Thuiskomen (2024)

“Homes are places, but they are stories, too: both the narratives of how we got where we are, and the tales we tell about the places we find ourselves in”.
– Jon Day, Homing –

THUISKOMEN

‘Thuiskomen’ is een project dat het welzijn van nieuwkomers ondersteunt  door middel van lokaal cultureel erfgoed. Het biedt inburgeraars de mogelijkheid om deel te nemen aan een sociale activiteit waarbij ze hun netwerk kunnen uitbreiden. Ze leren nieuwe mensen kennen en oefenen tegelijkertijd hun Nederlands.

Waar en wanneer 

Het project vindt plaats in de bibliotheek van Melle (Kruisstraat 2A), op vier donderdagnamiddagen in maart (7, 14, 21, 28/03). De gratis workshops duren telkens van 13u30 tot 15u30. De deelnemers doen mee aan alle (vier) workshops.

Timing 7- 28 maart 2024
DoelgroepMensen die zich om diverse redenen minder goed kunnen uiten in traditionele groepsactiviteiten waarbij communicatie, of het hebben van een bepaald taalniveau belangrijk is.
Beschrijving

De workshops

De activiteiten zijn erg praktijkgericht. De deelnemers werken samen en delen ervaringen.

Tijdens de eerste workshop maken de deelnemers kennis met enkele objecten uit de collectie van het museum Melle (Erfgoedpunt) die verhalen vertellen over het dagelijkse leven in Melle. Geïnspireerd door hun nieuwe woonplaats maken de deelnemers een ets, waarvan postkaarten worden gedrukt. Deze postkaarten vormen de eerste objecten voor een tijdelijke tentoonstelling in de bib.

De tweede workshop heeft als thema ‘thuiskomen‘. De duif wordt gebruikt als metafoor voor het gevoel van ‘ergens thuiskomen’. Duiven weten intuïtief waar ze thuis horen. We vertellen het verhaal van de duivensport in de regio, a.d.h.v. objecten uit de collectie van het museum, foto’s en een duivenmelker die erover vertelt. De deelnemers schrijven of tekenen een korte boodschap die (fictief) kan worden meegegeven met een reisduif.

Tijdens de derde bijeenkomst staan ‘kleine verhalen’ centraal. We begeleiden de deelnemers bij het maken van hun eigen persoonlijke verhaal. Ze kunnen gebruik maken van foto’s, audio of andere creatieve middelen om hun verhaal te vertellen. Samen denken we na over hoe we deze verhalen kunnen presenteren in een tentoonstelling.

Tot slot openen we plechtig de mini-tentoonstelling, met familie en vrienden van de deelnemers. We nodigen ook de buurt uit.

Na afloop van het project

We willen het project extra in de kijker zetten op Erfgoedddag (21 april 2024), dat het jaarthema ‘Thuis’ heeft. Na afloop van het project kunnen nieuwe edities bijdragen aan de uitbreiding van de tentoonstelling in de bibliotheek. De ervaringen die we hebben opgedaan, delen we met erfgoedactoren zowel binnen als buiten de regio.

Hoe inschrijven

Via dit formulier

Meer info

Heb je nog vragen? Zijn er praktische hindernissen voor  waar je kunnen bij helpen? Laat het ons weten en we staan voor je klaar.

Ans Van de Cotte
ans.vandecotte@4sprong.be
0484 81 65 52

infobundel deelnemers.pdf

infobundel begeleiders.pdf