Erfgoed Viersprong viert dit jaar haar tiende verjaardag. Maandelijks blikken we terug op 10 jaar Viersprong. En we kijken ook vooruit. Wat als we er tien jaar bij kunnen doen? Wat willen we realiseren? En met wie zouden we dat graag doen?
Lees hier ons verhaal!
Januari
‘The making of’ Erfgoedcel Vierprong Land Van Rode
Herinner je je deze nog? Op 4 januari 2011 was Erfgoedcel Viersprong Land Van Rode klaar om ‘erin te vliegen’. De ondertekening van de convenant gebeurde al vroeger, in 2010, maar het was nog even wachten om het geschikte personeel te vinden. Onder het alziend oog van voorzitter Paul Cottenie startten Elisa en Ans aan een nieuw avontuur. En wat voor één. De personeelsbezetting is intussen al wat gewijzigd. Het aantal rimpels ook. Maar de goesting om verder te doen, die is nog even groot als 10 jaar geleden.
Februari
We groeien! Erfgoedcel Viersprong is geboren
We schrijven februari 2015: met een feestelijke receptie gaan we een nieuwe beleidsperiode in. Samen met twee nieuwe gemeentes. Welkom Destelbergen en Lochristi! Een groter werkingsgebied dus, dat de grenzen van het historische Land van Rode overschrijdt. Het betekent een kennismaking met nieuw erfgoed, nieuwe gepassioneerde erfgoedvrijwilligers en nóg meer potentieel voor jaren mooie erfgoedprojecten.
Met de groei komt ook een nieuwe naam en logo. Erfgoedcel Viersprong-Land van Rode wordt Erfgoedcel Viersprong. Bye bye paarse letters, welkom groene ruit!
Maart
Onze vrijwilligers!
Erfgoed Viersprong zou Erfgoed Viersprong niet zijn zonder de hulp van onze vele vrijwilligers. Het begon allemaal in maart 2011 met de zoektocht naar twee vrijwilligers die wilden meewerken aan het dialectwoordenboek van Oosterzele. Tien jaar later kunnen we rekenen op een fantastisch team! Dank jullie wel, team Viersprong!
April
We breidden uit: de opstart van de IOED
Na zeven jaar cultureel-erfgoedwerking breidde de erfgoedcel in 2018 uit met een intergemeentelijke onroerend erfgoeddienst (IOED). Erfgoedcel Viersprong werd Erfgoed Viersprong. Sofie Moeykens gaf de nieuwe IOED een gezicht. Sindsdien kan je bij ons ook terecht met al je vragen over archeologisch, bouwkundig én landschappelijk erfgoed.
Mei
Reuzenpaspoorten op het Muntemeifeest
Elk jaar, begin mei, organiseert De Muntenaar een heuse reuzenreünie. In 2013 maakte de erfgoedcel een ‘paspoort’ voor elke reus, een identiteitskaart op reuzenformaat. Zo kregen alle bezoekers van het meifeest meteen een antwoord op al hun reuzenvragen. Een vraag over reuzen? Ideeën gezocht voor een reuzenproject? Contacteer Ellen.
Juni
Het vliegveld van Gontrode
Zeven juni 2015: de feestelijke opening van het Vliegveld van Gontrode. Een van onze grote projecten. De site, tijdens WOI in Duitse handen, deed dienst als basis voor zeppelins en Gotha-bommenwerpers. Samen met de gemeente Melle maakten we ze honderd jaar na datum opnieuw toegankelijk en reconstrueerden we o.m. het verhaal van de zeppelin die neerstortte boven Sint-Amandsberg.
Wordt vervolgd …