Carnaval vanuit een andere hoek: workshop storytelling – geannuleerd

Carnaval, een traditie die springlevend is in Merelbeke! Al decennia staat de stoet garant voor onvervalst leute en plezier, voor vakmanschap en hard werk van de vele carnavalisten en voor … straffe verhalen! Maar hoe leg je dit vast?

Cultuurhuis Merelbeke zet er dit voorjaar op in met enkele meerdaagse, originele workshops. Zelf carnavalist in hart en nieren? Of geboeid door het thema? Documenteer mee dit stukje levend erfgoed. Alle blikken welkom!

Jouw carnavalsrelaas: verteltraject en -avond – geannuleerd

Vertel je verhaal achter, in en over carnaval in Merelbeke.

© Helena Verheye

Een straffe stoot meegemaakt in je carnavalsgroep? Een beklijvende of warme herinnering aan een stoet? We zoeken jou! We gaan op zoek naar de verhalen achter, in en over Carnaval in Merelbeke. Bijzondere, maar waargebeurde anekdotes en verhalen, verteld door wie ze zelf meemaakten. Verhalen die ontroeren, verrassen, doen lachen, vertederen.

Ervaren verteller of een absolute leek? Iedereen is welkom. We laten jouw verhaal vertellen tijdens onze vertelavond op woensdag 23 februari. Met niet zomaar. We zorgen ervoor dat je goed begeleid wordt door Verhalencollectief Relaas. Zij zijn ervan overtuigd dat iedereen een waargebeurd verhaal te vertellen heeft dat de moeite waard is om te delen.

Wat maakt een vertelling krachtig, een relaas dat blijft hangen? Samen met een verhalencoach en je medevertellers ga je in drie avonden op zoek naar je eigen carnavalsverhaal en leer je er een boeiend relaas van te maken. Je gaat aan de slag met concrete bouwstenen en voorbeelden, werkt toe naar het brengen van je eigen waargebeurd verhaal, op de vertelavond of in podcastvorm.


Reportagefotografie: capteer het carnavalgebeuren achter de schermen en de stoet – geannuleerd

De carnavalsstoet: een jaarlijks hoogtepunt in Merelbeke én het ideale onderwerp voor een korte reeks reportagefotografie! Fotograaf Maarten Muller leert je de technische vaardigheden die nodig zijn om de stoet en aller errond te documenteren, vanuit de ogen van de deelnemers.

Je leert de theoretische inzichten in de praktijk toepassen. Er is aandacht voor nabewerking & feedback op je werk. Naast mooie beelden schieten, leer je oog te hebben voor de rode draad, en hoe je foto’s bundelt tot een samenhangend geheel.

De reeks bestaat uit 3 vaste lesmomenten en uiteraard de stoet zelf. Eén praktijkles met locatiebezoek aan een carnavalsvereniging wordt in onderling overleg vastgelegd bij de start van de reeks.


De carnavalsbrigade: carnavaleske creaworkshop

Zelf maskers en bizarre objecten maken, afsluitend met mini-stoet. Voor duo’s kind-volwassene.

De carnavalsbrigade: dat zijn lagere schoolkinderen die samen met hun (plus)mama’s of papa’s, oma’s, opa’s, meters, peters, tantes, nonkels … aan de slag gaan rond het thema carnaval.

In deze creaworkshop staat samen experimenteren en creëren centraal. Met maskers en meer construeren we bizarre, maar grappige figuren, wonderlijke zonderlingen of buitengewone wezens. Wat we maar kunnen verzinnen. De workshop sluiten we af met een vrolijke mini-stoet in de omgeving van het Cultuurhuis. Alle supporters welkom!

Docente Kelly Van Loon is illustratrice en begeleidt workshops voor kinderen en volwassenen. Ze Illustreert er op los in een absurde, humoristische, brute en impulsieve stijl. Ze wijkt af van het ‘mooie’ en voorspelbare, en laat ruimte om de eigen taal te vinden binnen een inspirerend kader met veel aandacht voor experiment.

Opgelet: dit is een workshop voor duo’s. Enkel kinderen inschrijven is niet mogelijk!