50 jaar E17

In 1973 reden voor het eerst wagens op de E17 (toen nog E3). De komst van de snelweg had een grote impact op bewoners, passanten en de regio. De snelweg trok letterlijk een streep door het landschap. Dorpen, straten en natuur werden in twee gesneden. Tegelijk bracht de snelweg ook veel mogelijkheden en vernieuwingen met zich mee. Vandaag de dag zijn de E17 en haar gebruikers niet meer weg te denken. En wie weet wat de mobiliteit van de toekomst brengt?

Een regio-overschrijdend project: najaar 2023-2024

Erfgoed Viersprong, Cultuurregio Leie Schelde en Erfgoed Zuidwest slaan de handen in elkaar voor een regio-overschrijdend project rond 50 jaar E17. We duiken in de geschiedenis van de snelweg en haar impact. We onderzoeken de evolutie van een vooruitgangsoptimisme, aangedreven door fossiele brandstoffen, naar nieuwe toekomstbestendige alternatieven. We vertellen de verhalen van bewoners en gebruikers van de snelweg. Lees meer op de projectwebsite.

Wat kan je verwachten in regio Viersprong?

Snelwegexpeditie: het rijdend museum

Het rijdend museum volgt de E17 vanaf de Franse grens en houdt halt langsheen de snelweg. Het vertelt het verhaal van de snelweg, maar wil onderweg ook erfgoed verzamelen en uitnodigen tot gesprek. Zo groeit en evolueert het museum en cours de route. De reis van het museum startte najaar 2023. Juni 2024 bereikt het rijdend museum regio Viersprong. Kom zeker kijken, luisteren, spelen en vertellen. Locaties worden nog verder aangevuld

 • 25 juni, 17u30, E17-café, Surfclub Beervelde. Meer info
 • 17 juli – 7 augustus, LDC ‘t Fazantenhof, Lochristi
 • 7 augustus – 30 augustus, WZC, St-Eligius, Lochristi-Zeveneken
 • 2 – 15 september, Erfgoedpunt Melle
 • 18 september – 7 oktober, Cultuurhuis Merelbeke
 • 7 – 25 oktober, Bibliotheek Destelbergen
 • 25 november – 7 december, Uyttenhove, Lochristi

Podcast “Alle E17 goed!”

Ellis Meeusen Lucas Derycke bewerkten de verhalen van en rond de snelweg tot een podcast. Ideaal voor lange autoritten op de E17. Meer over de podcast

Gratis te beluisteren op spotify

7 december 2024 wordt de podcast integraal live gebracht in Cultuurzaal Uyttenhove, Lochristi. Hou deze pagina in de gaten voor meer info en tickets.

Fotoreportage “Thuis onderweg. Truckerstradities in beeld”

Fotograaf Koen Degroote volgt verschillende maanden vrachtwagenchauffeurs langs de E17. Wat zijn hun verhalen? Welke gewoonten en tradities delen ze? Welke weg leggen ze af, waar houden ze halt om te eten, te rusten en te overnachten? Dit alles legt hij vast met zijn lens. Meer info

 • 6 – 30 augustus, Bibliotheek Destelbergen
 • 2 – 15 september, Bibliotheek Melle
 • 25 november – 15 december, Bibliotheek Lochristi

De locaties worden nog verder aangevuld.

Educatief pakket

Snelwegen zijn alomtegenwoordig, we kunnen ons geen leven zonder voorstellen. Hoe zat dat 50 jaar geleden? Welke impact hebben ze op mens en natuur? Op onze manier van werken en leven? Waar dienen de verkeersregels voor? Zijn er alternatieven?

Dat en nog veel meer komt aan bod in een interactief en creatief lespakket voor 4de, 5de en 6de leerjaar.

Vanaf midden augustus gratis digitaal beschikbaar.

En nog veel meer!

Dit project groeit verder met inhoudelijke op- en afritten, verkeerswisselaars en rijstroken!

 • Lezing De jaren ’70 door Frank Van Laeken, 22 oktober, Bibliotheek Destelbergen
 • Reis mee achter de lens. In gesprek met fotograaf Koen Degroote over Thuis Onderweg. 29 november, Bibliotheek Lochristi.

Gezocht! Wie kan ons helpen?

We zoeken beeldmateriaal en snelwegverhalen uit Regio Viersprong en omstreken!

 • Woon of woonde je langs de snelweg?
 • Maakte je de aanleg van de snelweg mee? Speelde je tijdens de aanleg als kind op de aarden wegen? Zocht je haaientanden in de opgespoten bermen?
 • Ben je als bedrijf al lang gevestigd langs de E17/R4 en wil je in je bedrijfsarchief duiken?
 • Ruilde je de wagen in voor de elektrische fiets en ben je intussen een fervent gebruiker van de fietssnelwegen?
 • Heb je anekdotes over reizen op de E17 of herinneringen aan de vroegere snelwegrestaurants?

Dit en vele andere foto’s of anekdotes zijn van harte welkom op info@4sprong.be. We zijn benieuwd wat we samen met jullie kunnen verzamelen!

 

Het project ’50 jaar E17′ is een samenwerking tussen Erfgoed Zuidwest, Cultuurregio Leie Schelde en Erfgoed Viersprong. Werkplaats Immaterieel Erfgoed is partner voor de fotoreportage. Het project werd mogelijk gemaakt met steun van de Vlaamse Overheid.