Collega gezocht

Erfgoed Viersprong werft een nieuwe medewerker participatie en immaterieel erfgoed aan. Een gevarieerde job waarin je vanuit erfgoed lokaal echt een verschil kan maken. Je ondersteunt gemeenschappen bij het toekomst geven aan hun tradities, ambachtslui aan hun vakmanschap, en werkt samen met collega’s en vele partners aan participatieve erfgoedprojecten.

Ben jij de gedreven, sociale erfgoedliefhebber die we zoeken?

Medewerker participatie en immaterieel erfgoed

Als medewerker participatie en immaterieel erfgoed ben je verantwoordelijk voor een zeer gevarieerd takenpakket. Een groot deel van je tijd de komende jaren zal je in wijken duiken om vanuit een participatieve erfgoedwerking bij te dragen aan sociale dynamiek. Daarnaast ondersteun je het lokale erfgoedveld bij het borgen van hun immaterieel erfgoed. Met jouw creativiteit, communicatieve vaardigheden en oplossingsgerichte aanpak draag je actief bij aan het ondersteunen van het lokaal netwerk en inspireer je anderen. Je werkt graag in team en springt flexibel bij waar nodig.

We bieden een voltijds contract van onbepaalde duur. Een gevarieerde job in een klein, maar leuk team op een unieke erfgoedlocatie!

Praktisch

Herken je jezelf in deze functie? Je beschikt over een diploma op bachelorniveau of een diploma van hoger onderwijs van één cyclus, bij voorkeur uit sociaal-culturele of menswetenschappelijke richting, of gelijkwaardig door ervaring?

Stuur jouw gemotiveerde kandidatuur via info@4sprong.be aan Erfgoed Viersprong, t.a.v. Bertrand Vrijens, voorzitter, Sint-Antoniusplein 10, 9860 Oosterzele.

Solliciteren kan uiterlijk tot 3 mei, 12u00

De 10 meest geschikte kandidaten worden uitgenodigd tot een thuisproef, in te dienen tegen 20 mei. In de week van 27 mei worden gesprekken georganiseerd, waarop ook (een deel van) de thuisproef mondeling toegelicht wordt.

Meer informatie over de vacature kan je bekomen bij helena.vanommeslaeghe@4sprong.be of telefonisch via 09 362 87 19.

vzw UitMUNTEnd wint erfgoedprijs 2023

Op zondag 11 februari 2024 maakte Provincie Oost-Vlaanderen de winnaar van haar Erfgoedprijs 2023 met als thema Erfgoedgemeenschap bekend: de 10 000 EUR gaat naar vzw uitMUNTEnd uit Merelbeke.

“We kozen unaniem vzw uitMUNTEnd als winnaar van onze Erfgoedprijs. Munte is een kleine gemeenschap waar toch veel inwoners een actieve rol opnemen. Deze vzw groeide van onderuit en breidt nog steeds uit. Erfgoed speelt een hoofdrol, de werking is heel divers, en ze bereiken een breed publiek. Een inspirerend voorbeeld dus. We zijn hen en alle andere inzenders voor de Erfgoedprijs dankbaar: echte ambassadeurs voor ons Oost-Vlaams erfgoed!”

gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor Erfgoed

Gemeenschap rond onroerend erfgoed

Provincie Oost-Vlaanderen reikt haar Prijs Onroerend Erfgoed afwisselend uit voor erfgoedgemeenschappen, landschappen en herbestemming. Nu was het de beurt aan erfgoedgemeenschappen. De Provincie zet met deze prijs de mensen in de kijker die voor onroerend erfgoed zorgen. Hun engagement is een conditio sine qua non willen ook toekomstige generaties kunnen genieten van erfgoed om te wonen en te ontspannen.

16 inzendingen in nieuwe brochure

Voor deze tweede erfgoedgemeenschappenprijs waren er 16 inzendingen, waarvan er acht aan alle criteria voldeden: vzw Op Stoapel (Temse), vzw Buren van de Abdij (Gent), vzw Vrienden van de Onze-Lieve-Vrouwekerk (Dendermonde), DECEM vzw (Aalst), Het Stoepekomitee (Ertvelde-Stoepe), Werkgroep Mariale Ommegang (Nazareth), Le Petit vzw (Drongen) en vzw uitMUNTEnd (Munte).

