Erfgoed viersprong

Een heerlijk receptje van je grootmoeder. Een paar oude foto’s uit de oude doos. Je eerste cassette van je favoriete muziekgroep. Iets waardevols dat je niet verloren wil laten gaan. De jaarlijkse kermis op het dorpsplein. Cultureel erfgoed maakt deel uit van ieders leven.

De erfgoedcel Viersprong is dagelijks aan de slag met dit cultureel erfgoed. En dat doet ze niet alleen. Vele erfgoedvrijwilligers – en professionals werken rond het cultureel erfgoed van hun streek.

Samen willen we het cultureel erfgoed van Destelbergen, Lochristi, Melle, Merelbeke, Oosterzele en Sint-Lievens-Houtem bewaren, bekendheid geven en doorgeven aan toekomstige generaties.


Wat is erfgoed?

Het begrip ‘erfgoed’ heeft vele betekenissen. We kunnen het omschrijven als het geheel van tastbare en minder tastbare dingen die meerdere mensen koesteren en willen bewaren. Het zijn vooral dingen uit het verleden maar erfgoed kan ook heel actueel zijn. Wat we vandaag maken, beleven, bewaren … kan morgen erfgoed zijn. Een pasklare definitie bestaat niet. Erfgoed is dynamisch en steeds in beweging, maar vooral het ontdekken waard.

Binnen het cultureel erfgoed wordt een onderscheid gemaakt tussen het onroerend, roerend cultureel en het immaterieel cultureel erfgoed.

• Het roerend cultureel erfgoed omvat alles wat tastbaar en verplaatsbaar is. Het gaat over oude documenten, foto’s, archeologische vondsten, schilderijen, boeken, films, affiches … Roerend cultureel erfgoed wordt bewaard in archieven, erfgoedbibliotheken, musea, documentatiecentra, heemkundige kringen … maar het kan evengoed in handen zijn van privépersonen of verzamelaars.

• Immaterieel cultureel erfgoed is minder tastbaar: ambachten, rituelen, recepten, tradities, volksfeesten, verhalen en liedjes. Je vindt het terug in musea, documentatiecentra of bij heemkundige kringen maar het zit vooral in de hoofden van mensen.

• Onroerend erfgoed zit letterlijk in de grond geworteld zoals gebouwen, landschappen, kapelletjes, graven, molens, kloosters … het is tastbaar maar niet verplaatsbaar.

De erfgoedcel zet vooral in op het roerend en immaterieel cultureel erfgoed. Het onroerend erfgoed behoort tot een ander beleidsdomein.


Kennismakingsfolder

Wat is erfgoed en wat doet de erfgoedcel? De erfgoedcel legt het uit in de kennismakingsfolder. De folders zijn ook te verkrijgen in de gemeentediensten, gemeentemusea, toeristische infopunten, sportdiensten en bibliotheken van Destelbergen, Lochristi, Melle, Merelbeke, Oosterzele en Sint-Lievens-Houtem.

♦ Benieuwd naar andere erfgoedcellen? Op deze website lees je meer over alle erfgoedcellen in Vlaanderen.