Erfgoeddag ‘Beestig’ (2023)

Erfgoeddag is dit jaar ‘Beestig’! Op zondag 23 april kom je op Erfgoeddag gegarandeerd het hele dierenrijk tegen, voor én achter de schermen. Van vleermuis, werkpaard en schoothond tot de grote boze wolf, de zwarte weduwe en de houtworm.

De gemeentes Destelbergen, Lochristi, Melle, Merelbeke, Oosterzele en Sint-Lievens-Houtem staken met veel enthousiasme de volgende activiteiten in elkaar. Ontdek het hier!


Destelbergen

Malter. Van dierencircus naar familiepark – Expo

Cultuurdienst Destelbergen i.s.m. Erfgoed Viersprong, GeMuDes, DSMG, Heemkundige Kring De Oost-Oudburg, Familiepark Malter en Huis van Alijn

Circus Piste. Dat was de naam van het rondreizend circus van Harry Malter, opgericht in 1968.

45 jaar geleden vestigde hij zich definitief in Heusden (Destelbergen), een mooie gelegenheid om dit bijzonder circuserfgoed in de kijker te zetten.

In deze expo kom je alles te weten over het circusverleden van Harry Malter en de liefde voor zijn dieren.

Een boeiende tentoonstelling voor jong en oud over het lokale circuserfgoed.

 

Praktisch

  •  Locatie: Gemeentelijk Ontmoetingscentrum (GOC), Kerkham 2 (ingang via Reinaertpark), 9070 Destelbergen
  • Doorlopend van 10u30 tot 17u. De expo loopt nog tot 9 juli en van 25 augustus t.e.m. 30 september.

Contact

Cultuurdienst Destelbergen
E cultuur@destelbergen.be
T 09 218 92 78
www.destelbergen.be/vrije-tijd/cultuur


Lochristi

Beestjes in de Sint-Eligiuskerk Zeveneken – Rondleiding

Landelijke Gilden Zeveneken en Kerkraad Zeveneken

De recent gerenoveerde Sint-Eligiuskerk in Zeveneken zet de deuren open. Ontdek de schatten van deze kerk zoals het prachtige 18de-eeuwse Van Peteghemorgel en de verborgen symboliek van dieren in schilderijen en beelden. Historicus Ignace Van Driessche leert je alle geheimen van de kerk kennen.

Wil je jouw Erfgoeddag wat avontuurlijker maken? Beklim uitzonderlijk de toren en bewonder er de drie klokken en het mechanisme van het 16de-eeuwse uurwerk.

 

 

Praktisch

  • Locatie: Sint Eligiuskerk, Zevenekendorp 8, 9080 Lochristi (Zeveneken)
  • Doorlopend van 10u tot 17u

Contact

Paul Van Rysselberghe
E Paul.van.rysselberghe@gmail.com
T 0494 29 76 27

Vossenstreken: muzikale aperitief- en vertelsessie

Bibliotheek Lochristi

Luister naar de muzikale vertelling ‘Vossenstreken’ , met verhalen over de avonturen van Reynaert én andere vossen. Je hoort hoe, volgens Le Roman de Maître Renard, wolf en vos geschapen werden, gevolgd door de aanklacht tegen Reynaert en zijn oproeping naar het hof … Iets wat de beer, de kat en de pastoor zich nog lang zullen herinneren! Alles vrij naar Van den Vos Reynaerde mét behoud van de scherpe kantjes.

Maar ook in andere continenten zijn de vos en zijn streken springlevend: we nemen je mee naar Noord-Amerika om kennis te maken met Brer Fox en Brer Rabbit, en met de vos die genezing bracht.

Aansluitend kan je gezellig napraten met vertelster Veerle Ernalsteen en muzikant Pieter Dezutter bij een aperitief in de bib.

