Geen Belet?! Samenwonen in de Oude Brouwerij van Zonnegem

Greet Willems (55) en Lut Nelissen (65) wonen al 20 jaar ‘samen’ in de Oude Brouwerij van Zonnegem.

Anno 1870 een brouwerij, anno 2019 een co-housingproject

Achter een sierlijk smeedijzeren hek in het lieflijke Zonnegem ligt een als monument beschermde voormalige brouwerij. De gerestaureerde schouwtoren kijkt over de huizen heen. Honderd jaar lang brouwde de familie Rubbens hier bier. Ze droegen ook de burgemeestersjerp van het landelijke dorpje, nu deelgemeente van Sint-Lievens-Houtem. In 1997 beslisten twee families er een co-housingproject uit te werken.

“Deze plek met zijn rijke geschiedenis raakte ons meteen in het hart”

Greet: “Ondertussen wonen er vier families op de site en binnenkort komt er een vijfde bij. We wonen allemaal rond de centrale gekasseide koer. Ik woon met mijn gezin in de voormalige paardenstallen en het gezin van Lut woont in het herenhuis, het oorspronkelijke verblijf van de eigenaars. De vroegere brouwzaal, de koer en de tuin zijn de gemeenschappelijke delen.”

Lut: “We waren al lang op zoek naar een geschikte locatie om aan samenhuizen te doen. We plaatsten uiteindelijk een advertentie in het ‘Tijdschrift voor Industrieel Erfgoed’. Gelukkig voor ons zag een inwoner de advertentie en belde hij ons meteen. Deze plek met zijn rijke geschiedenis raakte ons van bij het eerste bezoek recht in het hart. De oude brouwerij was dan wel bouwvallig, maar bood ook heel wat mogelijkheden.”

Greet: “Tegelijk met de renovatie dienden we een aanvraag in om de site als monument te beschermen. Die werd snel erkend. We zijn dan beginnen verbouwen, deel na deel. Ook nu blijven we de brouwerij verder opknappen. We hebben het dak van de brouwzaal vernieuwd en nu willen we ook de vloer aanpakken.”

Lut: “Onze kinderen zijn ondertussen volwassen. Ze hebben hier een fantastische kindertijd beleefd. Volgens mij kennen ze elk verborgen hoekje van de brouwkelder.”

Greet: “Een monument restaureren en beheren kost veel geld. Daarom verenigden we ons in de vzw Oude Brouwerij Zonnegem. Met de vzw organiseren we evenementen om geld in het laatje te krijgen voor de restauratie van die delen van de brouwerij die we openstellen voor bezoekers. Ook de opbrengst van de verkoop van onze Zonnegemse Zot gaat naar het onderhoud van de site.”

Zonnegemse zot

Lut: “Na het tekenen van de akte hebben we in één weekend alle gebouwen leeggehaald. We vonden sleutels van cafés, oude togen, karren en… 20.000 oude bierflesjes van de brouwerij. In samenwerking met de Proefbrouwerij van Lochristi ontwikkelden we ons eigen biertje de Zonnegemse Zot (7°). De ‘zot’ slaat op onszelf, omdat de mensen uit de buurt dachten dat we zot waren ons hier te willen vestigen (lacht).”

Greet: “Twintig jaar geleden stond het samenhuizen nog in zijn kinderschoenen. We waren in zekere zin pioniers. Gelukkig krijgen we veel steun van de gemeente. We zetten regelmatig de brouwzaal open voor bezoekers. Onlangs vond op onze binnenkoer zelfs de eerste editie van de Zotte Kermis Zonnegem plaats. Elk jaar is iedereen welkom op Open Monumentendag. Wist je trouwens dat we hier ook gevleugelde bewoners hebben (wijst naar boven)? In de duiventoren nest elk jaar een koppel kerkuilen!”

Zonnegemse Zot kopen? Bel 053 63 24 22 of surf naar www.oudebrouwerijzonnegem.be. Een bak kost 28 euro + 9 euro leeggoed.