KASTEEL

Mottes in Vlaanderen

Lezing / 13u15 – 14u

Een motte is een opgeworpen aarden heuvel, een restant van één van de oudste kasteelvormen in Vlaanderen: het mottekasteel. Ook in de Viersprongregio vinden we ze terug, o.a. in Melsen en Munte. Vroeger waren mottes heel prominent aanwezig in het landschap. Vandaag zijn ze bijna overal uit het zicht verdwenen en soms bijna vergeten.

Archeoloog Davy Herremans gaat dieper in op hun specifieke ontstaansgeschiedenis, het landschappelijk kader waarin ze tot stand kwamen en hoe ze evolueerden doorheen de tijd.

© Davy Herremans

Praktisch

  • Max. 20 deelnemers
  • De lezing is gratis

Davy Herremans is een erkend archeoloog, bouwhistoricus en erfgoedzorger, met een voorliefde voor publieksarcheologie. Hij combineert academisch onderzoek en onderwijs met praktijkervaring in het lokale en regionale erfgoedveld en in de commerciële onderzoeksector. In opdracht van IOED Viersprong en i.s.m. werkgroep Erfgoed Melsen deed hij in 2019 onderzoek naar de verdwenen motte in Melsen.


Historische rondleiding op de Tuinbouwschool

Rondleiding / 14u15 – 15u15 & 16u15 – 17u15

Sinds 1937 is de site van de Tuinbouwschool in gebruik door het Hoger rijksinstituut voor tuinbouw. Voordien was deze locatie in Melle gekend als ‘kasteel Coppens’. Gids Jan Olsen neemt je mee doorheen de geschiedenis van het kasteel en zijn prachtige tuin.

Wist je dat de parkvijver eigenlijk een oude afgesneden meander van de Schelde is? Ook de merkwaardige Orangerie in neoclassicistische stijl uit 1833 is het nader bekijken waard.

© Collectie Lucien Ravier, Erfgoedbank Land van Rode

Praktisch

  • Max. 2×20 deelnemers
  • De rondleiding is gratis
  • Start van de rondleiding aan de ingang van het Kasteel

Eigentijds Erfgoedwerk: de latte macchiato van Heemkunde Houtem

Lezing / 14u30 – 15u15

Heemkunde de dag van vandaag valt niet meer te vergelijken met ‘volkskunde’ uit de vervlogen eeuw. Vanuit het lokaal perspectief van Sint-Lievens-Houtem neemt Geert Coppens van Heemkunde Houtem een paar veranderende trends en uitdagingen onder de loep.

Welke impact hebben ze op hun (toekomstig) handelen als vereniging? Hoe blijven ze aantrekkelijk en boren ze een nieuw publiek aan? En bovenal: op welke manier blijven ze maatschappelijk relevant en soms onmisbaar in de gemeente?

Praktisch

  • Max. 20 deelnemers
  • De lezing is gratis

Heemkunde Houtem schoot uit de startblokken in januari 2014 en groeide intussen uit tot één van de grootste verenigingen in Sint-Lievens-Houtem. Momenteel telt ze een 350-tal leden. Geert Coppens (°1974) is als leerkracht Nederlands verbonden aan het Brussels Sint-Jan Berchmanscollege en verdeelt zijn vrije tijd tussen boerderij, politiek, heemkunde en boeken.


Messen ontwerpen en maken uit afval

Lezing / 15u30 – 16u15

Messenmaker Antoine Van Loocke uit Oosterzele ontwerpt en maakt ‘patattenschellers’: unieke handgemaakte kwaliteitsvolle messen, opgebouwd uit afval. Elk mes vertelt zijn eigen verhaal.

Al jaren wordt zijn vakmanschap gesmaakt door topchefs als Kobe Desramaults en Peter Goossens. Maak kennis met de man achter het product: zijn visie, kennis én passie.

© Antoine Van Loocke

Praktisch

  • Max. 20 deelnemers
  • De lezing is gratis

Al jaren behoort Antoine Van Loocke in zijn vak tot de top van België. Een mooi overzicht van zijn rijk portfolio en boeiende samenwerkingen is te vinden op zijn website.

< Terug naar het programma