 

© Veerle Ernalsteen

Praktisch

  • Locatie: Bibliotheek Lochristi, Koning Boudewijnlaan 6, 9080 Lochristi
  • Vertelsessie van 10u tot 12u, aansluitend aperitief. Graag vooraf reserveren (tot 21 april)

Contact

Bibliotheek Lochristi
E bibliotheek@lochristi.be
T 09 356 60 73

Beestige kunst

Kunstacademie Ter Beuken

De leerlingen van ons filiaal van Kunstacademie Ter Beuken halen maar al te graag hun muzikaal talent en woordkunst naar boven op de beestige Erfgoeddag. Ze laten zich hierbij inspireren door beestige verhalen. Geniet tijdens hun toonmomenten van een hapje en een drankje!

Praktisch

  • Doorlopend van 10u tot 17u
  • Locatie: Kunstacademie – Schoolstraat 16, 9080 Lochristi

Contact

Kunstacademie Ter Beuken

E kunstacademie@lokeren.be

T 09 340 95 23


Melle

Vinkenzetting

Erfgoedpunt Melle i.s.m. A.Vi.Bo vzw

Op zondagochtend klinkt het welgekende ‘suskewiet’ nog eens door de Vinkeslag!

Maak een wandeling langs de reke, kom er een uurtje tot rust en maak kennis met een voor velen onbekend stukje immaterieel erfgoed: een échte vinkenzetting.

 

 

 

Praktisch

  • Locatie: Vinkeslag Gontrode, Vinkeslag, 9090 Melle
  • Vinkenzetting van 9u tot 10u. Om 10u30 prijsuitreiking en opening van de tentoonstelling

Contact

Erfgoedpunt Melle
E erfgoedpunt@melle.be
T 09 210 07 86

Vinkenzetten door de eeuwen heen – Expo

Erfgoedpunt Melle i.s.m. A.Vi.Bo vzw

De vinkenzetting is een eeuwenoude traditie die voortleeft tot op de dag van vandaag. In 1962 werd in Melle de vinkeniersvereniging Klein maar Moedig opgericht. Decennialang kwamen de vinkeniers tijdens het seizoen elk weekend samen om de liedjes van hun vinken te tellen, eerst in Melle-centrum, later in de Vinkeslag in Gontrode.

Een tentoonstelling over de eeuwenoude traditie van de vinkensport in Vlaanderen. Je leert alles over het verloop van de wedstrijden, de training en verzorging van de vinken. Ook het welzijn van de dieren komt aan bod: de laatste decennia veranderde er veel binnen de vinkensport, en dat kwam ook de vogels ten goede!

 

Praktisch

  • Locatie: Roo kerk, Geraardsbergsesteenweg 133, 9090 Melle
  • Doorlopend van 10u30 tot 18u. De tentoonstelling loopt verder tot 30 april. De openingsuren vind je hier

Contact

Erfgoedpunt Melle
E erfgoedpunt@melle.be
T 09 210 07 86


Merelbeke

Het morfologisch museum opent de deuren ‘De geschiedenis van de diergeneeskunde’ – Expo & rondleiding

Dienst cultuur i.s.m. Faculteit Diergeneeskunde, UGent – Campus Merelbeke

Het morfologisch museum van de Faculteit Diergeneeskunde opent de deuren! Een buitenkans om een blik te werpen op de bonte en zelfs kunstige verzameling skeletten, preparaten op formol en didactische modellen van gewone huisdieren, in het wild levende beesten, exotische dieren en met uitsterven bedreigde soorten. Ze staan er allemaal zonder huid, pluimen, haren of schubben. Van een kleine mol tot een olifant. De collectie bevat zelfs een heuse zeemeermin!

Daarenboven vertelt een unieke tentoonstelling je de geschiedenis van de diergeneeskunde. Meer dan een bezoekje waard dus! Krijg je graag meer duiding over de verzamelgeschiedenis en andere leuke weetjes? Sluit dan aan bij een van de gegidste rondleidingen (Nadine Delvo gidst om 10u, 11u, 14u en 15u).

