Omgevingsvergunning blijft verplicht voor afbraak en buitenisolatie van bouwkundig erfgoed

Sinds 1 januari 2023 is voor de afbraak van veel vrijstaande gebouwen geen omgevingsvergunning meer nodig. En sinds 24 augustus 2024 moet je geen omgevingsvergunning meer aanvragen om de buitenzijde van een gebouw te isoleren. Maar voor gebouwen of omgevingen met erfgoedwaarde is in veel gevallen wel een vergunning nodig. We zetten alles op een rijtje.

Sloop van een vrijstaand gebouw: geen vrijstelling voor gebouwen met erfgoedwaarde

Hoewel het slopen van heel wat vrijstaande gebouwen (2023) geen vergunning meer nodig is, is er wel nog steeds een omgevingsvergunning nodig wanneer het om een pand met erfgoedwaarde gaat.

Bij sloop is een vergunning steeds nodig indien het gaat om:

  • een pand op de vastgestelde inventaris bouwkundig erfgoed of beschermd erfgoed
  • gebouwen gelegen in gebieden met culturele, historische of esthetische waarde
  • kleine elementen en constructies met een volkskundige, historische of esthetische waarde

Buitenisoleren: geen vrijstelling voor gebouwen met erfgoedwaarde

Sinds 24 augustus 2024 is het niet meer nodig een omgevingsvergunning aan te vragen om gevels en daken aan de buitenzijde van een woning of een ander gebouw te isoleren. Dat geldt voor isolatie inclusief gevelafwerking tot een maximum dikte van 26 centimeter en voor zover de rooilijn niet overschreden worden. 

Buitenisolatie met een dikte van maximum 26 centimeter die de rooilijn niet overschrijdt, moet tóch vergund worden bij:

  • een pand op de vastgestelde inventaris bouwkundig erfgoed
  • beschermd erfgoed (monument of stads- of dorpsgezicht)
  • gebouwen gelegen in een kern- of bufferzone van werelderfgoed

Meer informatie over deze specifieke regelgeving kan je vinden op de website van het agentschap Onroerend Erfgoed of bij collega Sofie.

Wil je graag nakijken of jouw pand vastgesteld erfgoed is? De vastgestelde inventaris bouwkundig erfgoed kan je hier raadplegen.

Word de erfgoedzorger van morgen

Ben jij actief in een erfgoedorganisatie? Wil je bijleren over hedendaagse trends en methodieken binnen de erfgoedwereld? Dan is deze gratis vormingreeks iets voor jou.

Tijdens 4 vormings(namid)dagen werken we rond aspecten als digitalisering, interactief tentoonstellen en online zichtbaarheid. In de sessies combineren we erfgoedkennis met vaardigheden, zodat je het direct in de praktijk kunt gebruiken.

26 november 2024: digitaliseren van fotomaterialen

Hoe digitaliseer je zelf makkelijk en duurzaam je foto’s, dia’s of negatieven? Welke apparatuur heb je nodig? Hoe krijg je een zo getrouw mogelijke digitale kopie? Met welke instellingen hou je beste rekening? Op deze en tal van andere vragen biedt de handleiding ‘Digitaliseren van fotografische materialen’ een antwoord. Tijdens deze praktische workshop nemen we je stap voor stap mee in de methodiek voor het digitaliseren van foto’s en doorzichtige materialen zoals dia’s en negatieven.

Programma

Voormiddag (10u-12u):

  • Het maken van een digitaliseringsopstelling
  • Werken met Lightroom
  • Digitaliseren van foto’s

Namiddag (13u-15u):

  • Digitaliseren van dia’s
  • Digitaliseren van negatieven
  • Duurzaam bewaren

Breng zeker je eigen materiaal (foto’s, dia’s …) mee om te oefenen.

Wanneer: dinsdag 26 november 2024

Waar: Erfgoedcel Denderland – Onderwijsstraat 1, 9300 Aalst.

Max. 15 deelnemers. (Bij extra interesse kan een tweede sessie worden ingelegd.)

18 februari 2025: Interactief je collectie tonen aan bezoekers

Het vertrekpunt van deze vorming is het traject van Erfgoed Wetteren: de afgelopen jaren bouwden ze hun museum om van een statische en weinig interactieve plek naar het “Huis van bewaring”, een actieve werkplaats. Bezoekers gaan er zelf aan de slag met de collectie en leren lokale geschiedenis op een speelse manier kennen.

