Binnenkijken bij de renovatie van een oude boerenwoning

“Het was liefde op het eerste gezicht”, zeggen de bewoners van het witte boerenhuis in een flauwe bocht van de Hemelstraat in Scheldewindeke (Oosterzele). Hun tuin is een oase van kleurrijke bloemen. Het gezin met drie kinderen woont hier al sinds 2012. Ze vonden het hoog tijd de 19e-eeuwse woning onder handen te nemen en schakelen hiervoor ingenieur-architect Wim Ganne (47) uit Gent in.

Een renovatie is een zoektocht. Je weet niet altijd wat je gaat aantreffen.

“Ik bouw altijd alsof ik er zelf zou willen wonen. En toegegeven, hier zie ik me wel aarden. Nu is het zomer en lijkt het hier één en al idylle. In de winter is dat een heel ander verhaal. Er is één kachel om het amper geïsoleerde gebouw te verwarmen. De slaapkamers bevinden zich meteen onder het niet-geïsoleerde zadeldak. Het is mijn taak het huis weer echt leefklaar te maken. Aan het woord is architect Wim.

 

Ziel van de woning

Bij een renovatie moet je als architect vooral aanvoelen wat de wensen van de bewoners zijn en rekening houden met het bouwbudget. Het ontwerpproces is daarom ook een groeiproces. Het is altijd een pluspunt als de bewoners bereid zijn om mee te stappen in je ideeën, maar dat geldt ook omgekeerd.

Ik hou van renovaties, meer nog dan van nieuwbouw. Een renovatie is een zoektocht naar  de ziel van het gebouw, alsook naar de historiek.  En zelfs dan kan het nog verrassen, want vaak bestaan  geen plannen meer. We weten hier bijvoorbeeld niet of en waar we (beer)putten zullen vinden in de ondergrond.

 

Een 19e-eeuwse woning de 21e eeuw binnenloodsen

Deze boerderij is één en al charme. Zo bevinden zich in de keuken nog gemetste gewelven. Bij een renovatie moet je alles in het werk stellen om te sparen wat significant is, wat deel uitmaakt van die ziel van het gebouw. Tegelijk moeten we deze 19e -eeuwse woning wel de 21e eeuw binnenloodsen. Dat kunnen we doen door een aantal ‘nieuwe’ technieken te introduceren in het oude gebouw.

 

Stalen dakconstructie

We werken met een stalen dakconstructie. De bestaande muren zijn mogelijk niet in staat om een hedendaags geïsoleerd dak te kunnen dragen. De stalen constructie zal die ‘last’ overnemen. Het laat ons ook toe de gevelzichten te bewaren, en toch de isolatieschil bouwtechnisch op te lossen. Anderzijds  geeft het ook de mogelijkheid om het ‘nieuwe’ visueel naast het oude te plaatsen.

We pakken ook de hele waterhuishouding aan. We bevinden ons hier aan de rand van De Grote Meulekouter. Je ziet dat de tuin hellend is en ook de achterliggende akkers liggen hoger. Dat betekent dat het hemelwater naar de Hemelstraat toe stroomt. Dat potentieel overlastwater vangen we op. Samen met het afvalwater van het huis gaat dit naar een rietveldje vooraan. Zie het als een klein waterzuiveringsstation. Het water wordt zo op natuurlijke wijze gefilterd en kan erna ook hergebruikt worden. Een duurzame oplossing en het scheelt een stuk in je waterfactuur.

De tegelvloer van deze boerderij is een openstaande koelkastdeur. De tegels liggen op de aarde. Aangenaam in de zomer, maar nefast in de winter. Net als de rest van het gebouw moeten we deze ook  isoleren. Dit wordt al te vaak vergeten bij zachte renovaties, meestal ook omwille van prijs. Sowieso moeten we de tegels uitlichten voor de fundering van de stalen constructie en de leidingen. We gaan ze wel recupereren. Ze zijn te mooi!”

 

Meer info?

Ingenieur-architect Wim Ganne, Abeelstraat 21, Gent. wim.ganne@telenet.be – 0478 26 90 84