Speciaal voor kinderen: een beestige workshop én quiz (doorlopend vanaf 6 jaar)

Praktisch

  • Locatie: Faculteit Diergeneeskunde (UGent), Campus Merelbeke, Salisburylaan 133, 9820 Merelbeke. Het museum bereik je via  het gebouw Morfologie-Pathologie (ingang 22). Volg de wegwijzers. De tentoonstelling diergeneeskundig verleden vindt plaats in de inkomhal. Het museum morfologie bevindt zich op de eerste verdieping. Parkeermogelijkheid op het terrein
  • Doorlopend van 10u tot 16u30. Vooraf reserveren is niet nodig.

Contact

Dienst cultuur, erfgoedcoördinator
Driekoningenplein 15
9820 Merelbeke
T 0474 85 56 14 (voormiddag)

Lezingenreeks

Dienst cultuur i.s.m. Faculteit Diergeneeskunde, UGent – Campus Merelbeke

De geschiedenis van de veterinaire verloskunde – prof. Aart de Kruif

Het helpen van dieren die moeten bevallen en/of waarbij de geboorte niet vordert, is zonder twijfel een van de oudste vormen van de uitoefening van de diergeneeskunde. Bepaalde vormen van geboortehulp werden al in de antieke oudheid beschreven, maar het duurde tot halverwege de 20ste eeuw voordat er een grote vooruitgang werd geboekt. De keizersnede bleek bij vrijwel alle diersoorten dé oplossing te zijn bij ernstige geboorteproblemen. Een boeiende lezing van Prof. de Kruif over de geschiedenis van de veterinaire verloskunde.

Lezing om 10u30 en om 14u

Van ‘paardenkunde’ naar ‘veeartsenij’ tijdens een eeuw van Verlichting – prof. Peter Bols

Aan het begin van de 18de eeuw werd de paarden(genees)kunde beoefend door hoefsmeden, ritmeesters en zelfverklaarde, al dan niet competente, autodidacten die zichzelf als ‘paardenmeester’ voorstelden. Nauwelijks driekwart eeuw later verschenen de eerste veeartsenijscholen in het toenmalige Frankrijk tegen de achtergrond van de Verlichting. Tijdens deze lezing maakt prof. Bols je wegwijs in de evolutie van de ‘paardenkunde’ naar ‘de veeartsenijkunde’ en de rol die het paard daarin speelde.

Lezing om 11u en om 14u30

De modernste technieken toegepast op het paardenhart: een BOOST voor de behandeling van ritmestoornissen – prof. Gunther van Loon

De diagnose en behandeling van hartritmestoornissen bij paarden is door de grootte van het dier geen sinecure. Waar het gebruik van katheters (fijne draden die via een bloedvat in het hart ingebracht worden) een enorme vooruitgang betekende voor de mens, bleek deze techniek moeilijk toepasbaar voor het paard. Tegenwoordig kan krachtige echografie-apparatuur dit probleem deels oplossen. Het gespecialiseerde ‘Equine Cardioteam Ghent’ van de UGent realiseerde o.l.v. prof. Gunther van Loon een doorbraak: als eerste en nog steeds enige in de wereld  maakte het een geavanceerde, magneet-gestuurde ‘3 dimensionale mapping en ablatie’ voor behandeling van paarden met ritmestoornissen mogelijk. Op de Faculteit Diergeneeskunde in Merelbeke bevindt zich het grootste hartcentrum voor paarden ter wereld. Het Equine Cardioteam Ghent onderzoekt en behandelt er paarden met hartproblemen van over heel Europa.

Lezing om 11u30 en om 15u

Beestjes en plantjes in en rond onze erfgoedgebouwenNick De Meulemeester (Vogelasiel Merelbeke)

De mens heeft de eigenschap om heel wat constructies op te richten in functie van zijn welzijn. De ons omringende dieren en planten passen zich aan deze omgeving aan. Ze maken maar al te graag gebruik van deze vaak voor hen, in min of meerdere mate, geschikte biotopen met een microklimaat en/of extra beschutting. Deze fauna en flora kunnen een meerwaarde betekenen maar ook negatieve gevolgen hebben voor dit erfgoed. Hoe kunnen we het erfgoed daartegen beschermen of beschikbaar stellen voor de levende wezens die ons omringen?

