Collega gezocht!

Vacature medewerker collecties en digitalisering

Deeltijds (4/5de) – Bepaalde duur – B-niveau

Erfgoed Viersprong werft een nieuwe medewerker collecties en digitalisering aan. Je begeleidt inventarisatie- en waarderingstrajecten en ondersteunt organisaties bij het behoud en beheer van hun erfgoedcollecties. Ook digitaliseringsprojecten en databanken volg je nauwgezet op. Op deze manier verzeker je samen met collega’s, vrijwilligers en vele partners de toekomst van het erfgoed in de regio.

Ben jij de gedreven, nauwgezette en sociale erfgoedliefhebber die we zoeken?

Hoe ziet deze job eruit?

Als medewerker collecties en digitalisering heb je een gevarieerd takenpakket waarbij bureauwerk afgewisseld wordt met een praktijkgerichte aanpak in depots of kerken, vaak samen met vrijwilligers. Je weet als geen ander hoe je een erfgoedcollectie de beste zorgen biedt en bent een pietje precies als het op inventariseren aankomt. Je hebt de juiste expertise voor waarderingstrajecten. Tegelijk heb je ook de juiste sociale vaardigheden om het lokale erfgoedveld te begeleiden, inspireren en enthousiasmeren. Je kan feilloos de digitale standaarden toepassen en wilt je verder verdiepen in erfgoeddatabanken. Je draagt bij aan visievorming, organiseert brainstorm- en netwerkmomenten, workshops en lezingen. Je deelt jouw expertise op verschillende niveaus (lokaal, regionaal, Vlaams). Je werkt graag in team en springt flexibel bij waar nodig.

We bieden een deeltijds (4/5de) contract van bepaalde duur. Een gevarieerde job in een klein, maar leuk team op een unieke erfgoedlocatie!

Lees meer in het vacaturebericht:

Praktisch

Herken je jezelf in deze functie? Je beschikt over een diploma op bachelorniveau of een diploma van hoger onderwijs van één cyclus, bij voorkeur uit menswetenschappelijke richting, of gelijkwaardig door ervaring?

Stuur jouw gemotiveerde kandidatuur via info@4sprong.be aan Erfgoed Viersprong, t.a.v. Bertrand Vrijens, voorzitter, Sint-Antoniusplein 10, 9860 Oosterzele.

Solliciteren kan uiterlijk tot 2 maart, 24u00

Je krijgt hiervan een ontvangstbevestiging.

Je krijgt hiervan een ontvangstbevestiging.

Er wordt een selectie gemaakt op basis van CV en sollicitatiebrief, de beste kandidaten worden uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek op 12 maart. Wie geslaagd is voor het gesprek wordt uitgenodigd voor een schriftelijk examen op 18 maart in de voormiddag.

Meer informatie over de vacature kan je bekomen bij helena.vanommeslaeghe@4sprong.be of telefonisch via 0484/816502.

Participatiemoment Wij Zijn Zaffelare

In het najaar gaven we de aftrap voor Wij Zijn Zaffelare – een project waarbij we samen met alle inwoners op zoek gaan naar wat het dorp uniek maakt. De afgelopen maanden verzamelden we verhalen, tradities, feesten en gebruiken die Zaffelare kleur geven.

Nu is het tijd om hiermee aan de slag te gaan! Samen bouwen we aan een feestelijk moment dat jong en oud, nieuwe buren en vertrouwde gezichten samenbrengt.

Benieuwd naar wat we al hebben verzameld? Wil je mee beslissen over de volgende stappen van het project? Kom dan zeker langs! Om de ochtend extra gezellig te maken, voorzien we gratis koffie of thee en een heerlijke ontbijtkoek.

Wanneer? Zaterdag 22/02/2024, 9u30-12u30

Waar? Buurthuis ’t Vaardeken (Kannunik Petrus Jozef Triestlaan 4)

Meer info? Via deze link!

Inschrijven? Scan de QR-code of stuur een mailtje naar janne.vandevoorde@4sprong.be

Omgevingsvergunning blijft verplicht voor afbraak en buitenisolatie van bouwkundig erfgoed

Sinds 1 januari 2023 is voor de afbraak van veel vrijstaande gebouwen geen omgevingsvergunning meer nodig. En sinds 24 augustus 2024 moet je geen omgevingsvergunning meer aanvragen om de buitenzijde van een gebouw te isoleren. Maar voor gebouwen of omgevingen met erfgoedwaarde is in veel gevallen wel een vergunning nodig. We zetten alles op een rijtje.