Vrijwilligers van het Huis van bewaring lichten toe waarom en hoe ze deze transformatie aanpakten. Via deze casus maken we de sprong naar bredere topics zoals:

  • Het belang van een duidelijk collectiebeleid
  • Draagvlak creëren voor je collectie
  • Betaalbare en aantrekkelijke  tentoonstellingstechnieken
  • De kunst van storytelling

Programma

  • 13u30-14u30: Rondleiding in het Huis van Bewaring
  • 14u30-15u: Koffie met Wetters gebak in het museumcafeetje
  • 15u-17u: Helena (Erfgoedcel Viersprong) en Sofie (Erfgoedcel Dijk92) geven enkele concrete tips om interactiever met je collectie aan de slag te gaan.

Wanneer: dinsdag 18 februari 2025

Waar: Huis van Bewaring – Markt 1, Wetteren

Doelgroep: Organisaties die een collectie beheren en tentoonstellen

Max. 15 deelnemers. (Bij extra interesse kan een tweede sessie worden ingelegd.)

Ik schrijf me in


2 april 2025: Erfgoedonderzoek delen met het brede publiek

Heel wat erfgoedorganisaties hebben vandaag een kwalitatieve website, delen hun onderzoek via een blog en gebruiken sociale media als communicatiekanaal. Tegelijk krijgen heemkundige tijdschriften een moderne make-over en beleven hierdoor een revival.

Digitalisering en innovatieve ontsluiting vragen een specifieke expertise en een andere manier van werken. Bovendien moet je ook binnen de vereniging gedragenheid creëren voor nieuwe manieren van communiceren en tentoonstellen.

Programma

  • 13u40 – 14 u: Ontvangst en kennismaking
  • 14u- 14u50: deel 1 – Overlopen van enkele succesvolle apps en methodieken. We schetsen voor- en nadelen van o.a. Wikimedia en Wikipedia, de erfgoedapp of de presentatieapp Sway.
  • 14u50 – 15u: koffie/ thee met gebak
  • 15u10- 16u: deel 2 – In gesprek met erfgoedverenigingen: Land van Aalst verspreidt sinds kort een digitaal tijdschrift. Erfgoed Aalter ontstond na de fusie van Aalter en Knesselare. De vernieuwing van hun tijdschrift resulteerde in een verdubbeling van het aantal leden. Hoe pakten zij de vernieuwing aan?
  • 16u – 16u30: tijd voor vragen

Wanneer: 2 april 2025

Waar: Aalter, exacte locatie volgt.

Max. 25 deelnemers. (Bij extra interesse kan een tweede sessie worden ingelegd.)

Ik schrijf me in


13 mei 2025: zet jouw erfgoedorganisatie in de kijker

Ben je een vrijwilliger die zich inzet voor erfgoed? Vraag je je ook soms af hoe je mensen warm maakt voor je zaak? En eens je mensen bereikt, hoe houd je dan het contact?

In deze workshop lichten we een stukje van de sluier. Schrijf je in om je doelpubliek beter te bepalen, de juiste communicatieplatformen te kiezen en je boodschap aantrekkelijker te maken. Aan de hand van inspirerende praktijkvoorbeelden ontdek je hoe je jouw erfgoedorganisatie sterker in de kijker zet.

Wanneer: 13 mei 2025

Waar: CC Lokeren – Kerkplein 5

Max. 25 deelnemers. (Bij extra interesse kan een tweede sessie worden ingelegd.)

Programma

  • 13u40 – 14 u: Ontvangst en kennismaking
  • 14u- 14u50: deel 1 – branding: hoe win ik mensen voor mijn zaak?
  • 14u50 – 15u: koffie/ thee en een zoetje
  • 15u10- 16u: deel 2 – communicatietools: wat gooi ik in de mix?
  • 16u – 16u30: tijd voor vragen

Ik schrijf me in


Deze vormingreeks is een initiatief van:

Dit was OMD 2024!

Onze bijzondere OMD-reis is op zijn einde gekomen. Het was een eer deze met jullie te mogen beleven. Heel erg bedankt aan alle organisatoren voor jullie inzet en passie. En heel erg bedankt aan de vele bezoekers om zo massaal en route te gaan! We blikken graag nog een laatste keer terug.

Verder lezen “Dit was OMD 2024!”

Programma OMD 2024 bekend

Open Monumentendag, het grootste cultureel ééndagsevenement van Vlaanderen zet elk jaar de deuren van het onroerend erfgoed open. Wij zijn dan blij om dit programma te kunnen aanbieden en willen hierbij alle organisatoren oprecht bedanken!