Lezing om 16u

Praktisch

  • Locatie: Faculteit Diergeneeskunde (UGent), Campus Merelbeke, Salisburylaan 133, 9820 Merelbeke. Gebouw Morfologie-Pathologie (ingang 22). Volg de wegwijzers. De lezingen vinden plaats in het auditorium.
  • De lezingen duren ongeveer 30 min. Vooraf reserveren is niet nodig

Contact

Dienst cultuur, erfgoedcoördinator
Driekoningenplein 15
9820 Merelbeke
T 0474 85 56 14 (voormiddag)

Munte

Allemaal beestjes – Tentoonstelling

De Muntenaar i.s.m. gemeente Merelbeke

Dieren zijn overal in ons dagelijks leven, de mens kan niet zonder. Trekpaarden en lastdieren werden vroeger vaak gebruikt. Nu zie je ze nog zelden. Dierenartsen kunnen getuigen over de zorg en liefde van mensen voor hun favoriete huisdieren.  Of denk aan  dierenbeelden in voortuinen, speelgoed, of aan onze taal. Dieren zijn overal en de kijk van mens op dier kende een hele evolutie. Een bonte beestenboel gegarandeerd op deze tentoonstelling!

 

 

Praktisch

  • Locatie: Oude Pastorie, Munteplein 6, 9820 Munte
  • Doorlopend van 10u tot 17u30. De tentoonstelling loopt verder t.e.m. 28 mei

Contact

De Muntenaar
E jobeka@skynet.be
T 0487 80 67 47


Oosterzele

Vleermuizen: verborgen bewoners van kerken en kastelen – Filmvoorstelling

Heemkundig Genootschap Land Van Rode i.s.m. Vespertilio vzw

Vleermuizen: voor mensen onhoorbaar en vaak ook onzichtbaar verstopt. Maar wie weet waar te zoeken, vindt ze op vele plaatsen. Vooral kerken, bunkers en oude ijskelders zijn populaire plekken voor kolonies.

Verschillende filmpjes maken deze verborgen beestjes zichtbaar. Vleermuisspecialist David Galens leert je alles over deze nuttige dieren: hoe ze leven, waar je ze kan vinden en wat je zelf kan doen om de vleermuis te ondersteunen. Want, in tegenstelling tot wat de spookverhalen beweren, zijn vleermuizen heel nuttig en doen ze niemand kwaad.

 

Praktisch

  • Locatie: GC André De Ganck, Sint-Antoniusplein 10, 9860 Oosterzele
  • Doorlopend van 10u tot 18u

Contact

Heemkundig Genootschap Land Van Rode
Françoise Verhoosele
E secretaris@landvanrode.be
www.landvanrode.be


Sint-Lievens-Houtem

Achter de poorten van ‘tHof te Bruysbeke – Rondleiding

Heemkunde Houtem i.s.m. ‘t Hof te Bruysbeke, imker Jozef Tavernier en gemeente Sint-Lievens-Houtem

Heemkunde Houtem ontvangt je met open armen op het historische ‘t Hof te Bruysbeke. Je leert de geschiedenis van de boerderij kennen, maar wordt ook ingewijd in de wondere wereld van de bijenteelt. Honger gekregen van zoveel interessants? Op het hof wordt heerlijk vers roomijs van de dagverse bio-melk van de boerderij geserveerd, en je kan er ook verschillende soorten honing proeven.

Om 9u30 en om 13u30 start Natuurpunt op het marktplein van Sint-Lievens-Houtem ook een gegidste wandeling naar deze boerderij.

 

Praktisch

  • Locatie: ‘t Hof te Bruysbeke, Bruisbeke 48, 9520 Sint Lievens Houtem
  • Doorlopend van 10u tot 17u

Contact

Heemkunde Houtem
E heemkunde.houtem@gmail.com
T 0499 62 49 64
heemkundehoutem.wordpress.com


Meer beestig erfgoed

Op zoek naar meer erfgoed? Met 1000 activiteiten in Vlaanderen en Brussel belooft Erfgoeddag een beestige editie te worden!

Het volledig programma vind je hier.