Vakantieregime

Verminderde dienstverlening tot midden augustus

Tussen 15 juli en 12 augustus bestaat de kans dat je wat langer moet wachten op een antwoord van ons. Wij genieten dan van vakantie dus misschien blijft je vraag wat langer in onze mailbox steken. Vanaf midden augustus staan we weer paraat om er uitgerust en met volle energie terug in te vliegen. We wensen iedereen een prettige vakantie, geniet ervan!

Erfgoedcellen: gangmakers voor cultureel erfgoed

211 lokale besturen, goed voor ruim 6,2 miljoen inwoners en een enorme rijkdom en diversiteit aan cultureel erfgoed. Dat is het werkterrein van de zevenentwintig erfgoedcellen in Vlaanderen en Brussel. Nu de parlementsverkiezingen achter de rug zijn, stellen de erfgoedcellen hun werking graag voor aan de (nieuwe) Vlaamse parlementsleden: wat is dat, een ‘erfgoedcel’? Wat doen ze voor en met partners? En wat zijn hun ambities en verwachtingen voor de toekomst? De erfgoedcellen vertellen het in de nieuwe brochure: “Erfgoedcellen: gangmakers voor cultureel erfgoed”.

Zo willen de erfgoedcellen het belang van hun werking en hun toekomst in de kijker zetten. Want de volgende beleidsperiode voor de erfgoedcellen start immers op 1 januari 2027. Op 1 april 2026 kunnen bestaande erfgoedcellen hiervoor subsidies aanvragen. Ook nieuwe erfgoedcellen kunnen dan een dossier indienen voor een erkenning.

De erfgoedcellen roepen de Vlaamse overheid dan ook op om haar engagement ten volle op te nemen en de nodige middelen te voorzien om de bestaande erfgoedcellen te versterken en de oprichting van nieuwe erfgoedcellen mogelijk te maken. Zo kunnen ze, samen met de rest van de cultureel- erfgoedsector, echt werk maken van een breed gedragen, sterk verankerd en ambitieus erfgoedbeleid. Een beleid dat het erfgoed in al zijn diversiteit toegankelijk, relevant en actueel houdt.

E17-café 25 juni in Beervelde

Welkom op het E17-café! Op 25 juni geven we het officiële startschot voor het project 50 jaar E17 in
regio Viersprong waar het tot eind 2024 zal rondreizen.

Verken een eerste keer het Rijdend Museum, ga in gesprek met fotograaf Koen Degroote, maak kennis met de lokale activiteiten, vertel je E17-verhaal. En dat met zicht op een vroegere zandwinningsput voor de aanleg van de E17, nu de mooie surfvijver van Beervelde.

Verder lezen “E17-café 25 juni in Beervelde”

Collega gezocht – vacature verlengd

Erfgoed Viersprong werft een nieuwe medewerker participatie en immaterieel erfgoed aan. Een gevarieerde job waarin je vanuit erfgoed lokaal echt een verschil kan maken. Je ondersteunt gemeenschappen bij het toekomst geven aan hun tradities, ambachtslui aan hun vakmanschap, en werkt samen met collega’s en vele partners aan participatieve erfgoedprojecten. Ben jij de gedreven, sociale erfgoedliefhebber die we zoeken?

Verder lezen “Collega gezocht – vacature verlengd”

Fotograaf Koen Degroote zet vrachtwagenchauffeurs in de schijnwerpers

Telkens je op de snelweg rijdt, zie je rijen vrachtwagens. Maar wie zit er eigenlijk achter het stuur? Fotograaf Koen Degroote zocht een antwoord op die vraag. Hij trok langs snelwegparkings aan de E17 en ging mee op pad met vrachtwagenchauffeurs om hun leefwereld en gewoonten in beeld te brengen. Het resultaat is de foto-expo Thuis Onderweg. Een nieuwe expo in het kader van het project 50 jaar E17. De expo is op Erfgoeddag te bezichtigen in Hotel Van der Valk in Nazareth en reist nadien rond in de Cultuurregio Leie Schelde. Vanaf augustus doet ze ook regio Viersprong aan.

Verder lezen “Fotograaf Koen Degroote zet vrachtwagenchauffeurs in de schijnwerpers”