Dit was Open Monumentendag 2021

Fijn om weer op de baan te zijn! Met zacht windje en een aangenaam zonnetje was de 33ste Open Monumentendag een schot in de roos! We willen bij deze iedereen die zijn steentje heeft bijdragen aan deze mooie dag dan ook van harte bedanken. Graag tot volgend jaar!

Merelbeke

In Melsen zijn ze meester Roger nog niet vergeten. Oudleerlingen spreken hem nog steeds aan met ‘meester’, in hun stem klinkt respect. Een reconstructie van de klas van toen neemt ons jaren terug mee in de tijd. De reunië van twee leerjaren bracht oude vrienden na een halve eeuw weer samen, om te klinken op het leven én om een nieuwe klasfoto te maken.

Bernadette Van Damme nam ons dan weer met veel liefde op sleeptouw doorheen de geschiedenis van de kerk van Munte. Net geschilderd (dat mag je letterlijk nemen, vrijdagnamiddag werd het laatste likje verf aangebracht) schitterde de kerk weer als van oudsher. Dat de kerk letterlijk en figuurlijk het middelpunt van het dorp was, werd mooi in beeld gebracht in de film over de belangrijkste gebouwen van Munte.

Oosterzele

De molens van Oosterzele hadden de zeilen uitgerold en de deuren opengezet. Er was jammergenoeg te weinig constante wind om effectief te kunnen malen, maar de passie waarmee de molenaars hun molenverhalen hebben gedeeld, was een plezier om naar te luisteren.

Ook de toelichting van Françoise Verhoosele bij de familiegeschiedenis van de familie Rodriguez was de moeite waarde. Zonder deze bijzondere familie hadden de gemeenten in het land van Rode er helemaal anders kunnen uitzien.

Weinig had zo een impact op het straatbeeld én het dagelijkse leven van de inwoners van Moortsele, als de aanleg van de tram en de komst van de trein. Via een wandeling in de Erfgoedapp leerden we dat reizigers bij hevige sneeuwval gevraagd werd uit te stappen, zodat de tram makkelijker de steile helling van de Ginstberg kon opklimmen.

Melle

Heel wat straatnamen hebben een historische achtergrond of zijn vernoemd naar bekende personen. De straatnamenzoektocht bracht ons o.m. langs de Alina Vander Waerenstraat. Deze straat werd in 2020 vernoemd naar de eerste vrouwelijke schepen in Melle tussen 1971 en 1983. Mede dankzij haar inspanningen kwam de bibliotheek in de Kruisstraat tot stand.

Sint-Lievens-Houtem

Dankzij de inspanningen van Heemkunde Houtem kon je opnieuw de tram nemen om van Bavegem naar Sint-Lievens-Houtem te sporen. Via gidsbeurten bij de tentoonstelling ‘Verloren sporen’ leerden we dat op 31 maart 1903 voor het eerst de stoomtram door Houtem reed als proefrit. Een dag later, op 1 april, volgde de officiële ingebruikname van het 21 km lange traject.

Lochristi

Niets beter dan een vleugje muziek door de eigen leerlingen van de muziekschool om hun nieuwe thuis hulde te brengen. Na verschillende functies gehad te hebben (van ambtsgebouw over directeurswoning tot conciërgegebouw), neemt de kunstacademie nu met plezier de honeurs waar.

Destelbergen

Overal langs Vlaamse wegen komt men kapelletjes tegen, en dat is in Destelbergen ook het geval. Alle aanwezige kapellen op het grondgebied werden in kaart gebracht en werden via de Erfgoedapp van meer uitleg voorzien. Een uitdaging om ze allemaal te bezoeken, maar de moeite waard om de volgende keer in het voorbij gaan even beter te kijken. Alle info blijft ook na openmonumentendag beschikbaar in de Erfgoedapp.