Archeologiedagen 10 oktober 2021

De Archeologiedagen vormen het ideale moment om het grote publiek bij de geschiedenis van de eigen streek te
betrekken. Dit jaar kan je in de Viersprong regio terecht in Merelbeke.

Burchten van aarde, hout en water. De motte van Melsen  in het Oost-Vlaams mottelandschap

De provinciale erfgoedconsulent archeologie Luc Bauters neemt ons mee naar de wondere wereld van de mottes. Deze aarden constructies uit de 11de-13de eeuw spreken tot de verbeelding, maar wat was juist hun functie en hoe werden ze gebouwd?

De lezing wordt georgansieerd door de werkgroep Erfgoed Melsen en gaat door in de Sint-Stefanuskerk van Melsen (Melsenstraat 8, 9820 Merelbeke) om 14u30.

Inschrijven via roland.deblauwer@skynet.be

Wonen en leven op de Merelbeekse Molenkouter door de eeuwen heen

Misschien nam u vorig jaar deel aan de Open Sleuvendagen op de Molenkoutersite (hoek Poelstraat-Hundelgemsesteenweg). Ondertussen zijn de opgravingen afgerond en presenteert Marie Lefere, projectleider van Ruben Willaert NV, de resultaten van de opgravingen op de site. De lezing gaat door in de Studio van het Cultuurhuis van Merelbeke om 15 u.

Inschrijven via www.cultuurhuis.merelbeke.be

Meer info? Mieke Van Damme – erfgoed@merelbeke.be – 0474 85 56 14 (enkel voormiddag)

Noteer alvast in je agenda: Open Sleuvendagen 13/10 en 22/10

Wil je een archeoloog in actie zien? Dat kan. In het kader van de herbestemmingswerken zal het archeologisch bedrijf Ruben Willaert vervolgopgravingen uitvoeren in de Sint-Martinuskerk van Schelderode. Ge├»nteresseerden kunnen gratis en na inschrijving een kijkje komen nemen en wat uitleg bij de werken krijgen op woensdag 13 oktober (om 14, 14.45 of 15.30 uur) of vrijdag 22 oktober (om 10, 10.45 of 11.30 uur). Schrijf je in via erfgoed@merelbeke.be. Het aantal plaatsen per sessie is beperkt.  

Meer info? Mieke Van Damme – erfgoed@merelbeke.be – 0474 85 56 14 (enkel voormiddag)