bomenroute leidt je langs het tuinbouwverleden van Merelbeke, Melle en Oosterzele en gaat langs heel wat boom- en bloemenkwekers.

 

 

Strek je liever de benen? De Floraroute dompelt je onder in het tuinbouwerfgoed van de Florawijk van Merelbeke, de Witloofroute brengt je naar de bakermat van het witte goud en de Laurierroute voert je via het Reinaertpark doorheen groene stukken van Destelbergen. Tijdens de bloeiperiodes geniet je van kleurrijke begoniavelden.

De tuinbouwregio volop beleven? Toerisme Oost-Vlaanderen bundelt de sierteeltevenementen op hun website.

Je kan de kaart downloaden of via www.bloeiendoostvlaanderen.be bekijken. Haal je exemplaar op in de bibliotheken, gemeentebesturen, culturele centra en toeristische infopunten van Destelbergen, Lochristi, Melle, Merelbeke, Oosterzele en Sint-Lievens-Houtem of bij Erfgoed Viersprong.


Het witloofverleden of de sierteelt in groep beleven?

(c) Collectie Antoine Van De Keere

Ontdek het witte goud van Jantje Witloof via een groepsarrangement rond de witloofteelt. De Gidsen Vlaamse Ardennen Extra nemen je mee langs een witloofteler en langs een aantal markante plaatsen van Sint-Lievens-Houtem. Beleef een uniek stukje cultureel en culinair erfgoed!

Toerisme Oost-Vlaanderen bundelt op www.bloeiendoostvlaanderen.be alle tips voor groepen rond sierteelt in Oost-Vlaanderen.


Authentiek beeldmateriaal op de Erfgoedbank!

(c) Collectie Noël De Neve

 

De beeldbank www.erfgoedbanklandvanrode.be toont alle verzamelde beeldmateriaal over bloemisten, boomkwekers en de witloofteelt.

Snuister door de collectie via de trefwoorden ‘tuinbouw’, ‘bloemisterij’, ‘boomkwekerij’ of ‘witloofteelt’ of bekijk de thematisch e-expo’s.

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren