Erfgoeddag ‘Thuis’ (2024)

Het thema van Erfgoeddag is dit jaar ‘Thuis’! Op zondag 21 april zoeken we uit wat een thuis tot een (echte) thuis maakt. Wat maakt het gewone zo bijzonder, vroeger en nu? Een dag vol gevoelens, wetenswaardigheden, zintuiglijke ervaringen, verbondenheid en ontdekkingen over je buurt. Maar ook over migratie, reizen en nog veel, veel meer!

In de gemeentes Destelbergen, Lochristi, Melle, Merelbeke en Sint-Lievens-Houtem valt er weer heel wat te beleven op Erfgoeddag.


Destelbergen

Familiestambomen – Expo & workshop

© Chris Meerschaut

Cultuurdienst Destelbergen i.s.m. GeMuDes en Chris Meerschaut

Je wil de eerste stappen zetten in het opmaken van je familiestamboom? Je wil meer te weten te komen over enkele belangrijke familiestambomen uit Destelbergen? Of je bent gewoon benieuwd naar de werking van het Gemeentelijk Museum Destelbergen (GeMuDes)? Speciaal voor Erfgoeddag opent GeMuDes de deuren en toont er in een kleine expo enkele stambomen van belangrijke families van Destelbergen.

Heeft dit thema je interesse gewekt? Schrijf je dan in voor de workshop ‘Maak je eigen familiestamboom’. Chris Meerschaut leert je in twee uur hoe je de  geschiedenis van je eigen familie schrijft.

Praktisch

 • Locatie: Gemeentelijk Ontmoetingscentrum (GOC), Kerkham 2-4, 9070 Destelbergen
 • De expo is vrij toegankelijk van 14u tot 17u. De workshop vindt plaats van 14u30 tot 16u30. Reserveren kan via www.destelbergen.be/erfgoeddag

Meer info

Cultuurdienst Destelbergen
cultuur@destelbergen.be
09 218 92 78
www.destelbergen.be/vrije-tijd/cultuur


Lochristi

Hier voel ik me thuis met mijn lievelingsmuziek – Muziek-en dansnamiddag

© LDC ‘t Fazantenhof

LDC ‘ t Fazantenhof i.s.m. Bibliotheek Lochristi

Beleef nostalgische momenten op jouw lievelingsmuziek in ’t Fazantenhof! Vraag voor 12 april je favoriete dansplaat aan met de reden waarom dat nummer voor jou ‘het thuisgevoel’ oproept. Wij zetten op Erfgoeddag je lievelingsnummer klaar op een echte jukebox. Kom je plaatje draaien en trek je dansschoenen aan. De dansvloer is geopend!

 

Praktisch

Meer info

lochristi.bibliotheek.be/erfgoeddag


Melle

Gontrode, een dorp als geen ander – Expo

© Gemeente Melle

Gemeentebestuur Melle

Gontrode: een klein en landelijk dorpje langs de steenweg tussen Gent en Geraardsbergen en al meer dan 1000 jaar de thuis van de Gontrodenaren. Maar wat maakt het dorp zo bijzonder? Waarom is Gontrode voor zijn inwoners een ‘thuis’? We vroegen het de Gontrodenaren zelf. Een huisarts, leerkracht, cafébaas en andere gekende inwoners vertellen wat Gontrode voor hen betekent en hoe ze hun dorp zagen veranderen. Ook minder gekende Gontrodenaren komen aan bod. En jij zelf! Laat op de expo je eigen kijk op het dorp achter.

Bij een 1000ste verjaardag mag een overzicht van de historische mijlpalen uiteraard niet ontbreken. De expo begint bij de eerste middeleeuwse landbouwuitbatingen en vertelt zo het verhaal van ‘1000 jaar Gontrode’.

Praktisch

 • Locatie: GOC Gontrode, Geraardsbergsesteenweg, 94, 9090 Melle
 • Op 20 & 21 april van 10u tot 18u

Meer info

Erfgoedpunt Melle
erfgoedpunt@melle.be
09 210 07 86

Thuis bij de zusters – Rondleiding

© Erfgoedhuis Zusters van Liefde J.M. Gent

Zusters van Liefde J.M. Caritas Melle i.s.m. Erfgoedhuis Zusters van Liefde J.M. Gent.

In Melle kent iedereen het psychiatrisch centrum KARUS (het vroegere Caritas). Sinds 1908 zijn de Zusters van Liefde van Jezus en Maria er de drijvende kracht. Na vele jaren van inzet verblijven de zusters op rust in een van de gebouwen. De zusters verwelkomen je en laten je kennis maken met hun leefwereld en geschiedenis. Gidsen leiden je rond in het gebouw en vertellen je meer over het dagelijkse leven van de zusters.

 

 

Praktisch

 • Locatie: Zustergemeenschap Caritas, Caritasstraat 47, 9090 Melle. rechtover parking 3 van Karus
 • De rondleidingen starten om 13u30, 15u en 16u30 en duren 1u. Vooraf reserveren is niet nodig.

Meer info

Zusters van Liefde J.M. Caritas Melle
cindy.humble@outlook.com
0498 44 58 76


Merelbeke

Iedereen thuis in Merelbeke – Wandeling met gids

© Collectie Beeldbank Merelbeke

Dienst Cultuur i.s.m. Sociale dienst & Dienst Interne Organisatie

‘Geboren’ Merelbekenaren gaan samen op pad met mensen voor wie Merelbeke een nieuwe thuis werd. We wandelen samen door de straten van Merelbeke-centrum en we staan stil bij enkele bijzondere erfgoedplekken: een kasteel, een kerk, een kapel, een boom … We gaan in dialoog, met het verleden en met elkaar. Anderstaligen zijn van harte welkom.

 

 

Praktisch

 • Locatie: De wandeling start en eindigt aan het Cultuurhuis van Merelbeke, Driekoningenplein 15, 9820 Merelbeke
 • Om 14u en om 16u. De wandeling duurt 1,5u (+/-3 km). Reserveer je plek voor 14 april via erfgoed@merelbeke.be

Meer info

Dienst cultuur
erfgoed@merelbeke.be
0474 85 56 14 (voormiddag)
www.cultuurhuis.merelbeke.be

 

Samen, met koffie en muziek – Afrikaans koffie-en muziekmoment

© Luman Yemane

Dienst Cultuur i.s.m. Sociale dienst & Dienst Interne Organisatie

Dat geuren en smaken voor herinneringen aan thuis zorgen, wist de 20ste-eeuwse dichter Marcel Proust reeds meesterlijk te beschrijven in zijn roman A la recherche du temps perdu. De Oost-Afrikaanse koffieceremonie verloopt via een welbepaald schema en is een teken van gastvrijheid. Samen koffie drinken, betekent er dat je welkom bent, tot rust kan komen en nieuws kan uitwisselen. Luwam Yemane uit Eritrea woont sinds vijf jaar in onze gemeente en nodigt je uit op de koffie, met Afrikaanse muziek op de achtergrond.

 

 

Praktisch

 • Locatie: In de foyer van het Cultuurhuis, Driekoningenplein 15, 9820 Merelbeke.
 • Van 15u30 tot 18u. Reserveer je plek voor 14 april via erfgoed@merelbeke.be. Max. 20 deelnemers.

Contact

Dienst cultuur
erfgoed@merelbeke.be
T 0474 85 56 14 (voormiddag)
www.cultuurhuis.merelbeke.be


Sint-Lievens-Houtem

Thuis in Sint-Lievens-Houtem – Expo

Coll. Heemkunde Houtem

Heemkunde Houtem i.s.m. gemeente Sint-Lievens-Houtem

Geniet van een nostalgische reis langs het Houtem (en deelgemeenten) van vroeger aan de hand van uitvergrote postkaarten. Ga mee op een visuele tocht langs vertrouwde straten, bekende dorpsgezichten en het oude klooster. Het klooster was voor veel leerlingen die er op internaat zaten een plaatsvervangende thuis. De expo laat je kennis maken met het schoolleven binnen de kloostermuren.

 

 

Oproep

Heb jij nog oude postkaarten op zolder liggen? Breng ze mee. We blazen ze nieuw leven in met onze scanapparatuur. Heb je persoonlijke herinneringen aan het klooster of een verhaal dat je wil delen? Kom langs en vertel het ons!

Praktisch

 • Locatie: Sint-Lievensinstituut, Marktplein 13, 9520 Sint Lievens Houtem
 • Doorlopend van 10u tot 17u

Meer info

Heemkunde Houtem
heemkunde.houtem@gmail.com
0499 62 49 64
heemkundehoutem.wordpress.com


Nazareth

Thuis onderweg. Truckerstradities  in beeld – Expo

© Koen Degroote

Cultuuregio Leie Schelde, Erfgoed Viersprong & Zuidwest i.s.m. Werkplaats immaterieel erfgoed

In 2023 werd de E17 precies 50 jaar. Zuidwest, Cultuurregio Leie Schelde en Erfgoed Viersprong maken de balans op van 50 jaar snelweg: de resultaten verschijnen o.a. in een podcast, een educatief pakket, een rijdend museum, en nu ook een fototentoonstelling rond truckchauffeurs. Hoe ziet hun leven eruit? Aan welke gewoontes houden ze zich vast als ze weg zijn van huis? Hoe eten ze, slapen ze, gaan ze met elkaar om?

Fotograaf Koen Degroote trok met zijn camera langs plekken op en rond de E17. Zijn inkijk in het leven op de baan kan je op Erfgoeddag bezichtigen in het hotel-restaurant Van der Valk Nazareth. Later dit jaar ook te zien in regio Viersprong.

 

Praktisch

 • Locatie: Wegrestaurant Van der Valk, Autosnelweg E17, 9810 Nazareth
  (bereikbaar via E17, richting Kortrijk)
 • Doorlopend van 10u tot 17u

Meer info

Erfgoed Viersprong
info@4sprong.be
50jaare17.be


Meer activiteiten op Erfgoeddag?

Op Erfgoeddag en de dag erna vinden een aantal activiteiten plaats die niet tot het officiële programma behoren, maar zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Je vindt het volledige overzicht in onze lokale brochure (pdf).

Op zoek naar meer erfgoedavontuur? Met 1000 activiteiten in Vlaanderen en Brussel belooft Erfgoeddag een extra warme thuiseditie te worden!

Het volledig programma vind je hier.