Een schat aan erfgoed bij lokale culturele verenigingen

Hoe dragen koren, harmonieën, toneel- en dansverenigingen in de regio zorg voor hun erfgoed? Welke kennis is er, welke tradities leven er? Wat bewaren ze in hun archief? En hebben ze vragen bij de zorg ervoor waar we bij kunnen helpen? We stelden een vragenlijst op die naar een 70-tal verenigingen in de regio ging. Met succes: meer dan 25% vulden ze in. Wat valt ons op?

Diversiteit alom

De reacties kwamen uit zeer diverse hoek: van koren, harmonieën tot dans- en toneelverenigingen en dansscholen. Uit alle gemeenten. Met een vier- tot 200-jarig bestaan! Wat blijkt? Ook wat ze spelen en brengen is zeer divers. Het gaat van (internationale) volksliederen, tot Gregoriaans, liturgische vieringen en pop. Hafabramuziek, tot latin, swing en jazz. Stijl- of volksdans, tot ballet, musical, breakdance en hiphop. Woordkunst tot blijspelen, modern drama etc.

Verschillende van deze genres en repertoires gaan decennia en soms zelfs eeuwen terug. Door ze te blijven uitvoeren, dragen deze verenigingen bij aan het levend houden ervan. Zo geven ook zij een stukje zogenaamd ‘immaterieel erfgoed’ door aan volgende generaties.

Wat bewaren de verenigingen?

Algemeen zien we dat er meest aandacht gaat naar het bewaren van administratie, audiovisueel materiaal en materiaal gerelateerd aan de werking. Verenigingen bewaren massaal foto’s (print en digitaal), partituren/scripts/dansroutines, programmaboekjes, verslagen, boekhouding en ledenlijsten. Dit vooral omdat ze een getuige zijn van het verleden, nog bruikbaar zijn of een emotionele waarde hebben. Communicatie en voorwerpen worden minder bewaard. Als dat wel gebeurt, is het meestal voor effectief (her)gebruik. Of opnieuw, omdat ze een getuige van het verleden zijn. Denk aan een vlag, beker, uniform, decorstuk etc.

Vragen en noden?

We zien in de regio een diversiteit in aanpak, kennis en ervaring, en dus ook noden. Verenigingen stellen zich vragen rond de zorg voor hun archief, de voorwerpen, het bestaan van de vereniging en het doorgeven van het genre en bijhorende kennis. Deze vragen komen vaak terug:

  • Waar bewaar je niet-digitaal materiaal? Hoe bewaar je het duurzaam?
  • Hoe digitaliseer je foto’s, audio, video?
  • Welk digitaal materiaal hou je bij, wat niet, en waar?
  • Hoe presenteer je digitaal materiaal online en maak je het vindbaar?
  • Hoe genereer je meer publieke interesse?
  • Hoe werf je nieuwe leden en behoud je de huidige?
  • Er leeft een nood aan financiële middelen, over genres heen.

En nu?

Dank aan alle verenigingen die de vragenlijst invulden voor hun waardevolle tijd! We gaan aan de slag met deze vragen en houden jullie op de hoogte van onze initiatieven.

Vragen?

Je hebt vragen? Of je wenst de resultaten of vragenlijst in te kijken?

Contacteer Ellen voor meer info.