Dit was OMD 2024!

Onze bijzondere OMD-reis is op zijn einde gekomen. Het was een eer deze met jullie te mogen beleven. Heel erg bedankt aan alle organisatoren voor jullie inzet en passie. En heel erg bedankt aan de vele bezoekers om zo massaal en route te gaan! We blikken graag nog een laatste keer terug.

Unieke tijdsdocumenten tonen het levenspad van vele Melsenaren. Jubilea, viering van een 100-jarige, een doopfeest, het jaarlijkse Sinterklaasfeest, …
Er was altijd een reden om samen te komen met vrienden en familie. Dit jaar vierde Werkgroep Erfgoed Melsen haar 15de verjaardag, wat opnieuw een extra reden tot feest was! Onder begeleiding van een accordeon werd nog een liefdesbetoog gebracht aan ‘De Witten’ – coureur Odiel Van Den Meersschaut.

Het nieuwe parochiale centrum opende de deuren voor het grote publiek. Je kon er ontdekken wat de Hundelgemsesteenweg in het midden van Merelbeke betekent in het leven van verschillende mensen. Beeldhouwer-keramieker Roger Van Steenberghe inspireerde zich op oude foto’s en eigen herinneringen om de ‘oude steenweg’ in beeld te brengen. De jeugdherinneringen van cineast Julien Vandevelde resulteerden in een fraaie kortfilm.

In Bottelare werd het levensverhaal van Theophilus Verstraeten gebracht. Geboren in Bottelare in 1832, werd hij uitgezonden als missionaris op de Shetland eilanden. Geen cadeau, als je weet dat de spanningen tussen katholieken en protestanten ook toen al hoog opliepen. Onbaatzuchtig redde hij Lerwick van een pokkenepidemie en zijn barmhartigheid bracht hem ertoe een ziek bemanningslid op een Vlaams schip bij te staan, uiteindelijk ten koste van zijn eigen leven. 
In de huidige katholieke parochie in Shetland wordt hij nog steeds herdacht om zijn moed, zijn onbaatzuchtigheid en barmhartigheid. 

Tussen 1950 en 1953 vechten het communistische Noord-Korea en het op het westen georiƫnteerde Zuid-Korea een oorlog uit. Belgiƫ is een van de 17 landen die militaire hulp leveren. Er wordt beslist tot het oprichten van een vrijwilligerskorps. In december 1950 schepen de 1ste Belgische vrijwilligers in te Antwerpen op een transportschip. Ze hebben een bootreis van 6 weken voor de boeg. Onder hen bevindt zich Merelbekenaar Etienne Van Der Schueren. Als amateurfotograaf maakt hij unieke beelden van de Belgische militaire aanwezigheid.

Onder het alziend oog van de belleman kon je in Oosterzele op de fiets springen voor de Driewieleskroute die je langsheen de mooiste erfgoedplekjes in Oosterzele, Herzele en Zottegem bracht. Om de benen te sterken, kon je voor het vertrek nog genieten van een likeurpraline of advocaatje. Wie zondag verhinderd was, niet getreurd: ook na OMD blijft de route beschikbaar via de dienst toerisme.

Bij de Klepmolen werd de feestelijke gelegenheid van Openmonumenten in de verf gezet door de molen te voorzien van “mooimakerwerk”. Dat is de term die gebruikt wordt om versierselen bij een molen aan te duiden. Met vlagjes werd het wiekenkruis versierd. Hetgeen niet van een leien dakje ging door de straffe wind die er stond (4 beaufort uit het zuid-zuidwesten)… maar het is tenslotte gelukt. Over de ganse dag heeft de molen meer dan 3700 toeren gedraaid!

De molen en de molenaar zijn steeds in beweging. Niet malen betekende geen eten! Dus werd in windluwe periodes ook ‘s nachts gemaald als er dan toch wind opstak, alhoewel de molenaar dit niet graag deed. Het molenaarsleven is van God gegeven, maar malen bij nacht is door de duivel bedacht!

Het Erfgoedpunt verhuist deze zomer naar de voormalige kleuterklassen in de Pontstraat. De voorbije maanden vonden de nodige verbouwingen en aanpassingswerken plaats om er de uitgebreide collectie boeken, archief en museumobjecten onder te brengen.

Behalve het nieuwe Erfgoedpunt kon je ook het verhaal van 50 jaar E17 ontdekken. De komst van de snelweg had een grote impact!

En route langs kapelletjes op weg naar de galg … jarenlang waren veroordeelden dit lot beschoren. Zouden ze onderweg nog snel een schietgebedje gepreveld hebben of op goddelijke tussenkomst gehoopt hebben?

De wandeling eindigde op de vermoedelijke lanceerbasis voor Duitse V1 bommen.