Dit was OMD 2023

Warm, dat zeker. Maar ook hartverwarmend! Aan alle organisatoren en medewerkers: heel erg bedankt voor jullie inzet “met hart en ziel” dit jaar. Zonder jullie zou er geen Open Monumentendag zijn. Volgend jaar gaan we met z’n allen “en route”! Aan alle bezoekers: heel erg bedankt voor jullie opkomst. Op de warmste septemberweekend ooit toch komen opdagen voor die rondleiding, top!

Een terugblik

In de kerk van Melsen was het aangenaam vertoeven. De tentoonstelling ‘van vreugde tot verdriet’ kon op heel wat belangstelling rekenen. Altijd leuk om samen op de oude foto’s naar oude bekenden te speuren. In de kiosk op het marktplein van Merelbeke zat de sfeer er goed in. Dit jaar slaat Open Monumentendag de handen in elkaar met VLAMO, de Vlaamse Amateurmuziekorganisatie. Fanfarecultuur is immers typisch Vlaams immaterieel erfgoed. De proefhoeve van Bottelare van niet enkel het startpunt van de Rodeland fietstocht. Via oude foto’s maakte je kennis met het Vlaamse platteland van de jaren 1950, de geschiedenis van de tractor en de geschiedenis van het leenhof Ter Burcht.

Ook in de vml. kerk van Gontrode, ROO kerk, was de temperatuur aangenaam. Op de fototentoonstelling werden hedendaagse beelden van Gontrode naast oude postkaarten gepresenteerd. Bezoekers konden zich verwonderen hoe Gontrode de voorbije honderd jaar veranderd is, of net niet?! De speurtocht doorheen het dorp met de Erfgoedapp blijft ook na OMD beschikbaar, zeker een aanrader als je van geocaching houdt.

Dat de molenaars van de Klepmolen en de Windekemolen zich met hart en ziel inzetten voor hun molen werd nog maar eens bevestigd. Ondanks de bescheiden windsterkte hebben de molen nagenoeg de hele dag gedraaid met vier volle zeilen. In de bunker van de bunkerlinie Bruggenhoofd Gent was de spanning te snijden. Verschillende teams gingen de uitdaging van het interactieve spel Ghost Bunkers aan. Hoe kwam soldaat Hendryk aan zijn einde? Alleen door samen te werken kon de code gekraakt worden.

Het Europeese thema ‘Met hart en ziel’ wil het immateriĆ«le erfgoed in de kijker zetten, met aandacht voor de tradities, vakmanschap en ambachten. Dat steenkapper grote ambachtslui zijn, mag wel blijken uit de verschillende oude graven op de begraafplaats van Destelbergen en Heusden. Echte pareltjes, met een heel eigen symboliek en beeldentaal.

De bewoners van de Vuurmolen in Sint-Lievens-Houtem gaven ons een exclusieve inkijk in hun woning. De oude graan- en oliestampmolen werd met respect voor de erfgoedelementen omgebouwd tot een comfortabele woning. Op de binnenplaats van de oude brouwerij van Zonnegem trekt de imposante brouwzaal, geflankeerd door de schouwtoren en de mouteest direct de aandacht. De vroegere brouwzaal wordt stapje voor stapje gerestaureerd. Een echte brouwzaal zal het nooit meer worden, maar de grandeur van toen zal zoveel mogelijk behouden blijven.

Oosterzele – Klepmolen