Geen Belet?! Op bezoek bij Tanderuis vzw in Melle

Tanderuis vzw is een organisatie die zich inzet voor mensen met autisme. Ze hebben hun kantoor in een voormalig industrieel pand, een onbekend pareltje van bouwkundig erfgoed langs de Brusselsesteenweg.

Fijn dat deze gebouwen nu ook een sociale functie krijgen

De erkenning van autisme heeft een lange weg afgelegd. Eén van de gangmakers in dat proces is Danny Aelvoet, directeur van de thuisbegeleidingsdienst voor autisme in Oost-Vlaanderen. Vzw Tanderuis vestigde zich in het oude sanitairbedrijf De Nijs langs de Brusselsesteenweg in Melle. “Eerst was het veel te groot en nu, zes jaar later, is letterlijk elk hoekje ingenomen.

Op zoek naar erkenning voor autisme

In 1998 waren er tien thuisbegeleiders voor mensen met autisme actief in Vlaanderen, nu 240. Niet omdat er plots een epidemie van autisme is, wel omdat de diagnostiek gewoon veel beter is. Men spreekt vaak van de onzichtbare handicap. De wetenschap is zo geëvolueerd dat ervaren diagnostici nu al bij een baby van achttien maanden autisme kunnen vaststellen.

Ik heb tien jaar in het Centrum voor Ontwikkelingsstoornissen in het UZ Gent gewerkt. Nadat we daar bij een kind de diagnose autisme stelden, botsten we telkens op ellenlange wachtlijsten bij de thuisbegeleidingsdienst. Het frustreerde mij dermate dat ik daar iets aan wou doen. Ik klopte in 1998 aan bij de Vlaamse thuisbegeleidingsdienst die toen nog in het begijnhof van Sint-Amandsberg kantoor hield. Ik mocht er meteen beginnen en maakte er een prioriteit van dat elke provincie een eigen thuisbegeleidingsdienst kreeg. Ik werd directeur van Tanderuis, de Oost-Vlaamse afdeling.

Het begijnhof werd snel te klein. Na een tussenstop in Lochristi verhuisden we naar dit pand langs de Brusselsesteenweg in Melle, een straat vol 19e -eeuwse en begin 20e -eeuwse villa’s en burgerhuizen. Hier was het sanitair familiebedrijf De Nijs gevestigd. Pas als je de oprit opstapt, zie je de oude gebouwen achter het moderne huis aan de voorkant. Op de oprit krijg ik soms weer dat ‘begijnhof-gevoel’, zo authentiek oogt het hier.

We hebben het volledige gebouw van binnenuit gestript. Een sanitair bedrijf en een hulpverleningsdienst vormen immers een wereld van verschil. Onder behangpapier vonden we kranten van begin jaren ’20. Ze verkruimelden zo in onze handen.

Erfgoed als locatie voor verbinding

Dankzij onze nieuwe locatie konden we onze activiteiten stelselmatig gaan uitbreiden. We bieden nu naast onze kerntaak thuisbegeleiding ook creatieve ateliers, cursussen, kampen, grootouderactiviteiten en tal van andere zaken aan voor gezinnen met een kind, jongere of volwassene met autisme. Er is ook een bib waar je driemaal per week terecht kan met al je vragen rond autisme. Het logo van onze bib is een uitgebloeide paardenbloem en is niet zomaar gekozen. We willen onze kennis, de zaadjes, verder verspreiden.

Het is een leuke gedachte dat dit stukje erfgoed nu een sociale functie en maatschappelijke meerwaarde heeft.

Praktisch

De ASStheek van Tanderuis vzw, de bibliotheek rond autismespectrumstoornissen, is open op woensdag (14 – 17 uur), donderdag (16 – 19 uur) en zaterdag (9.30 – 12 uur). Brusselsesteenweg 375 A, Melle. Info: www.tanderuis.be