Agenda

ERFGOEDDAG viert zijn 20ste verjaardag. Speciaal voor deze feesteditie heeft Erfgoeddag als thema ‘De Nacht’. Want de nacht betovert en staat synoniem voor verbeelding. Erfgoeddag vindt plaats in heel Vlaanderen op zaterdag 24 april en zondag 25 april én de nacht daar tussenin. Ook de gemeentes Destelbergen, Merelbeke en Oosterzele vieren mee met een weekend vol boeiende activiteiten.

Programma

Destelbergen – De dromen van de Kelten (activiteit volzet)

Tentoonstelling

Volg de gids en ga mee op reis door mistige tijden. Ontdek de dromen van de Kelten. Wat moet er allemaal gebeuren op het erf vooraleer de nacht valt? We kennen veel verhalen en sagen over de Kelten, maar kloppen die wel? Steek mee de grens over naar het verleden, naar een wereld waar rituelen tussen de mensen en de wispelturige goden staan.

© Gallische hoeve

Praktisch

 • Wanneer: zaterdag 24 april van 14u tot 17u
 • Waar: Gallische hoeve, Victor Braeckmanlaan 430, 9040 Gent. Het museum kan je bereiken door de Haeseveldwegel te volgen vanaf de parking. Volg de signalisatie naar de hoeve.
 • Vooraf inschrijven: klik hier
 • De gidsen hebben ervaring met diverse beperkingen. Contacteer de Gallische hoeve als je ondersteuning wil.

Contact

Gallische hoeve

T 0474  54 91 90
E info@gallischehoeve.be
www.gallischehoeve.be

Destelbergen – Lusthof aan de Schelde

Fietstocht

Destelbergen is een waar ‘lusthof’ dat zowel vandaag als in het verleden tal van bezoekers aantrekt en charmeert. Stap op je fiets en reis met de veerman doorheen de tijd. Neem zeker je smartphone mee: installeer de ErfgoedApp en kom via de app te weten wie Destelbergen bezocht, wat hen naar daar bracht en wat ze voor de gemeente betekenden.

© Gemeente Destelbergen

Praktisch

 • Wanneer: zaterdag 24 april en zondag 25 april
 • Waar: mogelijk startpunt: Kasteel van Acker (gemeentehuis), Dendermondsesteenweg 430, 9070 Destelbergen.
 • Volg de fietsroute (ca.18km) of kies zelf de plaatsen en volgorde. Je kan de QR-code met de route downloaden via de website van Destelbergen. Je vindt ze ook op flyers in de bibliotheek of op het bord aan het kasteel van Acker.

Contact
Gemeente Destelbergen
T 09 228 33 09
E cultuur@destelbergen.be
www.destelbergen.be/erfgoeddag

Merelbeke – Ongezien talent – Het leven en werk van Jeanne Hebbelynck – Dutry

Tentoonstelling

Jeanne Hebbelynck was een Merelbeekse kunstenares die op jonge leeftijd blind werd. Maak kennis met haar werk aan de hand van deze tentoonstelling. Jeanne ontwierp geboortekaartjes en communieprentjes, maakte boekillustraties … Een documentaire film vertelt je hoe zij erin slaagde, om ondanks haar beperking, toch verder te werken als vormgeefster. Ze ontwikkelde een herkenbare, kleurrijke en religieus geïnspireerde stijl.

Beeld: collectie Erwin Ketels

Praktisch

 • Wanneer: zaterdag 24 april en zondag 25 april van 14u tot 17u
  Daarna loopt de expo nog tot 30 mei (op woe, do, za en zo van 14u tot 17 u).
 • Waar: Cultuurhuis Merelbeke (1ste verdieping), Driekoningeplein 15, 9820 Merelbeke
 • Reservatie verplicht: klik hier

Contact

Gemeente Merelbeke – erfgoedcorcoördinator

T 0474  85 56 14
mieke.van.damme@merelbeke.be
www.merelbeke.be

 

Oosterzele – De heks van Balegem

Wandeling

Duik mee in de verborgen geschiedenis van Balegem. Scan de QR-codes langs de route met je smartphone en luister naar prikkelende vertelsels: van mysterieuze verhalen tot bijzondere anekdotes die zich in Balegem hebben afgespeeld. De tocht van ongeveer 5 km leidt je langs de Guillotinemolen, de Balegemse kerkhoven, de Duivelskapel en andere hoekjes die je misschien wel kent maar nadien in een ander licht zal zien.

 

Praktisch

 • Wanneer: zaterdag 24 en zondag 25 april
 • Waar: vertrek- en eindpunt van de wandeling is Stokerij van Damme (Issegem 2, 9860 Oosterzele)
 • Je kan terecht in de bibliotheek en de Stokerij Van Damme voor een kaart van het traject. Of download ze via de website van de bibliotheek Oosterzele.
 • Deze activiteit loopt verder na Erfgoeddag.

Contact

Bibliotheek Oosterzele
T 09 362 81 17
E bibliotheek@oosterzele.be
www.oosterzele.bibliotheek.be

Deelnemen

Alle activiteiten zijn gratis, maar je reserveert best vooraf. Reserveren kan vanaf 5 april. Bij alle activiteiten staat vermeld of ze al dan niet toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers. Alle activiteiten zijn onder voorbehoud van de op dat moment geldende veiligheidsmaatregelen. Je vindt de meest recente info m.b.t. álle erfgoeddagactiviteiten op www.erfgoeddag.be of op de websites van de organisatoren.

Overzicht lokaal programma: klik hier (pdf)