Buurtproject ‘Wij van de Wijk Meerstraat’ van start

Zaterdagochtend gaat naar aanleiding van de Dag van de Buren het buurtproject ‘Wij van de Wijk Meerstraat’ van start in Oosterzele. Wat maakt de Meerstraat de Meerstraat?! De ‘Meerstraters’ worden warm uitgenodigd op de kick-off bij B&B Wellnest. Een moment om bij een koffie en ontbijtkoek kennis te maken met het project, met elkaar, met Erfgoed Viersprong. De kick-off is de start van de driedelige reeks ‘Wij van de Wijk’ waarin Erfgoed Viersprong samen met buurtbewoners en partners het verleden en heden van drie wijken induikt.

Ken je de Meerstraat in Oosterzele? Een ‘doorsteekstraat’ zoals we dat noemen, tussen twee grotere steenwegen. De plek waar Windorock in de jaren ’90 haar eerste edities kende. Waar meerdere kapellen, huisstijlen en beroepen de straat karakter geven. Waar achtertuinen grenzen aan de bunkergordel. En waar een kermis de buren decennialang bijeenbracht en reuzen uitgingen.

‘De Meerstraat is de plek waar …’

Wat maakt de Meerstraat vandaag de dag de Meerstraat?! Wie woonde er vroeger, wie woont er nu? Welke verborgen of minder verborgen gebeurtenissen, foto’s, gebouwen, tradities kleur(d)en de straat? ‘Wij van de Wijk’ zoekt het samen met de Meerstraters uit in het participatief buurtproject ‘Wij van de Wijk Meerstraat’. Een samenwerking tussen Erfgoed Viersprong en de gemeente Oosterzele.

Een jaar lang wordt samen met de inwoners via diverse acties het lokaal ‘wijkerfgoed’ opgespoord (van de straat en de bewoners) en toegewerkt naar een publieksactiviteit. Een duik in het verleden, met blik op de toekomst. De Kick-off trapt het jaar af. Een eerste moment om kennis te maken en om het ‘Meerstraatverhaal’ aan te vullen.

De Meerstraat is voor Oosterzele een plek met een rijk verleden. Van de reuzen, Meerstraatkermis tot bunkergordel, een beschermd landschap, kapellen en huizen … We zijn verheugd mee te werken aan dit participatief project en zijn benieuwd welke nieuwe zaadjes het kan planten voor de wijk.’ – Orville Cottenie, schepen van erfgoed en cultuur Oosterzele

Wij van de Wijk: drie projecten op drie locaties

‘Kan je met een participatieve erfgoedwerking als hefboom bijdragen aan een wijk in dialoog in een niet-stedelijke context?’ Wij van de Wijk gaat de uitdaging aan. In samenwerking met diverse partners zal Erfgoed Viersprong de komende jaren drie participatieve buurtprojecten initiëren in drie wijken. De wijk is een plek waar gewortelde en nieuwe inwoners samenkomen, elk met hun eigen erfgoed, samen het ‘wijkerfgoed’. Wat maakt de wijk de wijk?! Elk project bevat drie pijlers: samen met de bewoners het ‘wijkerfgoed’ opsporen, erover in gesprek gaan en samen toewerken naar een publiek luik.

In 2024 en 2025 trekt het project naar wijken in de meer verstedelijkte gebieden binnen het werkingsgebied van Erfgoed Viersprong: Lochristi/Melle (2024) en Merelbeke/Destelbergen (2025). Het project volgt zo de sporen van de uitdijende stad’, van de stedelijke rand rond Gent tot de meer landelijke gemeenten. Elk luik zal antwoorden proberen bieden op de lokaal specifieke erfgoedgerelateerde & maatschappelijke uitdagingen. Erfgoed Viersprong zal hiervoor de komende jaren o.a. samenwerken met Avansa Regio Gent.

‘Actief naar wijken trekken om er aan participatief erfgoedwerk te doen. Daarbij vertrekken vanuit de lokale dynamieken en werken met ook oog voor maatschappelijke uitdagingen. Het is een initiatief dat we vanuit het bestuur ten volle steunen.‘ – Bertrand Vrijens, voorzitter Erfgoed Viersprong

Oproep

Weet ook jij iets over de Meerstraat? Je woonde er vroeger? Je hebt foto’s, een vraag of idee? Deel het via 09 362 87 19 of info@4sprong.be. De activiteiten en het gesprokkeld erfgoed kan je volgen op www.erfgoedviersprong.be/wijvandewijk en social media.