Uitleendienst

Wie een project start of een tentoonstelling organiseert, heeft al snel heel wat materiaal nodig. Een aantal instanties kunnen je hierin bijstaan.


Uitleendienst van de erfgoedcel

De erfgoedcel Viersprong stelt materiaal ter beschikking dat door erfgoedverenigingen of particulieren kosteloos geleend kan worden. Het materiaal kan enkel gebruikt worden om het erfgoed van de gemeentes Destelbergen, Lochristi, Melle, Merelbeke, Oosterzele en Sint-Lievens-Houtem in kaart te brengen en te documenteren.

In het aanbod:

 Naamloos 1 digitaal fototoestel, Panasonic Lumix TZ 8 met herlaadbare batterij, geheugenkaart van 8 GB en opbergzakje
 a   1 compacte beamer van het merk Sony
 b 1 Epson scanner, kan tot A3 formaat scannen
c 1 Epson 750 Pro scanner, kan dia’s, negatieven, glasnegatieven en foto’s scannen
d 1 solid state recorder, Marantz PMD 660, voor digitale geluidsopnames met tafelmicrofoon en draagtas
e 1 digital voice recorder, Philips LFH 882
 f 2 pakketten (DVD + projectboekje) ‘Van Horen Zeggen. Mondelinge geschiedenis in de praktijk’.
 h  educatief pakket bij de interactieve tentoonstelling Tracé Travak. Klik hier door naar de rubriek educatie op de website voor meer info.
 lampen_uitleendienst  1 set van twee lampen voor de opbouw van een fotostudio voor bv. objectfotografie, Interfit EZ Lite Kit. De set wordt als een geheel uitgeleend.

De set bestaat uit:

– 2 x EZ-LITE koppen
– 2 x 500 watt continue lampen (INT032)
– 2 x Statieven
– 2 x Flitsparaplu
– 2 x Stroomkabels

 

Lees het uitleenreglement na voor alle voorwaarden en de procedure.

De aanvragen moeten 7 dagen voor de uitleendatum binnen zijn bij de erfgoedcel Viersprong. De materialen worden enkel ontleend na betaling van een waarborg. Dit geldt niet voor het educatief pakket van Tracé Travak.


Cultuurdiensten Vierspronggemeentes

In de gemeentes van de regio Viersprong kunnen verenigingen beroep doen op een uitleendienst. Een overzicht:

• Destelbergen

Wie beroep wil doen op de uitleendienst van de gemeente Destelbergen, kan hier het reglement nalezen. Een aanvraag indienen kan via dit formulier.

• Lochristi

Via de gemeente Lochristi kan je tentoonstellingspanelen huren. Ook de jeugddienst stelt heel wat materialen ter beschikking. Klik hier voor een overzicht en de voorwaarden.

• Melle

Op de gemeentelijke website vind je een overzicht van het te lenen materiaal.

Merelbeke

De gemeentelijke Merelbeke beschikt eveneens over een uitleendienst.

Oosterzele

Op deze pagina vind je een overzicht van het uit te lenen materiaal.

Sint-Lievens-Houtem

Een overzicht van de beschikbare materialen vind je hier.


Provincie Oost-Vlaanderen

Via de provincie Oost-Vlaanderen kan je onder andere audiovisueel- en tentoonstellingsmateriaal huren. Klik hier voor een overzicht en de voorwaarden. De provincie stelt ook materiaal voor erfgoedorganisaties ter beschikking.


Kringloopexpo

Kringloopexpo is een initiatief van Brugge Plus vzw en ijvert voor een tweede leven van materiaal uit de cultuursector. Kringloopexpo biedt een digitaal platform waar je zowat alles uit tentoonstellingen en podiumkunsten kan huren of kopen. Vitrinekasten, zitmeubelen, audiosystemen, belichting, enz. wordt te huur of te koop aangeboden. Je kan je ook zelf registreren en zoekertjes plaatsen of je materiaal van een tentoonstelling op de website aanbieden. De ecologische voetafdruk wordt zo ook in de cultuursector kleiner.

Neem hier een kijkje in het aanbod.


Gedeeld door: alles over ruilen, lenen, gebruiken, huren en delen

De website www.gedeelddoor.be is een project van het Netwerk Bewust Verbruiken vzw (NBV). De website bundelt alle initiatieven op gebied van consudelen. Onder de rubriek ‘Goederen ruilen en weggeven’ vind je een aantal initiatieven en platformen waar spullen kunnen geruild, geschonken of doorgegeven worden. Er is ook een overzicht van tweedehandswinkels. Neem zeker een kijkje in een zoektocht naar bv. tentoonstellingsmateriaal.