ERFGOEDMARKT

Welke soorten erfgoed is de regio rijk? En hoe draag je er zorg voor? De Erfgoedmarkt brengt een scala aan erfgoedminnende personen en verenigingen uit de regio voor het eerst op één plek samen. Een mooie kans om kennis te maken met hun werking, onderzoek, tradities en ambachten. Praat, doe en proef naar hartenlust!


Boek & Taal: boekbind- en restauratieatelier

Stan Verhoeven van Boek & Taal herstelt boeken en ontwerpen van boekbanden op ambachtelijke wijze met gebruik van oude technieken. Op de Erfgoedmarkt toont hij o.a. het restauratieproces van een klein 18e-eeuws boek ‘Fables de La Fontaine’.

 Contact: fb258883@telenet.be


De Avalonhoeve

De Avalonhoeve is een gemeenschapsplek in Oosterzele. Een CSAkruidenpluk tuin waar Tine en Wivine kruiden telen, en workshops en opleidingen aanbieden vanuit hun kruidenkennis. Ga jij overstag voor hun geurige boeketten en smaakvolle proevertjes?


De Gijzelse Microbrouwerij

Yannick en Robin van De Gijzelse Microbrouwerij ontwikkelden recepten voor vier ambachtelijke bieren: de Gijzelaarkes. Ontdek hun geheime ingrediënten, werkprocédé en vooral … proef van het resultaat. Lees hier ons gesprek met Yannick.


DSMG

Het Documentatiecentrum voor Streekgeschiedenis dr. Maurits Gysseling (DSMG) verzamelt documenten die kunnen bijdragen tot de geschiedschrijving van de regio Gent (met ook Lochristi en Destelbergen) en stelt ze ter beschikking voor alle geïnteresseerden. Een kans om hun collecties en eigen publicaties voor jong en oud te leren kennen.


Eetbaar Melle

Eetbaar Melle’ is een nieuw sociaal project dat Mellenaars wil verbinden door samen te werken in de natuur en teeltkennis te delen. Sinds kort kunnen alle Mellenaren heerlijk en overvloedig fruit plukken langs wandelpaden (Kouterslag) en in de publieke ruimte (voortuintjes, verloren hoekjes in het straatbeeld, Vogelhoek …).


Erfgoed De Gonde

Erfgoed De Gonde is een vereniging met een werking rond heemkunde, genealogie en funerair erfgoed van de gemeente Melle. Hun onderzoek mondt regelmatig uit in eigen publicaties die ze voorstellen op de Erfgoedmarkt.


Gezinsbond Vlierzele – Vlierzeelse beren

De Gezinsbond van Vlierzele organiseert jaarlijks de Berenfeesten rond de drie berenreuzen: Maarten, Tineke en Sien. Vandaag komen deze beren mee feesten!


Heemkunde Houtem

Heemkunde Houtem is de Heemkundige en erfgoedvereniging voor (groot) Sint-Lievens-Houtem. De vereniging schoot uit de startblokken in januari 2014 en groeide intussen uit tot één van de grootste verenigingen in het dorp.


Heemkundig genootschap Land van Rode

HG Land van Rode zet zich in voor het bevorderen en beoefenen van heemkunde voor alle gemeenten die tot het historische “Land van Rode” behoren. Ze moedigt historische studies aan, helpt ze uitgeven en verspreiden. Op de Erfgoedmarkt vertellen ze de geschiedenis van de familie Rodriguez d’Evora y Vega – baronnen en later markiezen van Rode.


Heemkundige Kring De Oost-Oudburg

Heemkundige Kring De Oost-Oudburg bestudeert de geschiedenis van het oosten van de Oudburg van Gent, waaronder de (deel)gemeenten Heusden, Destelbergen, Beervelde, Lochristi, Zaffelare en Zeveneken. Kijk hun publicaties in op de Erfgoedmarkt.


Het Takketiele Huis

Het Takketiele huis heeft een educatieve kruidentuin en organiseert workshops rond kruiden, keramiek en wolverwerking. Ontdek de verschillende stappen van traditionele wolverwerking en ga er zelf mee aan de slag. Ook voor kinderen.


Houtem Jaarmarkt

Jaarlijks vindt op 11 en 12 november in Sint-Lievens-Houtem (Oost-Vlaanderen) een grote winterjaarmarkt voor vee plaats: Houtem Jaarmarkt. Deze traditie gaat terug tot de middeleeuwen. Sinds 2010 werd dit immaterieel erfgoed door Unesco opgenomen op Representatieve lijst van immaterieel erfgoed van de mensheid.


Leerambacht

Leerambacht restaureert lederen voorwerpen en verwerkt leder op een ambachtelijke manier tot duurzame gebruiksvoorwerpen. Hierbij wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van lokaal materiaal, met beperkte ecologische voetafdruk.


Monumentenwacht Oost-Vlaanderen

Monumentenwacht is een organisatie die het onderhoud van historisch waardevol erfgoed stimuleert. Dat doet ze door regelmatig inspecties te doen van en advies te geven over waardevolle gebouwen, hun interieurs, varend, funerair, militair en archeologisch erfgoed. Door het inzetten op tijdige ingrepen vermijden ze zo grote herstellingen of restauraties.


Steunpunt Levend Erfgoed

Steunpunt Levend Erfgoed komt op voor het bewaren van oude en streekeigen rassen van neerhof- en landbouwdieren. Ze organiseren acties om de rassen in de kijker te plaatsen, bouwen netwerken uit, bieden dienstverlening aan overheden en organisaties en organiseren fokprogramma’s. SLE werkt in heel Vlaanderen en heeft haar zetel in Oosterzele. 


Vzw uitMUNTEnd

Vzw uitMUNTEnd ijvert voor de opwaardering, bescherming en uitstraling van de dorpssite van Munte (gemeente Merelbeke) als betekenisgever voor bewoners en bezoekers. Op de Erfgoedmarkt stellen ze het pas verschenen boek ‘Sint-Bonifatiuskerk, geschiedenis en erfgoed’ (Bernadette Van Damme) voor.

< Terug naar het programma