Archeologiedagen in Lemberge & Vlierzele

Archeologie spreekt tot de verbeelding van klein en groot. Opgravingen maken ons nieuwsgierig want ze onthullen iets over ons verleden, over hoe onze voorouders leefden. Deze editie van de Archeologiedagen zoomt in op hoe onze voorouders begraven werden. Wist je dat in Lemberge een grafheuvel werd opgegraven? Kom meer te weten op zaterdag 27 en zondag 28 mei.

In de Viersprongregio kan je zowel in Lemberge (Merelbeke) als in Vlierzele (Sint-Lievens-Houtem) je archeologisch hartje ophalen!

Alle activiteiten zijn gratis en vrij toegankelijk.

Opgravingen in Lemberge

Bij de opgravingen in 2016-2017 recht tegenover de Lembergse Sint-Aldegondiskerk werden een groot aantal brandgraven blootgelegd. Er werden ook sporen aangetroffen van grafheuvels. Hoe imposant zo’n grafheuvel wel was en wat er op de site aan vondsten werd gedaan, kom je te weten bij een bezoek aan Lemberge kerk tijdens de archeologiedagen. Want Lemberge is een pak ouder dan wat tot hiertoe altijd gedacht werd.

Met een mini-tentoonstelling (doorlopend van 10u tot 17u), lezing (zaterdag om 10u, zondag om 15u30) en begeleide wandeling (volzet) leer je met andere ogen naar de vondsten kijken.

Programma

Expo – vrijdag, zaterdag en zondag van 10 tot 17uur

  • Kijkkast, samengesteld door studenten archeologie van de UGent, met enkele belangrijke vondsten.
  • Tentoonstellingsmodule over de archeologische geschiedenis van Lemberge en het vliegveld van Gontrode. (Bruikleen uit de expo ‘Spoorzoekers’ van het museum van Ename.)

Lezingen

Archeologen Floris Beke en Sophie Barbaix van RAAP geven toelichting bij de resultaten van de opgraving.

  • Zaterdag van 10 tot 10u45
  • Zondag van 15u30  tot 16u15

Inschrijven is niet nodig.

Begeleide wandeling – volzet

Ga mee op stap door Lemberge! Leer op een andere manier naar het landschap kijken. Hier en daar vind je zelfs nog archeologische sporen in het landschap terug.

Locatie: Sint-Aldegondiskerk, Burgemeester Maenhautstraat 18, 9820 Merelbeke – Lemberge.
De parkeerplaatsen rondom de kerk zijn beperkt. Bij voorkeur kom je te voet, met de fiets of de bus.

Beleide wandeling in Vlierzele

Een recent ontdekt relict uit Wereldoorlog II roept vele vragen op. Het gaat om een grote krater ontstaan na de inslag en ontploffing van een V1-vliegende bom. De nu met water gevulde put heeft zo maar eventjes een diameter van ca. 10 meter, met een diepte van ca. 1 meter. Zit de V1-bom er nog in? En hoeveel dodelijke slachtoffers waren er nu juist?

Er start een wandeling om 10u en om 13u. Duur wandeling: 2 uur. Aangepast schoeisel is aangewezen.

Locatie: kruispunt van de Peperstraat met de Vlierstraat.

Meer info? Heemkunde Houtem – heemkunde.houtem@gmail.com – 0499/62 49 64