Fotograaf Koen Degroote zet vrachtwagenchauffeurs in de schijnwerpers

Telkens je op de snelweg rijdt, zie je rijen vrachtwagens. Maar wie zit er eigenlijk achter het stuur? Fotograaf Koen Degroote zocht een antwoord op die vraag. Hij trok langs snelwegparkings aan de E17 en ging mee op pad met vrachtwagenchauffeurs om hun leefwereld en gewoonten in beeld te brengen. Het resultaat is de foto-expo Thuis Onderweg. Een nieuwe expo in het kader van het project 50 jaar E17. De expo is op Erfgoeddag te bezichtigen in Hotel Van der Valk in Nazareth en reist nadien rond in de Cultuurregio Leie Schelde. Vanaf augustus doet ze ook regio Viersprong aan.

50 jaar E17

In 2023 al riepen Erfgoed Viersprong, Zuidwest en Cultuurregio Leie Schelde het project 50 jaar E17 in het leven, om de impact van een halve eeuw snelweg in kaart te brengen. Samen lanceerden deze regionale erfgoedcellen een website, een podcastreeks, en een rondreizende tentoonstelling. Het project verkende zo al uitvoerig de geschiedenis van deze snelweg. Maar welke plaats neemt ze in in onze cultuur, dagelijks leven, en vooral in dat van de personen die er het meest op vertoeven, de vrachtwagenchauffeurs?

‘Niets is wat het lijkt op de E17’

De organisaties sloegen de handen in elkaar met fotograaf Koen Degroote en Werkplaats immaterieel erfgoed. Hoe leven truckers? Aan welke gewoontes houden ze vast als ze weg zijn van huis? En hoe spenderen ze hun vrije tijd langs de weg, gaan ze met elkaar om? Daar ging de fotograaf naar op zoek. Een jaar lang keek, reisde en ontmoette hij op en langs de E17. ‘Op de E17 is niets wat het lijkt’, ervaarde Koen. Persoonlijkheden, culturen en gewoonten komen er samen.

Nu eens van op een afstand, dan weer opvallend dichtbij, neemt de fotograaf je in de expo ‘Thuis onderweg. Truckerstradities in beeld’ met beelden en verhalen mee in zijn persoonlijke ervaring. De camera is voelbaar: net als Koen kijk je binnen in een onbekende wereld.

Erfgoeddag: start van een rondreis

De foto-expo werd gisteren onder grote aandacht voorgesteld op het E17-café in het Hotel Van der Valk in Nazareth (langs de E17). Je kan er de foto-expo nog t.e.m. Erfgoeddag bezoeken. Vervolgens reist de expo o.a. door naar het Museum Gevaert-Minne (Sint-Martens-Latem), de bibliotheek van Zingem (Kruisem) en het woonzorgcentrum De Lichtervelde (Nazareth). Nadien komt ze ook regio Viersprong. Data en locaties kan je raadplegen op www.50jaare17.be.

De tentoonstelling ‘Thuis onderweg. Truckerstradities in beeld’ is een verwezenlijking van Zuidwest, Cultuurregio Leie Schelde, Erfgoed Viersprong en Werkplaats immaterieel erfgoed. Gerealiseerd met steun van de Vlaamse overheid. Met dank aan de vele chauffeurs en bedrijven die de fotoreeks mee mogelijk maakten