Laat van je horen! Denk mee na over de toekomst van Erfgoed Viersprong

Erfgoed Viersprong werkt volop aan het beleidsplan voor de periode 2027–2032. We willen dit plan samen met jullie vormgeven, zodat we ook in de toekomst een sterke partner kunnen zijn voor iedereen die met erfgoed bezig is.

Daarom horen we graag jouw mening! We nodigen je uit om:

🔹 Een korte enquête in te vullen (5 à 10 minuten)
🔹 Deelnemen aan onze brainstormavond op woensdag 25 juni. Meer info en inschrijven.

Vul hieronder de enquête in die het best bij jou past. Je bijdrage is anoniem en waardevol.
Deadline: vóór 18 juni 2025

Alvast bedankt voor jullie tijd!

Open Monumentendag 2025: In stijl!

Op 14 september openen opnieuw deuren die meestal gesloten blijven, dit jaar rond het thema ‘In stijl!’, met de spot op architectuur dus. Meer info op de officiële website.

Ben jij betrokken bij een monument, site of erfgoedverhaal dat je wil delen? Dan is dit het uitgelezen moment om mee te doen. Inschrijven kan tot en met 21 juli.

Hulp nodig bij het organiseren of vragen? Erfgoed Viersprong helpt je graag op weg!

25 juni 2025: brainstorm toekomst Erfgoed Viersprong

Erfgoed Viersprong is volop bezig met het voorbereiden van de toekomst in de nieuwebeleidsperiode 2027-2032. We willen dit graag afstemmen op de noden en verwachtingen van de verschillende erfgoedspelers in de regio .

Daarom organiseren we op 25 juni een gezellige denkavond. Welke dienstverlening van Erfgoed Viersprong moet zeker behouden blijven? Wat kan beter? Welke erfgoednoden zijn er in de regio? En wat zijn jouw dromen voor de toekomst?

Kom mee nadenken!

Praktisch:

18u-18u30: onthaal met soep en broodjes

18u30: toelichting door Erfgoed Viersprong

18u45: start brainstorm

21u30: voorziene einde

Locatie: Domein Ten Berg, Balkenzaal kasteel, Bergstraat 16, 9820 Merelbeke-Melle
Inschrijven: Via deze link of stuur een mailtje naar info@4sprong.be

Omgevingsvergunning blijft verplicht voor afbraak en buitenisolatie van bouwkundig erfgoed

Sinds 1 januari 2023 is voor de afbraak van veel vrijstaande gebouwen geen omgevingsvergunning meer nodig. En sinds 24 augustus 2024 moet je geen omgevingsvergunning meer aanvragen om de buitenzijde van een gebouw te isoleren. Maar voor gebouwen of omgevingen met erfgoedwaarde is in veel gevallen wel een vergunning nodig. We zetten alles op een rijtje.

Verder lezen “Omgevingsvergunning blijft verplicht voor afbraak en buitenisolatie van bouwkundig erfgoed”

Word de erfgoedzorger van morgen

Ben jij actief in een erfgoedorganisatie? Wil je bijleren over hedendaagse trends en methodieken binnen de erfgoedwereld? Dan is deze gratis vormingreeks iets voor jou.

Tijdens 4 vormings(namid)dagen werken we rond aspecten als digitalisering, interactief tentoonstellen en online zichtbaarheid. In de sessies combineren we erfgoedkennis met vaardigheden, zodat je het direct in de praktijk kunt gebruiken.

Verder lezen “Word de erfgoedzorger van morgen”

Dit was OMD 2024!

Onze bijzondere OMD-reis is op zijn einde gekomen. Het was een eer deze met jullie te mogen beleven. Heel erg bedankt aan alle organisatoren voor jullie inzet en passie. En heel erg bedankt aan de vele bezoekers om zo massaal en route te gaan! We blikken graag nog een laatste keer terug.

Verder lezen “Dit was OMD 2024!”

Programma OMD 2024 bekend

Open Monumentendag, het grootste cultureel ééndagsevenement van Vlaanderen zet elk jaar de deuren van het onroerend erfgoed open. Wij zijn dan blij om dit programma te kunnen aanbieden en willen hierbij alle organisatoren oprecht bedanken!

Het startschot voor onze reis op deze 36ste Open Monumentendag is gegeven. We sluiten aan bij het thema van de European Heritage Days: “routes, netwerken en connecties”.

Verder lezen “Programma OMD 2024 bekend”

Vakantieregime

Verminderde dienstverlening tot midden augustus

Tussen 15 juli en 12 augustus bestaat de kans dat je wat langer moet wachten op een antwoord van ons. Wij genieten dan van vakantie dus misschien blijft je vraag wat langer in onze mailbox steken. Vanaf midden augustus staan we weer paraat om er uitgerust en met volle energie terug in te vliegen. We wensen iedereen een prettige vakantie, geniet ervan!

Erfgoedcellen: gangmakers voor cultureel erfgoed

211 lokale besturen, goed voor ruim 6,2 miljoen inwoners en een enorme rijkdom en diversiteit aan cultureel erfgoed. Dat is het werkterrein van de zevenentwintig erfgoedcellen in Vlaanderen en Brussel. Nu de parlementsverkiezingen achter de rug zijn, stellen de erfgoedcellen hun werking graag voor aan de (nieuwe) Vlaamse parlementsleden: wat is dat, een ‘erfgoedcel’? Wat doen ze voor en met partners? En wat zijn hun ambities en verwachtingen voor de toekomst? De erfgoedcellen vertellen het in de nieuwe brochure: “Erfgoedcellen: gangmakers voor cultureel erfgoed”.

Zo willen de erfgoedcellen het belang van hun werking en hun toekomst in de kijker zetten. Want de volgende beleidsperiode voor de erfgoedcellen start immers op 1 januari 2027. Op 1 april 2026 kunnen bestaande erfgoedcellen hiervoor subsidies aanvragen. Ook nieuwe erfgoedcellen kunnen dan een dossier indienen voor een erkenning.

De erfgoedcellen roepen de Vlaamse overheid dan ook op om haar engagement ten volle op te nemen en de nodige middelen te voorzien om de bestaande erfgoedcellen te versterken en de oprichting van nieuwe erfgoedcellen mogelijk te maken. Zo kunnen ze, samen met de rest van de cultureel- erfgoedsector, echt werk maken van een breed gedragen, sterk verankerd en ambitieus erfgoedbeleid. Een beleid dat het erfgoed in al zijn diversiteit toegankelijk, relevant en actueel houdt.