50 jaar E17 (2023-2024)

In 1973 reden voor het eerst wagens op de E17 (toen nog E3). De komst van de snelweg had een grote impact op bewoners, passanten en de regio. De snelweg trok letterlijk een streep door het landschap. Dorpen, straten en natuur werden in twee gesneden. Tegelijk bracht de snelweg ook veel mogelijkheden en vernieuwingen met zich mee. Vandaag de dag zijn de E17 en haar gebruikers niet meer weg te denken. En wie weet wat de mobiliteit van de toekomst brengt?

Een regio-overschrijdend project: najaar 2023-2024

Erfgoed Viersprong, Cultuurregio Leie Schelde en Erfgoed Zuidwest slaan de handen in elkaar voor een regio-overschrijdend project rond 50 jaar E17. We duiken in de geschiedenis van de snelweg en haar impact. We onderzoeken de evolutie van een vooruitgangsoptimisme, aangedreven door fossiele brandstoffen, naar nieuwe toekomstbestendige alternatieven. We vertellen de verhalen van bewoners en gebruikers van de snelweg. Wat kan je dit najaar verwachten?

Snelwegexpeditie: het rijdend museum

Het rijdend museum volgt de E17 vanaf de Franse grens en houdt halt langsheen de snelweg. Het vertelt het verhaal van de snelweg, maar wil onderweg ook erfgoed verzamelen en uitnodigen tot gesprek. Zo groeit en evolueert het museum en cours de route. De reis van het museum start najaar 2023. Voorjaar 2024 bereikt het rijdend museum regio Viersprong. Kom zeker kijken, luisteren, spelen en vertellen. Locaties volgen.

Een podcast

Ellis Meeusen Lucas Derycke bewerkten de verhalen van en rond de snelweg tot een podcast. Ideaal voor lange autoritten op de E17. Meer over de podcast

Een fotoreportage

Fotograaf Koen Degroote volgt verschillende maanden vrachtwagenchauffeurs langs de E17. Wat zijn hun verhalen? Welke gewoonten en tradities delen ze? Welke weg leggen ze af, waar houden ze halt om te eten, te rusten en te overnachten? Dit alles legt hij vast met zijn lens. De resultaten zijn vanaf april 2024 te bekijken.

En nog veel meer!

Dit project groeit verder met inhoudelijke op- en afritten, verkeerswisselaars en rijstroken! Binnen regio Viersprong zullen we ook de impact van E40, R4 en vele steenwegen niet onbenut laten. Ons regionaal programma volgt later. Hou deze website in de gaten!

Gezocht! Wie kan ons helpen?

We zoeken beeldmateriaal en snelwegverhalen uit Regio Viersprong en omstreken!

  • Woon of woonde je langs de snelweg?
  • Maakte je de aanleg van de snelweg mee? Speelde je tijdens de aanleg als kind op de aarden wegen? Zocht je haaientanden in de opgespoten bermen?
  • Ben je als bedrijf al lang gevestigd langs de E17/R4 en wil je in je bedrijfsarchief duiken?
  • Ruilde je de wagen in voor de elektrische fiets en ben je intussen een fervent gebruiker van de fietssnelwegen?
  • Heb je anekdotes over reizen op de E17 of herinneringen aan de vroegere snelwegrestaurants?

Dit en vele andere foto’s of anekdotes zijn van harte welkom op info@4sprong.be. We zijn benieuwd wat we samen met jullie kunnen verzamelen!

 

Het project ’50 jaar E17′ is een samenwerking tussen Erfgoed Zuidwest, Cultuurregio Leie Schelde en Erfgoed Viersprong. Werkplaats Immaterieel Erfgoed is partner voor de fotoreportage. Het project werd mogelijk gemaakt met steun van de Vlaamse Overheid.