De gloriette in de bloemetjes gezet

Leerkracht Bert Bombeke geeft samen met zijn leerlingen de gloriëtte van het College in Melle weer glans.

Erfgoed prikkelt de fantasie van de kinderen

Sommige gebouwen van het College Paters Jozefieten in Melle gaan terug tot de 18e eeuw. Verscholen in het groen aan de straatkant staat een minder in het oog springend gebouwtje. De gloriëtte werd jaren verwaarloosd… tot de leerlingen van leerkracht Bert Bombeke (60) er in het kader van het project Erfgoedredders hun oog op lieten vallen.

Project Erfgoedredders

Met Erfgoedredders werken met het vierde leerjaar een schooljaar lang rond hetzelfde thema. Eerst kijken we met de leerlingen of er onroerend erfgoed in de buurt aanwezig is. In ons geval hoeven we niet ver te zoeken, onze school is op zich al een monument.

De leerlingen mochten zelf het onderwerp kiezen. Het werd de gloriëtte, het achthoekige paviljoen in rococostijl dat we vanuit het raam van ons klaslokaal zien staan. Tijdens de eerste lockdown heb ik het onkruid en de struiken rond de gloriëtte verwijderd.

Kleurrijke bosbloemen

Het is onze bedoeling het tuintje opnieuw in te richten, volledig naar de smaak van de leerlingen. De gloriëtte zelf pakken we niet aan. Dat is werk voor specialisten.

De leerlingen hebben alles opgemeten en in plannen gegoten. Nu werken we beetje bij beetje verder aan de aanleg van ‘hun’ tuin. De achthoek vormt de rode draad. Zo zal de zithoek bestaande uit boomschors en houtblokken acht hoeken tellen. In overleg met Natuur & Bos planten we onder meer boshyacint, daslook en speenkruid aan.

Het Mariagrotje dateert van een latere periode, maar gaan we zeker bewaren en integreren in onze tuin.

Struikrover op de loer

De leerlingen vragen zich af of we schatten zullen vinden eens we beginnen graven. Erfgoed prikkelt de fantasie van de kinderen. Op een dag stond de deur van de gloriëtte open. Ze vroegen me wild enthousiast of er geesten aan het werk waren geweest. Ik antwoordde dat vermoedelijk de 18e -eeuwse bendeleider Jan De Lichte was langsgekomen.

Het liet me toe het levensverhaal van de in onze streken bekende struikrover te vertellen en er heel wat erfgoed uit de buurt aan te koppelen. Nu giet ik alles in een musical om eind dit schooljaar op te voeren.

De gloriëtte is een interessant gebouw. Het dateert nog uit de tijd dat het College een klooster was. Vanuit het glazen paviljoen konden de paters de wieken van de Haezeputmolen aan de overkant van de Schelde zien draaien. Tijdens het Interbellum deed het paviljoentje dienst als oorlogsmuseum, opgericht door de oudstrijders van de school.

Je kan Bert en zijn klas steunen door inheems plantmateriaal te doneren. Contact via algemenediensten@collegemelle.be.