“Homes are places, but they are stories, too: both the narratives of how we got where we are, and the tales we tell about the places we find ourselves in”.
– Jon Day, Homing –
THUISKOMEN
‘Thuiskomen’ is een project dat het welzijn van nieuwkomers ondersteunt door middel van lokaal cultureel erfgoed. Het biedt inburgeraars de mogelijkheid om deel te nemen aan een sociale activiteit waarbij ze hun netwerk kunnen uitbreiden. Ze leren nieuwe mensen kennen en oefenen tegelijkertijd hun Nederlands.
Waar en wanneer
Het project vindt plaats in de bibliotheek van Melle, op vier namiddagen in november 2024. De deelnemers volgen alle (vier) workshops.
Timing | 18-26 november 2024 |
---|---|
Doelgroep | Mensen die zich om diverse redenen minder goed kunnen uiten in traditionele groepsactiviteiten waarbij communicatie, of het hebben van een bepaald taalniveau belangrijk is. |
Beschrijving | De workshops De activiteiten zijn erg praktijkgericht. De deelnemers werken samen en delen ervaringen. Tijdens de eerste workshop maken ze kennis met enkele objecten uit de collectie van Erfgoedpunt Melle die verhalen vertellen over het dagelijkse leven in Melle. Geïnspireerd door hun nieuwe woonplaats (thema ‘plaats’) maken de deelnemers een linosnede, waarvan postkaarten worden gedrukt. Deze postkaarten vormen de eerste objecten voor een tijdelijke mini-tentoonstelling in het Museum Dr. Guislain. De tweede workshop heeft als thema ‘thuiskomen‘. De duif wordt gebruikt als metafoor voor het gevoel van ‘ergens thuiskomen’. Duiven weten intuïtief waar ze thuis horen. We vertellen het verhaal van de duivensport in de regio, a.d.h.v. objecten uit de collectie van het museum, foto’s en een duivenmelker die erover vertelt. De deelnemers schrijven of tekenen een korte boodschap op een kartonnen duif. Tijdens de derde bijeenkomst staan ‘petites histoires’ (kleine verhalen) centraal. We begeleiden de deelnemers bij het maken van hun persoonlijk verhaal. Ze kunnen gebruik maken van foto’s, audio of andere creatieve middelen om hun verhaal te vertellen dat we linken aan een object. Nieuw verhaal. We reflecteren in groep over hoe ze hun deelname ervaarden en hun verwachtingen voor de toekomst. Het resultaat van de vier workshops tonen we tijdens een tijdelijke mini-tentoonstelling in het Museum Dr. Guislain en tijdens de internationale conferentie Culture and Mental Health: Refugees van 27-29 november in datzelfde museum. Meer info Heb je vragen? Contacteer Ans Van de Cotte. ans.vandecotte@4sprong.be |