Erfgoedsprokkel ‘1 000 jaar erfgoedsporen in Gontrode’

In 980 duikt Gontrode op in geschreven bronnen als Rothen, een toponiem voor gerooid bos. De Sint-Baafsabdij was er gestart met de ontginning van woeste gronden en rooide bossen om aan landbouw te kunnen doen. De oudste woonkernen vormden zich rond de dries en rond de huidige kerk.

In 2023-2024 vieren we 1 000 jaar Gontrode. De dienst erfgoed van de provincie Oost-Vlaanderen en Erfgoedpunt (de archief- en museumdienst van de gemeente Melle) sloegen de handen in elkaar en bundelen de geschiedenis van Gontrode in een erfgoedsprokkel ‘ duizend jaar erfgoedsporen Gontrode’.

In de erfgoedsprokkel zijn twee wandelingen terug te vinden die elk een boeiend deel van de geschiedenis van Gontrode vertellen. Onderweg kom je o.a. voorbij de proefhoeve en het vliegveld.

Praktisch

De erfgoedsprokkel kan gratis opgehaald worden in de bibliotheek en het gemeentehuis van Melle. Je kan de sprokkel ook hier downloaden.

Beide wandellussen zijn ca. 5 km lang. De eerste wandellus is niet rolstoeltoegankelijk.

Vertrekpunt is telkens Rookerk (Geraardsbergsesteenweg 133- Gontrode). Rookerk is bovendien open op zondagnamiddag voor een drankje in de herberg van het Welkomshuis Het Anker.

Meer info?

Erfgoedpunt Melle – 09 210 07 86 – erfgoedpunt@melle.be

Dit was OMD 2023

Warm, dat zeker. Maar ook hartverwarmend! Aan alle organisatoren en medewerkers: heel erg bedankt voor jullie inzet “met hart en ziel” dit jaar. Zonder jullie zou er geen Open Monumentendag zijn. Volgend jaar gaan we met z’n allen “en route”! Aan alle bezoekers: heel erg bedankt voor jullie opkomst. Op de warmste septemberweekend ooit toch komen opdagen voor die rondleiding, top!

Verder lezen “Dit was OMD 2023”

Meerstraatvaas – boeket 2

De weergoden zijn ons goed gezind. De dag van onze ontmoeting staat er een zalig zonnetje aan de hemel, en dit na weken van regen. Julien en Christiane komen gezwind boven gefietst, maar geven het grif toe: de weg naar nr. 22 is toch een pittig klimmetje. De ‘home’ is gelegen tegen de flanken van het Betsbergbos en dat voel je in de benen.

Verder lezen “Meerstraatvaas – boeket 2”

Zomerdrink Meerstraat

Woon je in de Meerstraat? ‘Wij van de wijk Meerstraat’ nodigen alle inwoners uit voor een gezellige avond met dichte en verre buren. Wil je erbij zijn? Kom op 23 augustus 2023 tussen 17u en 21u naar de Meerstraat-zomerdrink. Van harte welkom!

Verder lezen “Zomerdrink Meerstraat”

Werk messenmaker Antoine Van Loocke krijgt vaste plek in bibliotheek Oosterzele

Vandaag stelden het lokaal bestuur Oosterzele, messenmaker Antoine Van Loocke en Erfgoed Viersprong een nieuwe expo voor in de bibliotheek van Oosterzele. Je kan er vanaf nu een selectie uit het oeuvre messen van Van Loocke bewonderen, opgebouwd rond het thema ‘Van graan tot brood’. Met dit initiatief wil Oosterzele ode brengen aan de kunde van de Oosterzelenaar en zijn wereldvermaard werk ook lokaal een duurzame toonplek bieden. Voor Antoine Van Loocke betekent de expo een dankbare lokale erkenning en verankering van zijn werk.

Verder lezen “Werk messenmaker Antoine Van Loocke krijgt vaste plek in bibliotheek Oosterzele”