Educatie – Kinderen in bezet gebied 2015-2018

Ontdek de Eerste Wereldoorlog in de klas

De educatieve website www.kindereninbezetgebied.be toont kinderen hoe het was om tijdens de Eerste Wereldoorlog in hun eigen gemeente te leven. De website is beschikbaar voor de gemeentes Melle en Merelbeke en focust op het dagelijkse leven tijdens de oorlogsjaren alsook op de gebeurtenissen op en rond het vliegveld van Gontrode.

De website is ontworpen als een interactief lespakket voor kinderen uit de derde graad van het lager onderwijs en kan zowel thuis als in de klas gebruikt worden. De impact van de Duitse bezetting was voor kinderen niet te onderschatten: honger, rantsoenen, Duitse militairen in je huis of klaslokaal, vluchten naar een onbekende plaats, zeppelins die opstegen in de buurt of de aanleg van het vliegveld in Gontrode. Toch stond het leven ook niet stil en haalden kinderen ook kattenkwaad uit of gingen om chocola bedelen bij soldaten.

Er zijn verschillende mogelijkheden om meer te weten te komen over het leven tijdens WOI: chronologisch via een tijdlijn, geografisch via een kaart, via getuigenissen van kinderen en aan de hand van verscheidene thema’s. Omdat er ook vandaag nog oorlog is, wordt de link gelegd met kinderen in hedendaagse conflictsituaties.

Voor de leerkracht

• De lesbrief bevat verschillende opdrachten die zowel betrekking hebben op de site als op de persoonlijke opvatting van de leerlingen.

• De eindtermen die bij het werken met deze site bereikt worden en de doelstellingen zijn duidelijk voor de leerkracht.

• Het gebruik van de website is een ideale voorbereiding voor een (gegidst) bezoek aan het Vliegveld van Gontrode.

Timing 2015-2018
DoelgroepLeerlingen van het basisonderwijs