Het zijn grote en kleine verenigingen die werken rond verschillende soorten erfgoed. Overtuigen doen ze allen doordat ze bewust inzetten op kennisdelen en samenwerken, en verschillende doelgroepen bereiken.  Je ontdekt ze in de nieuwe brochure via oost-vlaanderen.be/erfgoedprijs.

Vzw uitMUNTEnd

De jury droeg vzw uitMUNTEnd als winnaar voor aan de deputatie. Deze vzw ontstond uit bezorgdheid over de toekomst van de in het beschermde dorpsgezicht gelegen kerk van Munte. Samen met de kerkraad behoudt de vzw de kerk als toegankelijke centrale plek. Zo organiseren ze onder meer rondleidingen en concerten, en brengen ze publicaties uit. Het erfgoed van Munte is een belangrijke pijler. Tal van partners zetten mee hun schouders hieronder: de school, de Christoforusgemeenschap, De Muntenaar, het Kasteel ter Zinkt, …

“Vzw uitMUNTEnd zal het prijsgeld op een duurzame manier inzetten ten goede van het behoud van het erfgoed in Munte evenals van de publiekswerking daarrond.”

Anne-Mie Hautekeete, vzw uitMUNTEnd

Lindeboom Munte

Zondag overhandigde de Provincie ook een ent van de linde van de Torrekensstraat. Het bewijst meteen de brede kijk op erfgoed van vzw uitMUNTEnd. Deze vrijheidsboom uit 1830 werd recent geveld omwille van veiligheidsredenen. De provincie nam een tiental enten, die nu terug in Munte kunnen worden geplant. Iedere Muntenaar mag een plek voorstellen om de enten te planten.

De Meerstraatvaas gaat verder: Linda

Dat de inwoners van de Meerstraat elkaar een warm hart toedragen, daar zijn we na onze vele bezoekjes in de straat al volledig van overtuigd. En ook Linda zet zich in voor heel wat organisaties en verenigingen. Zo is ze heel actief bij Samana, het vroegere ziekenzorg. Pascal en Isabelle hebben Linda leren kennen, toen zij enkele jaren terug de zieke Pascal een bezoekje bracht. Die kleine bezoekjes hebben ze heel erg geapprecieerd in deze moeilijke periode.

Verder lezen “De Meerstraatvaas gaat verder: Linda”

Koud buiten? Lekker warm binnen! (ook in een erfgoedpand)

HOE VERDUURZAAM IK MIJN ERFGOEDPAND?

Erfgoedpanden vragen een specifieke aanpak op vlak van energie

Energiekosten stijgen voor iedereen. Gemeentelijjke diensten worden overspoeld door vragen over energetische maatregelen zoals isoleren van de buitengevels en het dak, het aanpassen van het buitenschrijnwerk of het leggen van zonnepanelen. Erfgoedpanden zijn niet gebaat met standaardoplossingen. Die doen een historisch pand vaak meer kwaad dan goed. Ze verdienen een eigen aanpak.

Verder lezen “Koud buiten? Lekker warm binnen! (ook in een erfgoedpand)”

De Meerstraatvaas gaat verder: Isabelle en Pascal

Isabelle en Pascal heten ons meteen van harte welkom. We worden gevraagd om niet op de rommel te letten, er zijn namelijk nog enkele verbouwingswerken aan de gang in het huis. Alhoewel ze de woning reeds enkele jaren geleden kochten, hebben ze omwille van gezondheidsredenen nog maar recent hun intrek genomen in de Meerstraat.

Jasna, Isabellen en Pascal kennen elkaar (nog) niet zo goed, een ideale gelegenheid dus om met de Meerstraatvaas langs te gaan.

Verder lezen “De Meerstraatvaas gaat verder: Isabelle en Pascal”