Geen Belet?! op bezoek bij de directeur

Jasmien Mees woont met haar zus in een oude directeurswoning in Zaffelare – Lochristi.

Onze toekomstplannen passen perfect in dit erfgoedkader

Mijn zus en ik zijn afkomstig van Zeveneken. We hadden al wat panden bezocht tot we opeens op deze woning in Zaffelare-Dorp botsten. We hadden direct een waauw-gevoel omdat het zoiets uniek is. De details in de voorgevel spraken ons heel erg aan, net als de imposante inkomhal en de authentieke elementen. De uitstraling en charme passen perfect bij de ontbijtzaak die we in de toekomst op de benedenverdieping willen creëren.

De smeedijzeren nok en vier schoorstenen zijn in de loop van de jaren verdwenen. Ik ben blij dat we het gebouw stap voor stap in ere kunnen herstellen en het erfgoed herwaarderen. Op beide verdiepingen maken we een woongedeelte, zodat we elk onze leefruimte hebben. De prachtige tuin met zijn verweerde muren, fruitbomen en kruiden blijft gemeenschappelijk.

Directeurswoning met klasse

Het huis werd gebouwd in opdracht van Edmond Buyck (1858 – 1931), de directeur van de voormalige gemeentelijke jongensschool aan de overkant van de straat. Hij had twee dochters waarvan de oudste, Bertha, hier in 1964 overleden is.

Daarna settelde het gezin van tandarts De Coninck zich hier, later werd het een kapperszaak en vestigde dokter Slock zich hier. Er woonde en werkte zelfs een tijdlang een striptekenaar. Luc Vincent schreef en tekende aan zijn bureau links van de voordeur de twaalfdelige reeks Orphanimo.

Tijdens de verbouwingen doen we zoveel mogelijk zelf, bijgestaan door een architect uit de buurt. Op de zolder vonden we briefjes met ‘Draag zorg voor het huis’ van de kinderen van één van de vorige bewoners. Hoewel het gebouw niet beschermd is, gaan we dat zeker doen!”