Agenda

OPEN MONUMENTENDAG – ZONDAG 11 SEPTEMBER 2022

Open Monumentendag is de jaarlijkse hoogdag van het onroerend erfgoed. Tijdens de 34ste editie stellen honderden erfgoedsites in Vlaanderen gratis, en vaak uitzonderlijk, hun deuren open. Dit jaar staat in het teken van het Europese thema ‘Duurzaamheid‘. Denk aan renovatie, herbestemming en hergebruik, circulariteit …

Grasduin door het programma en laat je verrassen. Wat zal jij dit jaar bezoeken in de Viersprong regio?


IK VRAAG HET AAN! Info- & netwerkmoment meester-leerlingbeurzen

22 juni (19u45 – 21u30)

Vraag het aan al wie een vak leert of leerde: vakmanschap écht in de vingers krijgen, dat vraagt tijd. Om vakmensen hiertoe de kans te geven, reikt de Vlaamse overheid ook dit jaar beurzen voor een meester-leerlingtraject uit.

Maar wat houdt zo’n traject en aanvraag in? Wie komt in aanmerking? En hoe pak je het aan?

Cultuurregio Leie Schelde & Erfgoed Viersprong nodigen je van harte uit op een info- en netwerkmoment rond lokaal vakmanschap bij Dwarsligger vzw (Melle). Een avond vol info en getuigenissen. En de kans om andere vakmensen uit de regio te ontmoeten.

Lees meer & schrijf je in


OP STAP MET DE ERFGOEDAPP – introductie (deel 1)

16 juni (14u-16u30, CC Stroming – Berlare) / 28 juni (19u30-22u, Cultuurhuis Merelbeke)

De Erfgoedapp is dé tool om erfgoedwandelingen, fietstochten of tentoonstellingsbezoeken te verrijken met tekst, foto’s, video’s …

Tijdens deze introductie verkennen we samen de mogelijkheden van de app voor een interactieve wandeling of fietstocht. Je leert wat de erfgoedapp juist is en welke mogelijkheden er zijn om jouw erfgoed in de kijker te zetten via gps-punten.

Najaar 2022 volgt een deel 2 waarin we verkennen hoe je de app kan inzetten bij binnenactiviteiten.

Lees meer & schrijf je in


INFOSESSIE ‘INVENTARIS BOUWKUNIDG ERFGOED OOST-VLAANDEREN

4 & 11 mei 2022

Het agentschap Onroerend Erfgoed organiseert van 1 april 2022 tot en met 30 mei 2022 een openbaar onderzoek waarbij de samengestelde inventaris van het bouwkundig erfgoed in Oost-Vlaanderen voorligt om officieel te laten ‘vaststellen’. In totaal werden ruim 18.700 gebouwen en constructies, verspreid over alle steden en gemeenten in de provincie opgenomen.

Wat houdt dit ‘vaststellen’ in? Hoe werden deze lijsten samengesteld? Wat ligt voor om opgenomen of verwijderd te worden en waarom? En wat betekent dit voor jou als eigenaar, kan je doen?

IOED’s Viersprong en Schelde-Durme organiseren samen 2 gratis infosessiesKlik hier voor meer info.


ERFGOEDDAG & ERFGOEDDAG-WEEK: 24 april & 25-29 april 2022

Onder het motto ‘Erfgoeddag maakt school’ duikt Erfgoeddag 2022 in het rijke schoolleven en -verleden.

Op zondag 24 april is er de klassieke Erfgoeddag, voor het grote publiek. De week erop, van 25 tot 29 april is er een heuse Erfgoeddagweek voor scholen.

Klik hier voor het programma.


OPEN MONUMENTENDAG – ZONDAG 12 SEPTEMBER 2021

Open Monumentendag, het grootste cultureel ééndagsevenement van Vlaanderen zet elk jaar de deuren van het onroerend erfgoed open. Rustig rondkuieren en ondertussen kleine en grote erfgoedparels ontdekken, we hebben het net zo gemist als jullie. Wij zijn dan ook heel blij om ook in de Viersprongregio een programma te kunnen aanbieden en willen hierbij alle organisatoren oprecht bedanken voor de vele inspanningen!

Klik hier voor het programma.