48ste erfgoedsprokkel – op verkenning in Munte

“Een kerk op een heuvel, een café, wat huizen en de obligate kasseien: dat is Munte op het eerste gezicht. Maar Munte is meer dan dat! Een erfgoedwandeling doorheen het centrum van Munte toont gevarieerde sporen van het verleden. Een nieuwe Erfgoedsprokkel leidt je langs verschillende locaties uit verschillende tijden.”gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor Erfgoed

Het bouwkundig en landschappelijk erfgoed in Munte, dat zijn de ingrediënten van de 48ste Erfgoedsprokkel die Provincie Oost-Vlaanderen uitgeeft in samenwerking met IOED Viersprong, gemeente Merelbeke, de kerkfabriek en vzw UitMUNTEnd.

Op toeristisch vlak hoort Munte onder ‘Scheldeland’, tegelijk ligt het op één van de eerste glooiingen van de Vlaamse Ardennen. Munte lijkt wel een verbindingsteken te zijn tussen beide gebieden. Hoe dan ook, de combinatie natuur – erfgoed heeft hier in Munte een unieke en attractieve waarde.

Erfgoedwandeling

Vertrek- en aankomstpunt van de erfgoedwandeling is de neoromaanse Sint-Bonifatiuskerk die eigenlijk het centrum is van het ‘nieuwe’, 19de-eeuwse Munte. Het oude, middeleeuwse Munte is terug te vinden op het oude kerkhof langs de Torrekensstraat. Daar werd een grafkapel gebouwd op een vroegere castrale motte waar de heren van Munte in de 11-12de eeuw hun verblijfplaats hadden.

Trage wegen leiden de bezoeker verder langs twee oude hoeves die een nieuw leven kregen. Er is ook aandacht voor het houtig erfgoed langs het traject. Een zeldzame fladderiep en een mooi ontwikkelde okkernoot komen onder meer voor op het parcours. Ook historisch hakhoutbeheer dat resulteert in soms imposante hakhoutstoven, krijgt aandacht. Via enkele bunkers en een kapelletje passeert het traject het imposante kasteel Ter Zinkt en leidt de weg opnieuw naar de Sint-Bonifatiuskerk.

Bezoek zeker het Toeristisch Infopunt in de voormalige pastorie, waar je nog heel wat info kan bekomen over het erfgoed in Munte.

Deze erfgoedsprokkel kwam tot stand dankzij de samenwerking tussen provincie Oost-Vlaanderen, IOED Viersprong, de kerkfabriek, de gemeente Merelbeke en vzw UitMuntend.

Ikwashier.live

Aan reporter Lodewijk van ikwashier.live vertelt Bernadette hoe de erfgoedsprokkel tot stand kwam. Samen bespreken ze de vele bezienswaardigheden van Munte, die ook in de brochure beschreven worden.

Je kan het interview volledig beluisteren via het youtube kanaal van ikwashier.live.

Waar te verkrijgen?

De Erfgoedsprokkels zijn gratis te verkrijgen in het Toeristisch Infopunt (Munteplein 6 – 9820 Munte/ Merelbeke).

Je kan ze ook downloaden via de provinciale website: www.oost-vlaanderen.be/erfgoedsprokkels.

©dienst Erfgoed POV, foto: Herman Van den Meersschaut