Verder lezen “Omgevingsvergunning blijft verplicht voor afbraak en buitenisolatie van bouwkundig erfgoed”

Word de erfgoedzorger van morgen

Ben jij actief in een erfgoedorganisatie? Wil je bijleren over hedendaagse trends en methodieken binnen de erfgoedwereld? Dan is deze gratis vormingreeks iets voor jou.

Tijdens 4 vormings(namid)dagen werken we rond aspecten als digitalisering, interactief tentoonstellen en online zichtbaarheid. In de sessies combineren we erfgoedkennis met vaardigheden, zodat je het direct in de praktijk kunt gebruiken.

Verder lezen “Word de erfgoedzorger van morgen”

Dit was OMD 2024!

Onze bijzondere OMD-reis is op zijn einde gekomen. Het was een eer deze met jullie te mogen beleven. Heel erg bedankt aan alle organisatoren voor jullie inzet en passie. En heel erg bedankt aan de vele bezoekers om zo massaal en route te gaan! We blikken graag nog een laatste keer terug.

Verder lezen “Dit was OMD 2024!”

Programma OMD 2024 bekend

Open Monumentendag, het grootste cultureel ééndagsevenement van Vlaanderen zet elk jaar de deuren van het onroerend erfgoed open. Wij zijn dan blij om dit programma te kunnen aanbieden en willen hierbij alle organisatoren oprecht bedanken!

Het startschot voor onze reis op deze 36ste Open Monumentendag is gegeven. We sluiten aan bij het thema van de European Heritage Days: “routes, netwerken en connecties”.

Verder lezen “Programma OMD 2024 bekend”

Vakantieregime

Verminderde dienstverlening tot midden augustus

Tussen 15 juli en 12 augustus bestaat de kans dat je wat langer moet wachten op een antwoord van ons. Wij genieten dan van vakantie dus misschien blijft je vraag wat langer in onze mailbox steken. Vanaf midden augustus staan we weer paraat om er uitgerust en met volle energie terug in te vliegen. We wensen iedereen een prettige vakantie, geniet ervan!

Erfgoedcellen: gangmakers voor cultureel erfgoed

211 lokale besturen, goed voor ruim 6,2 miljoen inwoners en een enorme rijkdom en diversiteit aan cultureel erfgoed. Dat is het werkterrein van de zevenentwintig erfgoedcellen in Vlaanderen en Brussel. Nu de parlementsverkiezingen achter de rug zijn, stellen de erfgoedcellen hun werking graag voor aan de (nieuwe) Vlaamse parlementsleden: wat is dat, een ‘erfgoedcel’? Wat doen ze voor en met partners? En wat zijn hun ambities en verwachtingen voor de toekomst? De erfgoedcellen vertellen het in de nieuwe brochure: “Erfgoedcellen: gangmakers voor cultureel erfgoed”.

Zo willen de erfgoedcellen het belang van hun werking en hun toekomst in de kijker zetten. Want de volgende beleidsperiode voor de erfgoedcellen start immers op 1 januari 2027. Op 1 april 2026 kunnen bestaande erfgoedcellen hiervoor subsidies aanvragen. Ook nieuwe erfgoedcellen kunnen dan een dossier indienen voor een erkenning.

De erfgoedcellen roepen de Vlaamse overheid dan ook op om haar engagement ten volle op te nemen en de nodige middelen te voorzien om de bestaande erfgoedcellen te versterken en de oprichting van nieuwe erfgoedcellen mogelijk te maken. Zo kunnen ze, samen met de rest van de cultureel- erfgoedsector, echt werk maken van een breed gedragen, sterk verankerd en ambitieus erfgoedbeleid. Een beleid dat het erfgoed in al zijn diversiteit toegankelijk, relevant en actueel houdt.

E17-café 25 juni in Beervelde

Welkom op het E17-café! Op 25 juni geven we het officiële startschot voor het project 50 jaar E17 in
regio Viersprong waar het tot eind 2024 zal rondreizen.

Verken een eerste keer het Rijdend Museum, ga in gesprek met fotograaf Koen Degroote, maak kennis met de lokale activiteiten, vertel je E17-verhaal. En dat met zicht op een vroegere zandwinningsput voor de aanleg van de E17, nu de mooie surfvijver van Beervelde.

Verder lezen “E17-café 25 juni in Beervelde”