Tien jaar Viersprong – Bedankt om mee te vieren

Tien jaar Viersprong: wat een feest! De tuinbouwschool van Melle bleek op 2 oktober het perfecte decor voor ons Erfgoedfestival. Bedankt om met zovelen mee te vieren! Kon je er niet bij zijn? Dan kan je hier nog mee nagenieten van een aantal hoogtepunten.

Feestelijk opening

Niemand minder dan minister Matthias Diependaele mocht, samen met voorzitter Bertrand Vrijens, het festivallint doorknippen. Het was meteen ook het startschot van onze erfgoedmarkt waar heel wat verenigingen en erfgoedminnenden hun werking voorstelden. De minister nam uitgebreid de tijd om te luisteren hoe zij zorg dragen voor verschillende soorten erfgoed. Een unieke kans om op één plek kennis te maken met hun werking, tradities en ambachten.

Festival op kindermaat

Ons festivalprogramma trok ook heel wat jonge erfgoedfans aan. Zo konden ze samen met hun ouders leren vilten met viltnaald of een staf uit hout snijden. We haalden onze verkleedkoffer van onder het stof voor de retrofotostudio. De kinderen konden zelfs heel even in de huid van een Gallische krijger kruipen … of letterlijk ín een (Vlierzeelse) reuzenbeer. En wie moe was van een drukke namiddag kon zich gewoon laten terugrijden door de vriendelijke chauffeurs van de Nostalbus.

Schattenjacht

‘Over het algemeen zie ik veel rommel maar vandaag heb ik niets anders dan mooie dingen gezien’, aldus expert kunst en antiek Bruno Speybroeck. Wie de waarde van zijn erfstuk of erfgoedobject wilde kennen, kon terecht in onze schatkamer. Marc uit Sint-Lievens-Houtem deed alvast een verrassende ontdekking: zijn apothekersvijzel bleek een uniek en kostbaar stuk uit de 17de eeuw!
Bekijk hier de volledige reportage van AVS.


Muziek en dans

Geen festival zonder muziek en dans.  De Youth Band van Lochristi gaf er een stevige lap op met een uitgebreid repertoire van marsmuziek, popmuziek, klassiek en jazz . Dansgroep Melisses bracht dansen uit Thracië en de Griekse eilanden in traditionele klederdracht. Respect voor de durvers die de Sirtaki meedansten!

Workshops, lezingen en rondleidingen

En voor wie er maar niet genoeg van kon krijgen hadden we nog heel wat meer in petto:  een historische rondleiding op de site, lezingen over mottes in Vlaanderen, messen maken uit afval en eigentijds erfgoedwerk … In ons fotolab leerde je hoe je aan de hand van details in kledij, juwelen, accessoires e.d. een foto binnen een bepaalde tijdsperiode kon situeren.