Bult in zicht – tentoonstelling mottes 22/6 – 24/7

Stap terug in de tijd en ontdek de fascinerende wereld van de mottekastelen. Deze middeleeuwse versterkingen uit aarde en hout waren het statussymbool van de adel en hadden vaak een belangrijke militaire betekenis.

Tentoonstelling 

Bezoek gratis de reizende tentoonstelling die ook halt houdt in de kerk van Schelderode, van 22.06.24 tot en met 24.07.24 (elke dag van 13u30 tot 17u30) en leer meer over deze indrukwekkende bouwwerken en over het middeleeuwse landschap. Wist je trouwens dat er in Merelbeke 3 zo’n mottes werden gelokaliseerd: in Munte, Melsen en in Schelderode.

Lezing 

Wil je er het fijne van weten? Schrijf je dan in voor de lezing over het thema door Pieter-Jan Lachaert op zaterdag 22 juni 2024 van 10.30 uur tot 11.30 uur in de kerk van Schelderode. Nadien kan je vrijblijvend aansluiten bij een korte begeleide wandeling tot aan de motte van Schelderode.

Gratis toegang – kerk Schelderode, Schelderodeplein/ Gaversesteenweg, Merelbeke

Gids

Op zondag 7 juli 2024 neemt een gids van het toeristisch infopunt je na een kort bezoek aan de expo, mee doorheen Schelderode-dorp. Schrijf je in (zoekterm ‘gegidste wandeling Schelderode’) voor zondag 30 juni 2024.

LEGO®– bouwwedstrijd

De LEGO®-master bouwde een prachtig mottekasteel dat je op de expo kan bewonderen. Wil je zelf creatief aan de slag? Ga op de expo aan de slag met het educatieve LEGO®-pakket of sla thuis aan het bouwen met de eigen blokken! Wie weet win je de spannende LEGO®- bouwwedstrijdmet een foto van je eigen mottekasteel en komt de LEGO®-master bij jou in de klas, of op je verjaardagsfeest, een gratis workshop geven! De LEGO®-master maakte een handleiding vol handige tips die je op de expo vindt.

Meer info?

https://www.merelbeke.be/vrije-tijd/erfgoed/bult-in-zicht

https://www.west-vlaanderen.be/bult-in-zicht

E17-café 25 juni in Beervelde

Welkom op het E17-café! Op 25 juni geven we het officiële startschot voor het project 50 jaar E17 in
regio Viersprong waar het tot eind 2024 zal rondreizen.

Verken een eerste keer het Rijdend Museum, ga in gesprek met fotograaf Koen Degroote, maak kennis met de lokale activiteiten, vertel je E17-verhaal. En dat met zicht op een vroegere zandwinningsput voor de aanleg van de E17, nu de mooie surfvijver van Beervelde.

Wat kan je verwachten?

 • 17u30:
  • Verwelkoming door Bertrand Vrijens, voorzitter Erfgoed Viersprong
  • Voorstelling van het project en van het lokale programma.
 • 18u00: Toelichting door fotograaf Koen Degroote over de foto-expo “Thuis Onderweg. Truckerstradities in beeld.”
 • Doorlopend: (18u15-20u00):
  • Vrij bezoek aan het Rijdend Museum over de snelweg van aanleg tot heden.
  • Beluister nummers uit de podcast “Alle E17 goed!”
  • Vertel je eigen E17-verhaal bij een hapje en een drankje.

Praktisch

25 juni 2024, 17u30-20u

WVG WINDSURFING BEERVELDE
Rivierstraat 57a, 9080 Beervelde
Vlakbij de oprit/afrit E17 Beervelde

Dit evenement is gratis.

Schrijf je voor 19 juni in via https://forms.gle/29haQQvhF14qW3fJ6 of telefonisch 09 382 87 19

Collega gezocht – vacature verlengd

Erfgoed Viersprong werft een nieuwe medewerker participatie en immaterieel erfgoed aan. Een gevarieerde job waarin je vanuit erfgoed lokaal echt een verschil kan maken. Je ondersteunt gemeenschappen bij het toekomst geven aan hun tradities, ambachtslui aan hun vakmanschap, en werkt samen met collega’s en vele partners aan participatieve erfgoedprojecten. Ben jij de gedreven, sociale erfgoedliefhebber die we zoeken?

Verder lezen “Collega gezocht – vacature verlengd”

Fotograaf Koen Degroote zet vrachtwagenchauffeurs in de schijnwerpers

Telkens je op de snelweg rijdt, zie je rijen vrachtwagens. Maar wie zit er eigenlijk achter het stuur? Fotograaf Koen Degroote zocht een antwoord op die vraag. Hij trok langs snelwegparkings aan de E17 en ging mee op pad met vrachtwagenchauffeurs om hun leefwereld en gewoonten in beeld te brengen. Het resultaat is de foto-expo Thuis Onderweg. Een nieuwe expo in het kader van het project 50 jaar E17. De expo is op Erfgoeddag te bezichtigen in Hotel Van der Valk in Nazareth en reist nadien rond in de Cultuurregio Leie Schelde. Vanaf augustus doet ze ook regio Viersprong aan.

Verder lezen “Fotograaf Koen Degroote zet vrachtwagenchauffeurs in de schijnwerpers”

De Meerstraatvaas gaat verder: Linda

Dat de inwoners van de Meerstraat elkaar een warm hart toedragen, daar zijn we na onze vele bezoekjes in de straat al volledig van overtuigd. En ook Linda zet zich in voor heel wat organisaties en verenigingen. Zo is ze heel actief bij Samana, het vroegere ziekenzorg. Pascal en Isabelle hebben Linda leren kennen, toen zij enkele jaren terug de zieke Pascal een bezoekje bracht. Die kleine bezoekjes hebben ze heel erg geapprecieerd in deze moeilijke periode.

Verder lezen “De Meerstraatvaas gaat verder: Linda”