Het startschot voor onze reis op deze 36ste Open Monumentendag is gegeven. We sluiten aan bij het thema van de European Heritage Days: “routes, netwerken en connecties”.

Verder lezen “Programma OMD 2024 bekend”

Vakantieregime

Verminderde dienstverlening tot midden augustus

Tussen 15 juli en 12 augustus bestaat de kans dat je wat langer moet wachten op een antwoord van ons. Wij genieten dan van vakantie dus misschien blijft je vraag wat langer in onze mailbox steken. Vanaf midden augustus staan we weer paraat om er uitgerust en met volle energie terug in te vliegen. We wensen iedereen een prettige vakantie, geniet ervan!

Erfgoedcellen: gangmakers voor cultureel erfgoed

211 lokale besturen, goed voor ruim 6,2 miljoen inwoners en een enorme rijkdom en diversiteit aan cultureel erfgoed. Dat is het werkterrein van de zevenentwintig erfgoedcellen in Vlaanderen en Brussel. Nu de parlementsverkiezingen achter de rug zijn, stellen de erfgoedcellen hun werking graag voor aan de (nieuwe) Vlaamse parlementsleden: wat is dat, een ‘erfgoedcel’? Wat doen ze voor en met partners? En wat zijn hun ambities en verwachtingen voor de toekomst? De erfgoedcellen vertellen het in de nieuwe brochure: “Erfgoedcellen: gangmakers voor cultureel erfgoed”.

Zo willen de erfgoedcellen het belang van hun werking en hun toekomst in de kijker zetten. Want de volgende beleidsperiode voor de erfgoedcellen start immers op 1 januari 2027. Op 1 april 2026 kunnen bestaande erfgoedcellen hiervoor subsidies aanvragen. Ook nieuwe erfgoedcellen kunnen dan een dossier indienen voor een erkenning.

De erfgoedcellen roepen de Vlaamse overheid dan ook op om haar engagement ten volle op te nemen en de nodige middelen te voorzien om de bestaande erfgoedcellen te versterken en de oprichting van nieuwe erfgoedcellen mogelijk te maken. Zo kunnen ze, samen met de rest van de cultureel- erfgoedsector, echt werk maken van een breed gedragen, sterk verankerd en ambitieus erfgoedbeleid. Een beleid dat het erfgoed in al zijn diversiteit toegankelijk, relevant en actueel houdt.

E17-café 25 juni in Beervelde

Welkom op het E17-café! Op 25 juni geven we het officiële startschot voor het project 50 jaar E17 in
regio Viersprong waar het tot eind 2024 zal rondreizen.

Verken een eerste keer het Rijdend Museum, ga in gesprek met fotograaf Koen Degroote, maak kennis met de lokale activiteiten, vertel je E17-verhaal. En dat met zicht op een vroegere zandwinningsput voor de aanleg van de E17, nu de mooie surfvijver van Beervelde.

Verder lezen “E17-café 25 juni in Beervelde”

Collega gezocht – vacature verlengd

Erfgoed Viersprong werft een nieuwe medewerker participatie en immaterieel erfgoed aan. Een gevarieerde job waarin je vanuit erfgoed lokaal echt een verschil kan maken. Je ondersteunt gemeenschappen bij het toekomst geven aan hun tradities, ambachtslui aan hun vakmanschap, en werkt samen met collega’s en vele partners aan participatieve erfgoedprojecten. Ben jij de gedreven, sociale erfgoedliefhebber die we zoeken?

Verder lezen “Collega gezocht – vacature verlengd”

Fotograaf Koen Degroote zet vrachtwagenchauffeurs in de schijnwerpers

Telkens je op de snelweg rijdt, zie je rijen vrachtwagens. Maar wie zit er eigenlijk achter het stuur? Fotograaf Koen Degroote zocht een antwoord op die vraag. Hij trok langs snelwegparkings aan de E17 en ging mee op pad met vrachtwagenchauffeurs om hun leefwereld en gewoonten in beeld te brengen. Het resultaat is de foto-expo Thuis Onderweg. Een nieuwe expo in het kader van het project 50 jaar E17. De expo is op Erfgoeddag te bezichtigen in Hotel Van der Valk in Nazareth en reist nadien rond in de Cultuurregio Leie Schelde. Vanaf augustus doet ze ook regio Viersprong aan.

Verder lezen “Fotograaf Koen Degroote zet vrachtwagenchauffeurs in de schijnwerpers”